EXPERTKA na detské stravovanie RADÍ: Odmieta vaše dieťa raňajky? Toto asi robíte ZLE!

EXPERTKA na detské stravovanie
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-04-13 11:00:00 |

Každý rodič má hlavu v smútku, keď jeho dieťa odmieta raňajky. Ešte frustrujúcejšie je, ak sa práve ponáhľate do práce alebo do škôlky. Expertka na detské stravovanie a zakladateľka instragramového účtu Nejedáčik radí, v čom asi robia rodičia chybu.

Mnohí z nás si uvedomujú, že raňajky sú kľúčovým jedlom dňa. Toto platí nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Raňajky neprekoná ani výdatný obed alebo vyvážená večera. "Počas spánku telo vyčerpá energiu (udržiava v činnosti vnútorné orgány, telesnú teplotu, srdcové akcie,..), ktorú je ráno potrebné doplniť. Deti spotrebúvajú energie ešte viac, sú vo vývine a rastú. Kvalitné raňajky prispievajú k zvýšenej energii a sústredeniu detičiek počas celého dňa," uvádza autorka instagramového účtu Nejedáčik.

Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % denného prísunu energie, a preto by ich mali tvoriť „pomalé“ cukry, bielkoviny a tuky. Ideálny čas na raňajky je podľa autorky 1 až 1,5 hodiny po prebudení. 

Dôvody, pre ktoré deti odmietajú raňajkovať, ale nesúvia iba s ich skorým servírovaním. Autorka uvádza aj:

  • monotonnosť v jedálničku
    Deťom sa chuť neustále mení, a preto by sa tomu malo prispôsobiť aj jedlo. To, čo im predtým chutilo, môžu začať naraz odmietať. Skúšať treba preto všetko a ničomu sa nevyhýbať.
  • priveľa jedla (mliečka) na večer
    Ak sa dieťatko večer veľmi najedlo, môže ráno odmietať jesť, pretože nemá pocit hladu. Toto je hlavne prípad detičiek, ktoré sa v noci často budia na mliečko.
  • ranné pitie mliečka
    Dieťato, ktoré sa už nasýtilo mliečkom, nebude mať už chuť na iné jedlo.
  • nedostatok času
    Toto sa týka najmä rodičov, ktorí nemajú čas deťom raňajky pripraviť. Riešením je, pripraviť si raňajky už večer.
  • dlhé vyspávanie
    Raňajky dieťa vynechá kvôli dlhému spánku. Vtedy môžete desiatu rozšíriť o raňajky.
  • neranajkujete spoločne
    Ak deti nevidia raňajkovať rodičov, aj ony odmietajú raňajky.
  • iné dôvody (stres zo škôlky, školy, z lekára a podobne).

Vlastná skúsenosť

Autorka potom pridáva aj svoj vlastný raňajkový príbeh, ktorý sme ponechali v pôvodnom znení.

U našej Julky je to počas chodenia do škôlky nereálne. Ráno vstávame medzi 07:00 - 07:15 a hneď po prebudení jej naozaj nechutí papať. Zároveň ju nechcem do ničoho nútiť. V školke je 7:45 a už o 8:30 majú každé ráno desiatu. Pravidelne chlebík s nátierkou a k nemu ovocie. V tomto smere si neviem predstaviť budiť Julku už o 6 ráno, aby začala o 7 ráno raňajkovať. Každé ráno sa jej samozrejme pýtam, či si prosí niečo papať. Ak mám dopredu niečo napečené, zvykne trošku pozobkať. Tie dni, keď nie je v škôlke je náš režim úplne iný a papanie raňajok nerobí problém. Zvyčajne sa snažíme striedať rôzne jedlá, aby sa dievčatá ničoho neprejedli. Natálka nám momentálne presedlala z vaflí na kaše.

Vo víkendovom režime, resp. keď vynechávame škôlku, dievčatá raňajkujú spolu. Pokiaľ niektorá z nich raňajky odmietne, snažím sa ponúknuť ešte niečo na výber. Pokiaľ mi napr. Julka povie, že teraz nie je ešte hladná, raňajky o niečo málo posuniem. Podávam ich opakovane a až po nich dám napr. ovocie ako desiatu.

Na záver už len autorka dodáva dôležité rady pre rodičov, na ktoré netreba nikdy zabúdať. "Dôležité je nekričať na dieťatko, pokiaľ mu hneď nechutí papať, resp. pokiaľ mu nechutí akurát servírované jedlo. Dieťatku môžete dať dve varianty na výber (jedlo si vyberie podľa seba a nebude sa cítiť nútené). Vyvarujme sa vete "Kým všetko nezješ, nemožeš od stola".


Autor: © Zoznam/AJ

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia