Zavádzanie jogurtu do stravy: Nie každý je pre malé deti VHODNÝ

Zavádzanie jogurtu do stravy:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-01-10 11:00:00 |

Mliečna bielkovina by mala byť súčasťou stravy detí už do jedného roka. Deťom sa podľa doktorky MUDr. Denisy Jaššovej odporúča zaviesť už od 8. mesiaca. Možno vás ale prekvapí, že nie každý jogurt je pre malé deti vhodný.

Jogurt by mal byť neodmysliteľnou súčasťou stravy detí. Pomáha im totiž naplniť dennú potrebu mliečnych produktov. Je aj dostatočné sýty a ak ho zmiešate s ovocím alebo vločkami, dokáže zasýtiť aj náročnejšieho jedáka.

Počas prikrmovania je vhodné zaradiť klasický biely plnotučný jogurt do stravy okolo 8. - 9. mesiaca. Do roka potom môže dieťa jesť jogurt na dennej báze.

Rodičia by mali spozornieť pri propagovaných detských jogurtoch. Doktorka MUDr. Denisa Jaššová upozorňuje, že smotanovo-tvarohové dezerty, ktoré sú ešte aj ochutené, sú pre deti do roka úplne nevhodné. "Oku a sladkým chuťovým bunkám lahodiace tvarohové dezerty (ako pribináčik, miláčik, termix a iné) určite nie sú alternatívou k bielemu jogurtu. Obsahujú totiž priveľa cukru." Niektoré môžu mať na 100 gramov jogurtu aj 14 gramov cukru. V závislosti od veľkosti dezertu, tak dieťa potom zje 2 - 3 čajové lyžičky cukru. "Pre porovnanie je to akoby dieťa (obsahom cukru) zjedlo 1/4 klasickej 100 g čokolády," uvádza pediatrička MUDr. Denisa Jaššová. 

Takýto jogurt je podľa doktorky skôr sladkosť. Ak ich aj rodičia dávajú starším deťom ako jeden rok, nie je to vhodné denno-denne. Ide totiž o mliečnu sladkosť.

 


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia