Nechce sa vzdať drobček vášho mlieka?

Nechce sa vzdať drobček
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-01-15 09:30:45 |

Jednoznačná odpoveď na otázku, kedy je ideálne skončiť s dojčením, neexistuje. Odborníci odporúčajú urobiť tak niekedy medzi 9. mesiacom a tretím rokom.

Radí Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

Sú dve možnosti ako drobčeka od prsníka „odstaviť“- rýchlo alebo postupne. Prihovárame sa za postupne. Je to jednoduchšiemenej bolestné aj pre dieťa. Nie je vhodné Miška od seba „odstaviť“ len preto, lebo „to teraz už treba urobiť“. Rovnako však nie je vhodné obdobie dojčenia zbytočne predlžovať, či dokonca povzbudzovať a oceňovať žiadosti dieťaťa o mlieko. Toto sú naše rady a tipy týkajúce sa postupného dodojčovania:

Postupne neznamená dlhé mesiace či roky, zvyčajne ide o týždne, maximálne dva – tri – štyri mesiace.

Existujú tri základné taktiky:

1. Vynecháme kŕmenie – jednoducho namiesto dojčenia poskytnite Stanke jedlo v inej forme (mlieko v sŕkalke, finger food a pod.) a uvidíte, čo sa stane – ak sa to podarí a dieťa sa úspešne adaptuje na menj kŕmení, o niekoľko týždňov uberiete ďalšie (dobré skúsenosti sú s takouto postupnosťou: najprv sa vynechá obedné, potom podvečerné, raňajkové a nakoniec aj dojčenie pred spaním)

2. Skrátime kŕmenie – ak Jakubko pije vaše mlieko 5 minpt, skrťte kŕmenie na 3 minúty a dokŕmte ho niečím dobrým a zdravým

3. Odložíme kŕmenie – ak je dieťa už staršie, môžete mu vysvetliť, že „toto mliečko“ vynecháte, pretože teraz máte iný program (idete na prechádzku, na ihrisko, do obchodu, spolu si maľovať a pod.) a dohodnete sa, že dostane vaše mlieko neskôr – takto sa tiež podarí zredukovať počet dojčení za deň

Obedné dojčenie vynecháte ľahšie, ak dieťaťu poskytnete pri stole jedlo, ktoré ho zaujme a nakŕmi, potom mu môžete dať ešte trochu mlieka do sŕkalky.

Podvečerné dojčenie sa dá ľahšie vynechať, ak zoberiete dieťa na vychádzku a necháte ho radšej zaspať v kočíku ako doma priložené k prsníku.

Ranné dojčenie sa ľahšie vynechá, ak dieťa čaká veselý raňajkový stôl plný chutných a zdravých kúskov jedla na kŕmenie prstami.

Najťažšie a najpomalšie „odchádza“ dojčenie pred spaním, pretože pre dieťa bolo hlavnou súčasťou rituálu ukladania na spánok. Takže pri tomto poslednom kroku dodojčovania je veľmi dôležité budovať nový rituál prípravy na spánok. A konečne sa môže do uspávania zapojiť aj tato – jeho cena a význam v tomto období letia strmo hore. Ak bude dieťa uspávať otec, nebude konfrontované s vami a svojou intenzívnou potrebou dostať prsník s mliečkom.

Ak sa dieťa domáha vášho mlieka aj vtedy, keď má jesť pri stole, skúste si pomôcť takto: Nechajte ho pri stole s inou osobou – ak nebudete na dohľad, radšej prijme „druhú najlepšiu možnosť“, než by ostalo hladné.

Na pitie vody, čaju, mlieka používajte sŕkalku, nie fľašu

Nakŕmte dieťa skôr, než je veľmi unavené. Pri veľkej únave bude mrzuté a je veľká šanca, že od vás skôr dosiahne svoje.

Rýchle a radikálne „odstavenie“

To sa robí napríklad takto: odídete s manželom na predĺžený víkend alebo krátku dovolenku, dieťa ostane so starými rodičmi a vy sa pripravíte na to, že dieťa, ktoré nájdete doma po návrate, nie je „to vaše“. Niekedy sa „to“ rýchlo a radikálne stane aj zo zdravotných alebo iných dôvodov (lieky, operácia, hospitalizácia, služobná cesta, rodinné udalosti a pod.)

 

 

Na budúce: Prečo neprestať s dojčením priskoro ani prineskoro?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia