Chyba, ktorú ROBIA rodičia pri deťoch a ani o tom možno nevedia! Robíte ju aj vy?

Chyba, ktorú ROBIA rodičia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-22 15:00:00 |

Keď deti nejedia a rodičia nevedia prečo, skĺznu často k nejakej forme nátlaku. Obzvlášť vtedy, ak vedia, že dané jedlo je pre dieťa dobré a nevidia dôvod, prečo by ho nemalo jesť.

Odmeňovanie za zjedené jedlo je určitá forma nátlaku, ako tvrdí autorka portálu Minišpajz. Hoci rodićia veria tomu, že v danom momente dostanú dieťa tam, kam potrebujú, nie je to z dlhodobého hľadiska prospešné.

V prvom rade je to v protiklade s rešpektovaním dieťaťa. Ak totiž danej potravine nedôveruje alebo ju nechce, nemali by sme naň tlačiť. Existujú totiž aj iné cesty k ochutnávaniu bez nátlaku.

Takáto forma nepriamého nátlaku poškodzuje vzťah dieťaťa k jedlu. Môže to pôsobiť dokonca kontraprokduktívne a dieťa si k danej potravine vytvorí ešte väčší odpor. V jeho hlavičke na popularite vzrastá potravina, ktorú mu dávame za odmenu. Ak je ešte aj sladká, buduje sa u neho preferencia sladkého.

Dieťa, ktoré papá iba za odmenu, si vytvára návyk a postupne to začne vyžadovať. Tento zlozvyk bude neskôr veľmi ťažké odstrániť. Toto obdobie odmietania danej potraviny je dôležité len prečkať.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia