Silný príbeh, ktorý by sme si mali čítať pravidelne

Silný príbeh, ktorý by
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-26 00:30:16 |

Maminy, mnohé tento príbeh určite poznáte, koluje po internete dlho. Jeho posolstvo je však také nástojčivé, že stojí za to občas si ho pripomenúť a trochu spomaliť.

Nikto z nás nevie, ako dlho tu so svojimi deťmi bude, preto by sme sa nemali oberať o čas strávený s nimi len pre to, aby sme budovali kariéru a zarábali peniaze. Za všetko hovorí tento príbeh...

Z práce sa žena vrátila neskoro, unavená a podráždená, keď zistila, že na ňu jej šesťročný syn čaká pri dverách.

SYN: "Mami, môžem sa ťa na niečo spýtať?"

MAMA: "Samozrejme, no čo je?"

SYN: "Mami, koľko zarobíš za hodinu?"

MAMA: "Do toho ti nič nie je. Prečo sa ma na to vôbec pýtaš?"

SYN: "Len to chcem vedieť. Povedz mi prosím, koľko si zarobíš za hodinu?"

MAMA: "Keď to musíš vedieť, tak sú to 4 eurá za hodinu."

SYN: "Ach jaj," povzdychol si chlapec so zvesenou hlavou.

SYN: "Mami, môžem si požičať od teba 2 eurá?" Matka bola bez seba.

MAMA: "Ak sa pýtaš len preto, že si chceš požičať na nejakú hlúpu hračku, alebo iný nezmysel, tak odpochoduj späť do svojej izby a choď spať. Premýšľaj o tom, prečo si tak sebecký. Ja sa v práci nedriem len pre nejakú detskú ľahkovážnosť. "

Chlapec potichu odišiel do svojej izby a zavrel za sebou dvere. Žena si sadla a chlapcove otázky ju nahnevalo ešte viac. Ako sa jej môže takto pýtať, len aby dostal nejaké peniaze? Asi po hodine sa upokojila a začala premýšľať: „Možno na niečo naozaj tie peniaze potreboval.“ A veľmi často si od nej nepýtal. Vošla preto do jeho izby.

MAMA: "Už spíš synček?"

SYN: "Nie, mami, som hore."

MAMA: "Premýšľala som, možno som na teba zbytočne vyštartovala. Mám za sebou dlhý a úmorný deň a na tebe som si vyliala nervozitu. Tu máš tie dve eurá, ktoré si chcel."

Malý chlapec sa posadil a usmial. "Ach, mami, veľmi ti ďakujem.“ Potom siahol pod vankúš a vytiahol pár drobných mincí. Keď mama videla, že už nejaké peniaze má, pocítila, ako sa jej opäť zmocňuje hnev. Chlapec spočítal všetky svoje peniaze a potom pozrel na matku.

MAMA: "Prečo chceš viac peňazí, keď už nejaké máš?"

SYN: "Pretože som nemal dosť, ale teraz už mám. Mami, konečne mám 4 eurá. Môžem si kúpiť hodinu tvojho času? Prosím, príď zajtra skôr. Mohli by sme ísť spolu na vychádzku alebo sa spolu navečerať.“

Žena bola zdrvená. Objala svojho malého syna a poprosila ho o odpustenie.

Presne o tomto to je. Častokrát netušíme, čo naše deti vo vnútri prežívajú a ich zúfalé volanie o náš čas ignorujeme. Buďte si isté, že rovnako dobre bude dieťaťu v neznačkovom tričku či neznačkových topánkach ako v tom najdrahšom trendovom oblečení a topánkach. Nie, vaše dieťa vôbec nemusí mať individuálne tréningy s tým najlepším trénerom. A nie, nemusí mať všetko, po čom túži. Nepotrebuje s vami absolvovať tie najluxusnejšie dovolenky. Viac mu možno dá párhodinová prechádzka po okolí, počas ktorej sa mu budete venovať.

To my deti učíme, čo je pre ne v živote najdôležitejšie. Samozrejme, je veľmi dôležité dokázať uživiť rodinu. Len si treba dať pozor na to, aby sme nestratili hranicu, ktorá oddeľuje od seba to, že robíme veľa preto, aby sme všetkých uživili a mohli sa mať dobre a to, že robíme veľa preto, aby sme mohli dať deťom čo najviac. No a čo, že väčšinu času trávia v škôlke, v družine, u starých rodičov, u kamarátov alebo samy doma bez nás, lebo veď predsa my zarábame na to, aby sa mali lepšie... V skutočnosti by sa mali lepšie, keby mali pri sebe láskavú a oddýchnutú maminu, ktorú by zaujímal ich svet a mala na ne čas. Skúsme trochu spomaliť, kým sa dá...

Netreba dať výpoveď v práci a všetok čas venovať deťom. Stačí len nájsť si aj v tomto uponáhľanom svete na ne čas. Čas, ktorý bude patriť naozaj iba im a nám...

Prečítajte si tiež:

Šťastné mamy poznajú týchto 10 tajomstiev

12 znakov, že rodičovstvo zvládate v pohode

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Facebook.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia