Nepovinné očkovania - prínosy a negatíva (2. časť)

Nepovinné očkovania - prínosy
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-12-11 00:30:23 |

Patríte k rodičom, ktorí uvažujú, či má zmysel okrem povinných trápiť deti aj nepovinnými očkovaniami? V rozhodovaní vám môže pomôcť aj prehľad za a proti nim.

Minulý týždeň sme vám priniesli informácie o nepovinných očkovaniach proti chrípke, hepatitíde typu A, ovčím kiahňam a kliešťovej encefalitíde. Dnes vám priblížime, aké sú výhody a nevýhody Ďalších troch nepovinných očkovaní - proti rotavírusom, HPV a meningitíde.

Očkovanie proti rotavírusovým infekciám

U detí do 6 rokov sa v súvislosti s očkovaním proti rotavírusom vyskytujú tieto argumenty:

Za: toto rotavírusové ochorenie tráviaceho systému je po chrípke najčastejšia choroba, ktorej sa dá očkovaním predchádzať, túto infekciu dostane takmer každé dieťa – otázka teda znie: kedy ju dostane a aký bude mať priebeh?, u detí v prvom roku života má najhorší priebeh (silné hnačky, ťažká dehydratácia), deti, ktoré nie sú dojčené, majú vyššie riziko tejto infekcie, vakcína môže znížiť riziko infekcie, ale hlavne významne zmierni priebeh ochorenia, nejde o skutočné „očkovanie“, ale o tekutú vakcínu, ktorá sa prijíma ústami.

Proti: starší, dnes už nepoužívaný typ vakcíny (RotaShield) spôsoboval zvýšené riziko intususcepcie (=zasunutie čreva do seba = vážna komplikácia), ale dnešné vakcíny toto riziko nezvyšujú, dieťa, ktoré je dojčené a neprichádza do styku s väčším kolektívom detí, má počas prvého roka malé riziko infekcie, keďže účinnou zložkou vakcíny sú živé rotavírusy, rodičia detí, ktoré majú oslabený imunitný systém alebo užívajú lieky potláčajúce imunitu (kortikoidy), by mali byť pri použití tejto vakcíny  obzvlášť opatrní = zvážiť riziká a najmä podať vakcínu v čase, keď dieťa netrpí žiadnou ďalšou infekciou  a je aspoň mesiac po podaní inej vakcíny, niektorí rodičia majú výhrady, že pri výrobe vakcín sa používajú bunky získané z opíc.

 

Očkovanie proti HPV

(humánny papilomavírus spôsobujúci genitálne bradavice a rakovinu krčka maternice)

Táto vakcína sa podáva dievčatám najskôr v 9. roku života.  súvislosti s očkovaním proti HPV sa vyskytujú tieto argumenty:

Za: mladí ľudia dnes začínajú aktívny sexuálny život oveľa skôr ako v manželstve a zvyčajne aj bez vedomia rodičov = ochrana pred vírusovou infekciou, ktorá neskôr v živote môže vyvolať rakovinu krčka maternice, znie každému rodičovi dievčaťa ako užitočné opatrenie, aj dievča/žena, ktorá sexuálne abstinovala až do manželstva, môže byť chránená pred prípadnou infekciou, ak jej manžel bol sexuálne aktívny pred manželstvom a je prenášačom vírusu.

Proti: vzhľadom na skutočnosť, že vakcína sa používa iba niekoľko rokov, nie sú dobre preskúmané jej nežiaduce účinky z dlhodobého hľadiska, existuje opodstatnené podozrenie, že vakcína zvyšuje riziko vzniku rôznych autoimunitných ochorení u dieťaťa (cukrovka 1. typu, reumatoidná artritída, autoimunitná tyreoitída a pod.), nie je celkom presne známe, ako dlho vakcína chráni pred infekciou, dievča/žena, ktorá sa chystá žiť svoj sexuálny život až v manželstve, nemá dôvod na vakcináciu, zaočkované dievča/žena môže mať pocit falošného bezpečia pred pohlavne prenosnými chorobami = menej zodpovedné správanie a nechránený sexuálny styk = väčšie riziko iných pohlavne prenosných infekcií, vakcína neposkytuje ochranu voči všetkým typom tohto vírusu, obidve u nás používané vakcíny obsahujú hliník, pre vážne nežiaduce účinky  niektoré krajiny zastavili alebo neschválili očkovanie proti HPV, v mnohých európskych krajinách je postupne od roku 2010 zakázané deklarovať, že táto vakcína je „očkovanie proti rakovine krčka maternice“, lebo ide o klamlivú reklamu – ide o očkovanie proti vírusu, ktorý rakovinu môže spôsobiť, ale rakovinu krčka maternice môžu spôsobiť aj iné vírusy a iné príčiny.

 

Očkovanie proti meningitíde = zápal mozgových blán

 Za: meningokové infekcie mozgových obalov sú vážnym ochorením, ktoré sa napriek liečbe v 10 – 15 percentách prípadov končí smrteľne a ďalších 10 – 20 percent prípadov infekcií sa končí trvalým poškodením mozgu, stratou končatiny alebo sluchu, meningitída najčastejšie a najťažšie postihuje deti mladšie ako 12 mesiacov, vakcína neobsahuje ortuť ani hliník, vakcína nie je vyrobená s využitím živočíšnych alebo ľudských tkanív a buniek, doteraz pozorované vedľajšie účinky sú mierne a zriedkavé.

Proti: vakcína sa na ľuďoch vo veku 2 až 55 rokov používa iba asi 6 rokov, nie sú dobre preskúmané jej nežiaduce účinky z dlhodobého hľadiska, neposkytuje ochranu proti všetkým druhom infekcie mozgových blán, neposkytuje odolnosť všetkým zaočkovaným deťom, výskyt ochorenia je zriedkavý.

Rady sú z knihy Dieťa - základný návod na prežitie, ktorej autorom je MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia