Strašiak menom PFAPA: Ako sa prejavuje?

Strašiak menom PFAPA: Ako
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-01-31 00:30:26 |

Ktorú mamu by nevydesilo, keď má jej dieťa dlhotrvajúce a opakujúce sa teploty? Ak sa to deje často, mali by ste zbystriť pozornosť.

Ak aj vaše dieťa trápia neustále vysoké teploty niekoľkokrát v rozpätí pár mesiacov, niečo určite nie je v poriadku. Antibiotiká pomohli, uzdravilo sa a za tri týždne sa situácia opakovala? Riešte to. Môže sa jednať o syndróm PFAPA. Aj keď genetické príčiny neboli potvrdené, tento syndróm má tendenciu byť syndrómom dedičnej horúčky a častejšie sa vyskytuje u chlapcov.

Antibiotiká situáciu vôbec neriešia

Horúčka prichádza rýchlo a nečakane, respektíve z úplného zdravia. Obvykle býva veľmi vysoká, siaha cez 40 stupňov a antipyretiká nezaberajú. Deti sú unavené, malátne, nepokojné, plačlivé, trpia nechutenstvom, môžu dostať febrilné krčné a majú bolesti bruška. Môže sa pridať aj bolesť v krku, afty v ústach a zväčšené krčné uzliny. Medzi ďalšie príznaky patrí aj bolesti hlavy, svalov, kĺbov, vracanie. Vzhľadom k vysokým horúčkam, zvýšenému CRP a nálezu v krku lekár zvyčajne nasadí antibiotiká. Problém nastáva vtedy, keď už sú k dispozícii výsledky kultivácie výteru, ktoré sú však negatívne.

Lekár drobcovi naordinuje antibiotiká, zhruba po štyroch až šiestich dňoch je zase v poriadku (bolo by v poriadku aj bez antibiotík) a všetko sa potom s pomerne presnou periódou opakuje. A tá býva rôzna. Vyznačuje sa horúčkovými epizódami, ktoré trvajú 3–6 dní s recidívou každých 3–8 týždnov, ktoré sú spojené s najmenej jedným z troch hlavných príznakov.

Syndróm PFAPA však možno dobre spoznať

Syndróm sa typicky objavuje medzi druhým a piatym rokom veku, pre dojčatá to nie je bežná diagnóza. Ak prídete za svojím pediatrom s podozrením na syndróm, lekár vám bohužiaľ nemôže ponúknuť žiadne cielené vyšetrenie a tiež musí vylúčiť iné ochorenia, ktoré sa môžu prejavovať obdobne. Ak sa u dieťaťa horúčkovité stavy opakujú, starostlivo si každý atak (teda stav, kedy horúčky znovu prídu) zaznamenajte, vrátane jej priebehu - ako dlho trvala teplota, aká vysoká bola, aké ďalšie príznaky sa u dieťaťa objavili. Vďaka presným záznamom môžete pomôcť lekári odhaliť syndróm skôr. No „vyhrané“ máte, ak febrilný kŕč dostane u lekára a vtedy mu môže zaznamenať nasledujúce abnormality krvných testov:

  • Mierne zvýšenie počtu bielych krviniek
  • Zvýšená ESR a ďalšie reaktívne zložky v akútnej fáze
  • V niektorých prípadoch mierne zvýšenie IgA, IgD, IgM

Treba poznamenať, že v akútnej fáze je počet bielych krviniek a reaktantov iný, ako keď nie sú prítomné príznaky.

Aké sú možnosti?

Lekár, ktorý vám syndróm PFAPA potvrdí, pravdepodobne navrhne podanie kortikoidového prípravku Prednizón. Reakcia býva v prípade syndrómu veľmi rýchla, horúčky do niekoľkých hodín aj vrátane ostatných príznakov vymiznú. No neznamená to, že máte už pokoj navždy. Ani kortikoid bohužiaľ nezabráni opakovanému syndrómu a môže sa aj skrátiť interval medzi jednotlivými atakmi.

Všeobecne sa však lekári zhodujú na tom, že je lepšie a šetrnejšie podať dieťaťu jednorazovú dávku kortikoidov, než mu podávať opakovane niekoľko dní antipyretiká na znižovanie horúčky.

Čo by ste mali vedieť o syndróme PFAPA

  • Prečo PFAPA? Názov syndrómu vznikol z prvých písmen najčastejších príznakov: Periodic Fever (periodická horúčka), Aftózna stomatitída (zápal v ústach s afty), pharyngitída (zápal hltana), Adentitida (zápal krčných uzlín). Tiež sa mu hovorí Marschallov syndróm.
  • Možnosti liečby: Najčastejšie sa používa Prednizón, nepomáhajú antibiotiká ani antipyretiká.
  • Syndróm môže trvať niekoľko rokov, časom sa intervaly jeho príchodu predlžujú a nakoniec spontánne a bez následkov vymiznú.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: msdmanuals.com, dermnetnz.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia