10 varovných signálov pre rodičov: Toto si na dieťati všímajte

10 varovných signálov pre
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-28 00:30:48 |

Malé deti sú kontroverzné stvorenia. Sotva trojkilový drobec ľahko poblázni dve dospelé osoby. A zároveň sú mimoriadne krehké. Za každým rohom sa skrýva nebezpečenstvo.

O mnohých nebezpečenstvách či nepríjemnostiach, ktoré striehnu na deti vieme, no sú aj také, ktoré by nám možno ani nenapadli. Ktoré medzi ne patria?

1. Kraniálna asymetria

Väčšinou ide iba o kozmetický problém - tvar hlavy môže byť zreteľne zdeformovaný. Odborníci sa však domnievajú, že môže ísť aj o známku budúcej plagiocefálie (syndróm plochej hlavy) a v niektorých veľmi závažných prípadoch spôsobiť mentálnu retardáciu pre nesprávne umiestnenie lebečných kostí. Aby sa tomu zabránilo, odporúča sa meniť polohu hlavy dieťaťa počas spánku a keď nespí, podpierať mu ju. Vo väčšine prípadov lebka nadobudne normálny tvar zhruba do šiesteho mesiaca života.

2. Torticollis (jednostranné skrátenie svalu kývača hlavy)

Toto sa u novorodencov vyskytuje pomerne často. Lekári predpokladajú, že torticollis môže byť spojené s nesprávnym umiestnením plodu v lone alebo s použitím vákuum extraktora počas pôrodu. Nie je ťažké si to všimnúť, lebo takéto dieťa uprednostňuje otáčanie hlavy len na jednu stranu. Pomôžete si tak, že dieťa položíte na bruško a stimulujete ho, aby otáčalo hlavičku na druhú stranu, než  je ním preferovaná. Ukazujte mu na tej strane farebné hračky alebo robte zvuky.

3. Sedenie v tvare W

Mnohé deti milujú sedenie v tejto pozícii. Lekári upozorňujú, že táto poloha nie je pre ich zdravie veľmi dobrá. Práve pozícia v tvare W má na svedomí viaceré vážne ortopedické problémy, zlé držanie tela, oneskorenie v motorických zručnostiach a zlú stabilitu. A stabilita je nevyhnutná, aby sa deti naučili, ako si udržiavať rovnováhu pri písaní a hraní niektorých aktívnych hier.

Okrem toho môže poloha W spôsobiť problémy deťom, ktoré sú náchylné na posun kĺbov. Je to obzvlášť zlé pre tie, ktoré majú v anamnéze problémy so svalovým tonusom a dyspláziou kĺbov.

Ak si tak dieťa sadne iba občas, nemusíte sa obávať. Ak je to však jeho obľúbená poloha, v ktorej trávi veľa času, učte ho sedávať v iných polohách.  

4. Chodenie po špičkách

Niekedy, keď deti začnú chodiť, vyzerajú ako malé baletky. Spočiatku to vyzerá smiešne, ak sa to však stáva často, mali by ste navštíviť špecialistu.

Chôdza je často idiopatická: to znamená, že presný dôvod nie je známy. Fyziologické a neurologické vyšetrenia zvyčajne ukážu, že je všetko v poriadku. Tento druh chôdze však môže byť tiež znepokojivým znamením: naznačuje niektoré vážne zdravotné ťažkosti.

5. Škrípanie zubami počas spánku

Niektorí ľudia veria, že dôvodom škrípania zubami je pásomnica. Mechanizmus toho, ako by fungovala medzi tým súvislosť však známy nie je. Sú to skôr povedačky. Podľa lekárov bruxizmus u detí, ako sa tento fenomén odborne nazýva, má 2 dôvody: psychologické a anatomické.

Psychologickou príčinou bruxizmu je stres a úzkosť. Deti často škrípu v noci zubami po vyčerpávajúcom dni alebo po nejakej stresujúcej udalosti (napríklad po hádke s kamarátom, po vystúpení v škole atď). Anatomickým dôvodom je vytvorenie nesprávneho zhryzu. V oboch prípadoch by ste mali zobrať dieťa k zubárovi, aby ste sa v budúcnosti vyhli uňho problémom so zubami.

6. Nedostatok očného kontaktu

Vieme, že ide o jeden z výrazných znakov autizmu. Samozrejme, nedá sa to určiť iba na základe tohto znaku a nie je hneď dôvod na obavy. Keď hovoríme o autizme, je to len jeden z mnohých príznakov. Napríklad mnoho detí sa nepozerá iným do očí, lebo zvyčajne vnímajú iba hlas a pozerajú sa akoby cez tvár. To neznamená, že majú autizmus. Aby bolo možné určiť diagnózu, je potrebné navštíviť lekára, ktorý zhodnotí celý rad symptómov.

Klasický zoznam príznakov autizmu zahŕňa nedostatok očného kontaktu, problémy s rečou, ťažkosti s vyjadrením potrieb a nesmerovanie na objekty. Ale ani v týchto prípadoch lekári neurčia hneď diagnózu. Každé dieťa je iné, niektoré sa vyvíjajú rýchlejšie a iné pomalšie. Určite by ste však odborníka navštíviť mali.

7. Hranie hier na smartfónoch a tabletoch

Tentokrát nejdeme hovoriť o tom, aké je zlé, keď dieťa trávi čas pri elektronike. Chceme vám povedať, aké nebezpečné môže byť, ak počas hry leží na chrbte. Smartfón váži asi 200 gramov, tablet asi 500 gramov. To nie je veľa. Ak však vaše dieťa leží a drží smartfón alebo tablet priamo nad tvárou, riziko spadnutia je dosť vysoké. A následky závisia iba od šťastia a veku dieťaťa. Ak ešte nemá 5 rokov, kosti tváre sú stále dosť mäkké a môžu sa vážne poškodiť, pomliaždiť či porezať.  V poslednom období sa prípady takéhoto zranenia dostali v celosvetovom meradle na 5. miesto v zozname najrozšírenejších zranení.

8. Balóniky

Tieto bežné hračky môžu byť nebezpečné, najmä pre deti, ktoré vkladajú všetko do úst. Existuje totiž riziko, že balónik exploduje. Keď sa tak stane, kúsky sa môžu dostať do krku a úplne zablokovať dýchanie.

9. Mäkké matrace, nadýchané prikrývky a plyšové hračky pre batoľatá

Všetky tieto veci robia detskú postieľku pohodlnejšou a krajšou, ale prinášajú so sebou veľké riziko. Je dokázané, že prítomnosť mäkkých vecí, ako sú vankúše, prikrývky či tzv. hniezda okolo postieľky  zvyšujú u drobčekov riziko úmrtia až päťkrát. Dieťa nedokáže odstrániť z tváre predmet, ktorý mu nedovoľuje dýchať, preto sú prikrývky a vankúše dosť nebezpečné.

10. Alergická reakcia na autosedačku

Niekedy dieťaťu na pokožke nájdeme vyrážky, ktoré ho veľmi svrbia. Môže ísť o dermatitídu z autosedačky. Zvyčajne sa objavuje  na odokrytej pokožke nôh, lakťov a hlavy dieťaťa. Najčastejšie sa s ňou stretávame počas horúcich dní, keď sa spotené detské telíčko dostane do kontaktu s nylonom alebo inými syntetickými látkami. A práve tie tvoria najčastejšie povrch autosedačky. Predpokladá sa, že alergická reakcia je spôsobená penou, ktorá sa používa v autosedačkách vyrobených z nylonu alebo spomaľovačom horenia používaným výrobcami na zabránenie požiaru.

Ak saj vy máte autosedačku, ktorá spôsobuje dieťaťu túto reakciu, jednoducho na ňu položte bavlnenú tkaninu, aby sa detská pokožka nedostala do styku s nylonom.

Prečítajte si tiež:

Takto s dieťaťom na šmýkačke nikdy nejazdite

Gumené hračky vo vani: Zábava alebo nebezpečenstvo?

 

Fotogaléria

wikipedia.com, gettyimages.com, archív
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia