Takto sa vám podarí vychovať z detí slušných ľudí

Takto sa vám podarí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-26 14:01:27 |

Kto by nechcel mať doma slušné, empatické a vychované deti. Je to síce náročná úloha pre rodiča, no dá sa zvládnuť. Treba len chcieť.

Výchova dieťaťa nie je ľahká záležitosť. Stojí to veľa síl a odhodlania. No niet väčšej radosti, keď vaše úsilie začne prinášať ovocie a vaše deti a sa správajú milo, ústretovo a úprimne sa zaujímajú o svoje okolie, sú empatické. Dieťa je od narodenia tvor vnímavý, všíma si ako sa rodičia správajú k sebe, k okoliu, vo všetkom sa ich snaží napodobniť. Od začiatku by ste mali ísť príkladom, dávať deťom pocit istoty a lásky. Ak ste si nie istí, ako postupovať pri výchove svojich potomkov, prečítajte si návod harwardských vedcov, ktorí radia, ako z detí vychovať slušných ľudí.

1. Ttrávte čo najviac času so svojimi deťmi

Ak budete tráviť s deťmi čo najviac času, vybudujete si základy pevného a vrúcneho vzťahu. Zaujímajte sa o ich záľuby, ako aj o ich problémy. Dôležité je, aby ste počúvali, čo majú na srdci. Naučíte sa tak nielen o jedinečnej osobnosti vášho syna alebo dcéry a keď uvidia, ako sa o nich staráte, zoberú si z vás príklad.

2. Povedzte dieťaťu, čo pre vás znamená

Podľa výskumu mnohé deti ani netušia, že sú tou najdôležitejšou osobou v živote rodiča. Tieto slová potrebujú počuť od vás. Nezabudnite ich hovoriť čo najčastejšie, vaše dieťa sa tak bude cítiť v bezpečí milované a docenené.

3. Riešte problémy spoločne

Ak sa napríklad vaše dieťa zrazu zmyslí, že už viac nechce chodiť na futbalový tréning, požiadajte ho, aby vysvetlilo, prečo sa tak rozhodlo. Zároveň mu vysvetlite, aké sú jeho povinnosti k spoluhráčom a čo jeho odchod môže spôsobiť. Ak na svojom rozhodnutí bude trvať, pomôžte mu nájsť nový šport, ktorý vzbudí jeho vášne.ň

4. Naučte deti, aby vám pomáhali a prejavte im za to vďačnosť

Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí sú zvyknutí vyjadrovať svoju vďačnosť, súcitia viac s ostatnými, sú viac štedrí a radi pomáhajú. Zapájajte dieťa do každodenných aktivít, deti radi pomáhajú, nezabudnite sa im za to poďakovať. Psychológovia tiež odporúčajú odmeniť deti za skutočné prejavy lásky a úsilie.

5. Pomôžte dieťaťu vyrovnať sa so svojimi negatívnymi emóciami

Psychológovia veria, že schopnosť starať sa o ostatných potláča negatívne emócie ako hnev, nenávisť, hanba a závisť. Ak pomôžete deťom pochopiť negatívne pocity, bude ich to viesť k vyriešeniu vnútorných konfliktov. Samoanalýza ich postaví na cestu k tomu, aby sa stali súcitnými, starostlivými jedincami. Je tiež dôležitá pre vytvorenie psychologickej stability.

6. Ukážte im, že svet je oveľa väčší, zložitejší a zaujímavejší, než si kedy dokázali predstaviť

Podľa výskumu sa takmer všetky deti zaujímajú len o malý svet svojej rodiny a priateľov. Je veľmi dôležité, aby sa tiež naučili zaujímať sa o ľudí a udalosti mimo tohto obmedzeného okruhu a spoznali tak svet a vecí z iného sociálneho, kultúrneho a geografického hľadiska. Môžete im pomôcť tým, že sa vžijete do role niekoho iného či už prostredníctvom filmov, fotografií alebo správ a budete sa s dieťaťom o tom rozprávať.

Prečítajte si tiež:

Ako vychovať spokojné dieťa: Príliš veľa lásky ho nepokazí

Takto vychováte z detí osobnosti, nie ufňukancov


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia