Sedem základných krokov v boji proti bacilom

Sedem základných krokov v
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-01-07 12:00:58 |

Robíte všetko pre to, aby ste sa čo najlepšie vyhli rôznym infekciám? Na sto percent sa to nedá nikdy, no môžete ich aspoň eliminovať. Skúste týchto sedem krokov:

1. Trvajte na pravidelnom umývaní rúk

Naučte svoje deti, aby si umývali ruky vždy pred jedlom a po ňom, po maznaní sa s akýmkoľvek zvieratkom a po pobyte vonku.

2. Nešetrite mydlo ani čas

Ruky si vždy treba umývať vodou a mydlom po dobu minimálne 20 sekúnd. Tento čas je potrebný na to, aby sa zabili „zlé“ baktérie. Mydlo má kyslé pH, ktoré baktériám nevyhovuje. Mydlá striedajte.

3. Majte vždy pri sebe antibakteriálny gél alebo antibakteriálne obrúsky

Pre istotu noste so sebou pri návštevách ihrísk, nákupných centier či detských kútikov, kde nemusí byť po ruke umývadlo, antibakterálny gél alebo obrúsky. Natrite si svoje ruky, ako aj ruky dieťatka a počkajte, kým budú suché. Samozrejme, netreba to preháňať a striekať sa antibakteriálnymi prípravkami každý deň. Rovnako ako mydlá, aj antibakteriálne gély je vhodné striedať, aby si baktérie nevyvinuli voči nim odolnosť.

4. Zničte najdesivejšie baktérie

Po príprave mäsa alebo hydiny vyumývajte vždy krájaciu dosku teplou vodou s umývacím prostriedkom a postriekajte ju dezinfekciou. Nikdy ju nepoužívajte na krájanie iných potravín. Na surovom mäse sa bežne vyskytujú také baktérie ako Campylobacter, Salmonella a E.coli, ktoré sú omnoho nebezpečnejšie ako akékoľvek iné choroboplodné zárodky nachádzajúce sa pravdepodobne vo vašom príbytku.

5. Ošetrite aj malé ranky či odreniny

Malé ranky a odreniny u dieťatka, ale aj u seba, vždy umyte vodou a mydlom. Pri hlbších ranách po vyčistení použite antibakteriálnu masť a obviažte ich. Obväz meňte každý deň.

6. Stopnite baktérie už pri dverách

Napriek tomu, že v súčasnosti sú akékoľvek očkovania u nás predmetom búrlivých diskusií a mnohí rodičia sú ich odporcami, môžete porozmýšľať aj nad očkovaním proti chrípke, najmä u detí navštevujúcich škôlky či školy. Je na zvážení rodičov, ktorí najlepšie poznajú ich zdravotný stav a odolnosť. Prípadne sa poraďte s vašim pediatrom.

7. Čistite a dezinfikujte

Ak niekto z rodiny ochorel, skúste chrániť ostatných tým, že nebudú v priamom kontakte s chorým. Poumývajte kľučky na dverách, diaľkové ovládania od televízora, DVD a ďalších spotrebičov, ako aj hračky a všetky veci, ktorých sa deti dennodenne dotýkajú. Vhodné je dezinfikovať aj batériu v kúpeľni a toaletu. Často vetrajte. Chorý by si mal pri kašľaní či kýchaní vždy prikryť ústa vreckovkou.

 


Foto: photl.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia