Toto je najplodnejšia žena na svete: Koľko má detí?

Toto je najplodnejšia žena
Zdroj: profimedia.sk
2019-10-29 08:20:48 |

Niekedy si nevieme poradiť s jedným dieťaťom. Viete si predstaviť, že by ste ich mali 38? Presne o toľko sa ich stará Mariam Nabatanzi z Ugandy.

Znie to nepredstaviteľne, ale 36-ročná žena naozaj porodila až 44 detí. O šesť z nich prišla a v súčasnosti tak žije pod jednou strechou s 38 potomkami. Ako prvé porodila Mariam dvojičky vo veku 13 rokov, rok po tom, ako ju rodičia predali 27-ročnému mužovi, ktorý si ju zobral za manželku, hoci ona ani netušila čo sa v takom manželstve deje. O rok priviedla na svet trojčatá, o ďalší štvorčatá. Suma sumárum, Mariam porodila šesť ráz dvojičky, štyrikrát trojičky a trikrát štvorčatá, medzitým sem-tam jedno dieťa. Dôvodom je zriedkavý genetický stav. Lekári ju varovali, že nemôže užívať antikoncepciu, lebo jej vaječníky sú nezvyčajne veľké.

Ugandské rodiny sú vo všeobecnosti veľké, v priemere majú 5 až 6 detí. No i keď miera pôrodnosti v tejto africkej krajine je veľká, Mariamina rodina je aj na ich pomery obrovská. Smutné je to, že Mariam zostala na ňu sama. Teraz lekári podnikli kroky, aby jej pomohli aspoň v tom, že už nebude mať ďalšie deti. Rozhodli sa tak po tom, keď sa ukázalo, že jej otec mal 45 detí s niekoľkými rôznymi ženami. „V jej prípade išlo o genetickú predispozíciu k nadmernej ovulácii, pri ktorej sa uvoľňuje viac vajíčok v jednom cykle, čo výrazne zvyšuje pravdepodobnosť výskytu násobkov," vysvetlil gynekológ z nemocnice v ugandskej Kampale Charles Kiggundu.

Mariam už ako 23-ročná zúfalo prosila lekárov, aby jej pomohli zabrániť rodiť ďalšie deti, no vtedy neuspela. Najhoršie chvíle prišli počas posledného tehotenstva pred tromi rokmi, keď porodila po šiestykrát dvojičky. Jedno dieťa zomrelo počas pôrodu a onedlho sa na ňu vykašľal manžel, ktorý však aj predtým odchádzal z domu na celé týždne a ju nechával s deťmi samotnú. Jeho meno je teraz v rodine prekliate. „Vyrastala som v slzách, môj muž mi spôsobil veľa utrpenia. Celý život som venovala deťom a práci, aby som zarobila nejaké peniaze,“ povedala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pulse NG (@pulsenigeria247),

Mama žije s deťmi v neuveriteľne stiesnených podmienkach v štyroch malých chatrčiach s vlnitou železnou strechou. V okolí sú kávové polia. Odhodlaná Mariam je však rozhodnutá urobiť všetko, čo je v jej silách, aby sa dokázala o ne postarať. Pracuje ako kaderníčka, dekoratérka na rôznych udalostiach, zbiera a predáva kovový šrot. Okrem toho vyrába a predáva vlastný gin a výživové doplnky z byliniek. Deťom chce zabezpečiť čo najlepší štart do života, aký je v jej podmienkach možný, preto väčšina peňazí ide na jedlo, lekársku starostlivosť, oblečenie a školné.

Dvanásť najmladších detí spí na kovových posteliach s tenkými matracmi, niektoré staršie majú matrace na podlahe, ostatné spia len tak na špinavej zemi, lebo inú možnosť nemajú.  Na domácich prácach sa podieľajú všetci, starší dohliadajú na mladších. Mariam denne spotrebuje na varenie 25 kg kukuričnej múky. Ryby a mäso sú pre rodinu zriedkavými dobrotami.

Na stene v dome sú zavesené fotky najstarších detí Mariam, ktoré už ukončili školskú dochádzku a je na ne veľmi hrdá. Napriek enormnej snahe dopriať im všetko, čo potrebujú, musel jeden zo synov opustiť školu a pomáhať so starostlivosťou o rodinu. „Práca mamu ničí, pomáhame, ako môžeme, či už pri umývaní alebo varení, ale stále znáša celú záťaž najmä ona. Veľmi s ňou cítim,“ povedal.

Dokonca aj Mariamine detské roky boli plné smútku a bolesti. Jej mama opustila rodinu len tri dni po tom, ako sa Mariam narodila. Ona, jej piati bratia a sestry tak zostali iba s otcom, ktorý „vyrábal“ deti kade chodil. Keď sa znovu oženil, Mariamina nevlastná matka zabila jej starších súrodencov tak, že im do jedla primiešala črepy z rozdrveného pohára. Ona mala vtedy 7 rokov a nechápala, čo sa stalo. Až príbuzní, u ktorých skončila, jej to vysvetlili. Jazvy, ktoré jej to zanechalo na duši, sú dôvodom toho, že pre svoju rodinu dýcha a pokojne by sa aj zodrala, len aby deti mali aspoň to základné, čo potrebujú. Pripúšťa, že chcela najviac šesť detí, no je vďačná za každé jedno, ktoré priviedla na svet a často myslí aj na tie, ktoré neprežili.  

Prečítajte si tiež:

Súrodenci: Prečo tí najmladší aj najmenej poslúchajú?

Holandské deti sú najšťastnejšie na svete: V čom tkvie tajomstvo ich výchovy?

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia