Veľká hlava u novorodenca: Je to dôvod na obavy?

Veľká hlava u novorodenca:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-29 00:45:14 |

Určite ste si to všimli aj vy. Niektoré deti prídu na svet s rozkošnou malou hlávkou, iné vyzerajú tak trochu ako z iného vesmíru, lebo ich hlava je v pomere k telu priveľká.

Pre rodiča je jeho dieťa vždy najkrajšie, nech už má hlavu veľkú či malú. Môj syn sa dokonca narodil s kefalhematómom a jeho hlava vyzerala ako zemiak. Div sa svete, ja som to vôbec nevidela a jeho hlavička sa mi zdala viac ako dokonalá. Keď si teraz spoločne prezeráme fotky, len sa na tom smejeme. No... možno tá hlava naozaj vyzerala divne a keď nás pani doktorka povzbudila slovami, že veď si syn, až bude väčší, môže nechať narásť dlhšie vlasy a chybička sa stratí, vôbec som nechápala, o čom hovorí. Našťastie, kefalhematóm sa úplne vstrebal a dnes má hlavu priam výstavnú. Ak sa však váš drobec narodil s hlavou väčšou ako mali ostatné deti naokolo, to ste si asi všimli. Keď pediater uzná, že nejde o nejaký zdravotný problém, môžete byť spokojní. Najnovšie poznatky hovoria o tom, že väčšia hlávka u novorodenca je dobrým znamením. Z takýchto detí podľa štúdie vykonanej odborníkmi z univerzity v Edinburgu vraj v dospelosti vyrastú veľmi inteligentní ľudia!

Inteligenciu môžeme zvyšovať, ale základy sú pevne dané

Každý rodič sa snaží určitým spôsobom ovplyvňovať vývoj dieťaťa, no niektoré aspekty nezmeníme, lebo podľa spomínanej štúdie sú vopred určené. Tak je to do istej miery aj s inteligenciou. Vedci po preskúmaní súvislosti medzi IQ, génmi a celkovým zdravím zistili, že medzi kognitívnymi schopnosťami, veľkosťou mozgu, tvarom tela a vzdelávacími úspechmi sú spoločné určité genetické vplyvy. Jednoducho povedané, fyzické atribúty, ako napríklad veľkosť hlavy dieťaťa, by mohli byť ukazovateľom toho, aké bude, keď vyrastie.

Experti zhromaždili údaje o viac ako 100 000 účastníkoch vo veku od 37 do 73 rokov a zistili, že deti narodené s väčšími hlavami sú v neskoršom živote „inteligentnejšie“. Závery boli zverejnené v časopise Journal of Molecular Psychiatry. Ako vedci vysvetľujú, „medzi skóre kognitívnych testov boli pozorované veľmi významné súvislosti, vrátane intrakraniálneho objemu, obvodu hlavy dieťaťa a jeho kognitívnych schopností.“ Navyše, aj v mladšom veku má také dieťa väčšiu pravdepodobnosť dosiahnuť lepšie skóre pri slovných a numerických testoch. „Štúdia podporuje existujúcu teóriu, ktorá hovorí, že ľudia s lepším celkovým zdravotným stavom majú pravdepodobne vyššiu úroveň inteligencie," uviedla vedkyňa Saskia Hagenaars.

Veľká hlava

Priemerný obvod hlavy novorodenca je okolo 35 cm, v prvom mesiaci o pár centimetrov podrastie. Keď sa teda váš poklad narodí s väčšou hlávkou, nemusí to byť vôbec zlé, práve naopak. Samozrejme, v prvom rade to musí posúdiť pediater, lebo neprirodzene veľká hlava môže znamenať aj zdravotné riziká.Vo všeobecnosti ale deti s hlavami, ktoré sú nepomerne veľké k ich postavám, majú oproti deťom s „normálnymi“ hlavami výhodu v tom, že budú inteligentnejšie. Výskum samozrejme nie je ani zďaleka čiernobiely a netreba sa stopercentne spoliehať na to, že veľká hlava zaručuje inteligenciu, ale výsledky z Edinburskej univerzity sú určite zaujímavé.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: newsner.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia