ÚNAVA alebo NUDA? Dôležité rady, ako to na dieťatku spoznať!

ÚNAVA alebo NUDA? Dôležité
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-01-09 11:00:00 |

Rozpoznať či je dieťa unavené alebo znudené môže byť niekedy pre rodičov výzva. Obzvlášť ak ide o novorodenca či dojča. Nasledujúce tipy vám pomôžu to lepšie odhaliť.

Verča a Gabča na svojom Instagrame pomáhajú rodičom najmä so spánkom. Tentokrát sa podelili aj s tipmi, ako u bábätka spoznať či je unavené, alebo znudené.

Na začiatok je dôležité povedať, že každé dieťatko je iné a dáva iné signály. Tieto signály sa dokonca s vekom môžu meniť. Preto netreba zúfať, ak sa vám nepodarí hneď na začiatku ich spoznať.

U novorodencov sú tieto znaky celkom zreteľné:

  • šúchajú si oči;
  • sú nepokojní, mrzutí;
  • chcú byť na rukách;
  • majú napuchnuté očká.

Toto všetko signalizuje, že potrebujú ísť spať.

Ak ale deti trocha vyrastú a majú okolo 3 mesiacov, nemusia byť tieto znaky už prejavom únavy. Naopak môže ísť o nudu alebo nedostatok podnetov. Ak je dieťatko frustrované, stráca záujem o svoje okolie, zíva alebo len tak pozerá do prázdna, môže sa len nudiť.

Predtým ako takéto dieťatko uložíte spinkať, skúste zmeniť prostredie alebo aktivitu. Presuňte ho do inej izby, dajte mu inú hračku alebo vyskúšajte s ním niečo nové.

Ak je aj napriek tomu dieťatko nespokojné a musíte vynaložiť veľa energie, aby bolo spokojné, potom je naozaj unavené a malo by ľahko zaspať. 


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia