POZOR, varovné príznaky, že dieťa môže byť závislé na smartfóne

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-15 19:00:00 |

Moderné technológie dokážu v mnohých ohľadoch život zefektívniť. Avšak, ak deti na inteligentných telefónoch trávia množstvo času, môže to spôsobiť toto...

Súčasná moderná spoločnosť je nastavená tak, aby sa nielen dospelí, ale aj deti učili ako narábať s technológiami. Digitálne prístroje sú všade navôkol a už niektoré malé deti vedia ako ich používať. Toto je niekoľko vecí, podľa ktorých si môžete všimnúť, že vaše dieťatko môže byť na smartfóne už závislé, uvádza timesofindiaindiatimes.com. Správaniu detičiek ohľadom informačných a digitálnych technológii sa venovalo niekoľko štúdii. 

Štúdia Národnej komisie pre ochranu práv detí uviedla, že inteligentné telefóny má k dispozícii v posteli cca viac ako 23 % detí, takmer je to 24 %. Viac ako 37 % detí, si všimlo, že často sa nevedia sústrediť kvôli používaniu spomínaných smartfónov. Zdá sa, že dlhodobé, nadmerné hranie sa na týchto telefónov nemusí byť pre zdravie detičiek vôbec prospešné. Ak detičky trávia mnoho času na takýchto inteligentných telefónoch, môže to mať negatívny dopad nielen na ich fyzické zdravie. Okrem toho, sa u nich môžu prejaviť aj rôzne psychické problémy alebo duševné ťažkosti. Napríklad, môže ísť o ťažkosti so zaspávaním a nemožno ani poprieť to, žeby sa u detičiek mohla aj v tejto súvislosti vyskytnúť depresia.

V súvislosti s nadmerným používaním smartfónov, môže u detí dôjsť aj k tomu, že budú mať potrebu nutkavého konania. Možno to pozorovať vtedy, keď dieťa odmieta odložiť smartfón mimo jeho dosahu. Môže sa obávať, že mu padne na zem, poškodí sa, alebo si ho zabudne pripojiť na nabíjanie. Rovnako môžu často a pridlho doňho pozerať a neuvedomiť si, koľko času ubehlo. Preto je potrebné si všímať, či ho dieťa nepoužíva nadmerne. Nemalo by totižto zabúdať na to, že aj pobyt na čerstvom vzduchu je potrebný.

V prípade, že je dieťa na smartfóne, už naozaj dlho a začnú sa u neho prejavovať nasledovné znaky, môže už ísť o závislosť na týchto telefónoch. Preto si všímajte nasledovné ukazovatele. Napríklad, dieťa okrem problémov so zaspávaním môže mať poruchu spánku. Často je podráždené a agresívne? to môže byť tiež jedným z príznakov spomínanej závislosti. Obozretní buďte aj v prípade, že dieťatko sa rado hralo s inými, socializovalo sa a už to nerobí. Netvrdíme, že muselo ísť vyslovene o extroverta. Skôr ide o to, že ukazuje určité zmeny správania sa. Napríklad, malo rado spoločnosť ale teraz radšej trávi sám o samote a len s mobilom v ruke. Okrem spomínaného nutkavého konania, môže ísť aj o prípad, kedy dieťa mobil hľadá, nevie ho nájsť a začne sa prehnane strachovať a hnevať.

Čo môže pomôcť?

Hoci žiadna závislosť nie je príjemná, existujú spôsoby, ako sa v takejto situácii s ňou popasovať. V prípade závislostí detí na inteligentných telefónoch je vhodné, ak rodičia určia čas, kedy ho ako rodina trávia spolu a  vtedy mobil jednoducho používať nebudú. Nemali by ho mať v posteli pred tým, ako idú spať. Detičky by mali byť poučené, na čo mobil slúži, aké má jeho používanie benefity ale aj zápory. ďalej je vhodné si stanoviť nejaké pravidlá, koľko času na ňom denne môžu byť a podobne. Podstatné je ísť im dobrým príkladom.


 







 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia