RADÍME VÁM Dcéra nemá vlastný názor! Robí iba to, čo jej kamarátky

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2024-02-23 11:00:00 |

Máme problém s dvanásťročnou dcérou. Je veľmi poddajná a prispôsobivá povaha, čo nevnímam ako dobré. Na nič nemá vlastný názor, chce sa obliekať, chodiť na krúžky a tráviť čas presne ako jej kamarátky. Úplne zabúda na seba a svoje talenty. Ako keby jej chýbala osobnosť a vlastný pohľad na svet. Už som jej dohovárala, snažíme sa ju podporovať, neudupávať jej povahu, ale ona chce byť iba súčasť partie.

Kupuje si oblečenie len podľa svojich kamarátok, ani by ju nenapadlo “ísť proti prúdu”. Alebo nechala roky hrania na klavír, hoci ju hudba bavila, aby mohla začať športovať s kamoškami, čo jej ani veľmi nejde, ani nemyslím, že by ju to bavilo. Chápem, že chce byť súčasťou party, ale niekedy neviem, ako mám na jej prispôsobivosť reagovať.

Kamarátky na prvom mieste

Vaša dcéra je vo veku, keď je pre ňu najdôležitejšia vec jej spoločenského sveta, aby bola prijatá a obľúbená medzi kamarátkami. Priateľské vzťahy pre ňu do značnej miery určujú, kto je, kým intenzita rodinných väzieb postupne slabne.

Dcéra je vo veku zraniteľnosti, objavovania, pocitu zmätku a hľadaním cesty medzi “ja som” a “my sme”. Túžba zapadnúť je extrémne silná a tlak kolektívu rovnako. Momentálne ešte nestojí pevne na svojich nohách, preto je pre ňu MY silnejšie ako JA. Je to úplne v poriadku.

Vy ako mama môžete predovšetkým sledovať, ako sa vaša dcéra cíti. Je normálne, že chce vyskúšať niečo nové, hoci jej to príliš nepôjde. Avšak sila partie je pre ňu bezpečným miestom objavovať veci, ktorým sa doteraz nevenovala. Vnímať oblečenie ako vyjadrovací prostriedok je v tomto veku normálne a netreba to vôbec riešiť. V tomto veku je však zároveň veľmi neistá a potrebuje cítiť, že je v poriadku skúšať a objavovať nové veci.

Čo pre ňu môžete ako mama urobiť?

  • Vyhnite sa kritizovaniu a zosmiešňovaniu kamarátok.
  • Umožnite dcére, aby skúšala veci, ktoré sú pre ňu nové, v bezpečnom prostredí. Trvajte však na tom, že ak sa rozhodne pre nový koníček, musí v ňom nejaké obdobie, napríklad jeden školský polrok, vydržať.
  • Upozornite ju na nástrahy sociálnych sietí. Je potrebné, aby vedela, že posielanie fotografií či osobných správ sa môže dostať k nepovolaným osobám.
  • Rešpektujte jej súkromie.
  • Pokiaľ nechcete dcére platiť za každú zbytočnosť, ktorá sa v partii objaví, môže si na ňu prispieť z vreckového alebo domácej brigády.
  • To, že dospieva, so sebou prináša viac voľnosti. Malo by však platiť aj to, že čím viac slobody má, tým by mala mať väčšiu zodpovednosť. Domáce povinnosti by mali byť súčasťou každodenného života.
  • Pýtajte sa na jej priateľky, zaujímajte sa o ich názory a trávenie voľného času.
  • Dcéru chváľte a posilňujte jej sebadôveru.
  • Majte doma jasné pravislá, čo tolerujete, a čo nie.

Pokiaľ bude dcéra dozrievať v láskyplnom prostredí, jej túžba po samostatnosti, vlastnej osobnosti a prejave začne rásť a ona sa bude od ostatných postupne osamostatňovať. Dnes jej však doprajte bezstarostné roky v kolektíve dievčat, kde sa cíti dobre.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia