Zbavte sa piatich návykov, ktoré kazia deti

Zbavte sa piatich návykov,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-05-27 00:30:26 |

Rodičia si často neuvedomujú, že za správaním detí sú práve oni. Je totiž ťažké odhadnúť hranicu, kedy je pomoc dieťaťu ešte prospešná a kedy ho už zbytočne rozmaznávame.

V prvom roku života nemôžete dieťa pokaziť tým, že reagujete na jeho potreby. Napriek tomu, ak v drobčekovi neúmyselne podporujete určité správanie, vyrábate do budúcnosti problémy sami pre seba. Neskoršie rodičovské spory o tom, kto deti viac kazí či rozmaznáva, nie sú ničím nezvyčajným. Nájdeme len málo párov, ktoré túto otázku neriešia. Každý robí vo výchove nejaké chyby. Nechajte si poradiť, ako sa orientovať v piatich bežných situáciách spôsobom, ktorý všetkým prospeje:

 

Berieme dieťa na ruky hneď ako zaplače

V prvých troch mesiacoch života zoberte dieťatka na ruky pri každom zaplakaní vo dne, v noci. V tomto období je veľmi dôležité reagovať na jeho potreby okamžite. „Nie je v poriadku nechať v prvých mesiacoch života bábätko plakať,“ hovorí pediatrička Mária Conwell. „Potrebuje pocit bezpečia, ktorým sa začína rozvíjať dôvera,“ vysvetľuje.

Začiatkom štvrtého mesiaca je vhodné počkať niekoľko minút, či sa dieťatko neupokojí samo. Môžete si pomôcť jemným spevom. Čím je staršie, tým mu dávajte viac príležitostí na to, aby sa dokázalo upokojiť bez nosenia na rukách. Zhruba v deviatich mesiacoch si dieťa naplno uvedomí, že plač mu zabezpečí vašu pozornosť, preto sa snažte zistiť či naozaj potrebuje vašu pomoc alebo len hľadá pohodlie. Ak chcete podporiť u drobčeka samostatné zaspávanie, pred nosením na rukách uprednostnite tiché rozprávanie sa, hladkanie, spievanie a podobne.

 

Dáme dieťatku cumeľ hneď, keď zamrnčí

Cumeľ je večnou témoulaktačné poradkyne bojujú proti jeho používaniu, lebo sú presvedčené, že potom sa bábätko nevie dobre prisať a cmúľanie cumľa má na svedomí prechod na umelé mlieko vo fľaške. Zubári sa pri pohľade na drobčeka s cumľom tiež chytajú za hlavu, lebo mu „kazí“ zúbky. V poslednom čase sa však ozýva mnoho hlasov, ktoré cumeľ bábätkám odporúčajú ako prevenciu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Neznamená to však, že ho treba dať bábätku do úst vždy, keď spustí plač. „Je potrebné zistiť jeho skutočnú potrebu,“ upozorňuje detská lekárka Marcy Guddu. Dieťatko môže byť hladné, pocikané alebo len potrebuje cítiť prítomnosť rodiča. Cumeľ je vhodný na noc, kedy cmúľanie podľa viacerých prieskumov naozaj znižuje riziko SIDS. Šancu upokojiť sa na vlastnú päsť, by sme mali dať dieťatku zhruba od deviatich mesiacov.

 

Uspávame dieťatko hojdaním

Je úplne v poriadku, ak počas prvých troch mesiacov života bábätko pred uspávaním hojdáte, lebo ešte sa nedokáže upokojiť samo. V čase od troch do šiestich mesiacov z hojdania uberajte. Bábätko potrebuje dostať šancu zaspať na vlastnú päsť s cieľom rozvíjať túto zručnosť. Ak je to však možné, doprajte mu zaspávanie bez hojdania aj v prvých troch mesiacoch.

 

Dovolíme dieťaťu hrať sa s našimi vecami

Deti túžia hrať sa so všetkým, čo vidia u rodičov. Najlepšie urobíte, ak malú elektroniku, kľúče, telefóny, šperky a podobné veci uložíte mimo dosahu drobca. Dieťa chce prirodzene skúmať svoje okolie, takže všetky predmety, ktoré má na dosah ruky, by mali byť bezpečné. To, že sa nemôže hrať so všetkým, čo nájde, pochopí neskôr, keď sa viac rozvinie jeho slovná zásoba.

 

Dávame dieťaťu zo svojich pochúťok

Samozrejme, je v poriadku dať ochutnať dieťatku niečo zdravé a bezpečné napríklad ovocie či jogurty. Ak si dopriavate zemiakové lupienky alebo orechy, radšej mu ponúknite niečo vhodnejšie. Je prirodzené, že dieťa chce to, čo pred ním jete vy, ale buďte opatrní, aby ste v ňom nepodporovali zlé návyky. Nereagujte na každé zamrnčanie. Ak dieťa naučíte, že vždy dostane to, čo chce, čím bude staršie, tým viac to bude využívať. Ak si niečo vynucuje takýmto spôsobom, počkajte chvíľu, aby sa upokojilo a až potom mu podajte jedlo.

 

Prečítajte si tiež:

Zázračné formulky, ktoré fungujú na deti

Dôležitý zoznam: 30 zásad slušného správanie pre deti

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia