Ako vychovať spokojné dieťa: Príliš veľa lásky ho nepokazí

Ako vychovať spokojné dieťa:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-04 15:01:13 |

Objímanie a maznanie sú najlepšie spôsoby komunikácie s deťmi. Nepokazíme ich tým.

Jeden z najlepších spôsob, ako posilniť sebavedomie dieťaťa, je počúvať to, čo vám hovorí. Keď sa rozhodne zdieľať s vami svoje problémy, nechajte všetko tak a počúvajte. V tej chvíli neexistuje nič dôležitejšie.

Ak sa dieťa chce s vami objímať práve vtedy, keď upratujete, nepovedzte mu: „Neskôr.“ Domáce práce počkajú. Objímanie trvá len niekoľko sekúnd alebo minút, ale v detskej pamäti zostane navždy. Majte na mysli to, že deti potrebujú viac objatí ako vecí. Keď sa objímate, buďte tým druhým, kto pustí. Nikdy neviete, ako dlho vás dieťa potrebuje cítiť.

Objímanie a maznanie nemôže dieťa nikdy pokaziť. Už je to aj vedecky podložené, preto sa nebojte ukázať dieťaťu lásku vždy, keď je to možné. Naopak, keď ratolesť cíti, že je milovaná aj vtedy, keď vás práve neposlúcha alebo sa na ňu sťažovali v škôlke či priniesla horšiu známku zo školy, posilní to v nej dobré správanie.

Najmä v útlom veku sú veľmi dôležité aj dotyky, ktoré výrazne ovplyvňujú vývoj mozgu. Dokonca predčasne narodené deti, ktorých sa rodičia veľmi často jemne dotýkajú, reagujú výraznejšie na podnety okolia. Keď to nie je možné, lebo dieťatko je v inkubátore, odborníci radia, aby ste požiadali o spoluprácu terapeutov, ktorí by mali na starosti dotykový zážitok.


V tomto spočíva tajomstvo šťastného dieťaťa


Zažite, čo cíti dieťa, na ktoré kričíte

Bitka a krik sú tým, čo si žiadne dieťa nezaslúži. Nie, nehovoríme teraz o nejakej tej občasnej „výchovnej“, ale o výchove dieťaťa krikom a bitkou. Ak sa chcete vžiť do kože takejto ratolesti, urobte si toto cvičenie:

Postavte sa s manželom oproti sebe a dohodnite sa, kto bude dospelý a kto dieťa. Ten, kto stvárňuje dospelého, bude stáť a kričať na druhého pre nejaký vymyslený dôvod. Ten zase sedí  alebo kľačí na zemi, aby bol menší. Jeho úlohou je opakovať: „Som malý/á a len chcem, aby ste ma mali radi.“ Vyvoláva to naozaj silné pocity a ten, kto je v úlohe dieťaťa, sa po nejakom treťom – štvrtom opakovaní neraz rozplače. Po tomto zážitku mnohí rodičia prestanú na deti kričať. Samozrejme, v domácom prostredí to pravdepodobne nenechá vo vás taký silný zážitok ako počas terapie, z ktorej toto cvičenie pochádza, ale na pochopenie toho, ako sa asi dieťa cíti, to určite postačí. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Tieto 3 veci v správaní dieťaťa neignorujte

Výprask nemá žiadny pozitívny efekt, ničí detskú dušu


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia