Prečo by ste nemali biť svoje dieťa

Prečo by ste nemali
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-19 00:45:55 |

Aj keď nejakú tú výchovnú na zadok dávame dieťaťu s cieľom, aby sa lepšie správalo, v skutočnosti má každý fyzický trest opačný efekt.

Fyzické tresty neplnia svoj účel. Určite ste to už čítali a počuli x-krát, no vo chvíli, keď vás potomok „vytočí“, nad tým veľmi neuvažujete. O tom, či je efektívne siahnuť rukou na dieťa, sa vedú roky búrlivé diskusie. Všeobecne prevláda názor, že bitky by deti dostávať nemali, no nejaká tá výchovná občas neuškodí. Na otázku, či je to naozaj správne riešenie alebo nie, si musí odpovedať každý rodič sám.

Disciplína u detí je delikátnou témou a je veľmi problematické ju skúmať. Každý rodič má totiž svoj názor na to, ako chce dieťa vychovať a aké prostriedky k tomu používa. Existuje veľa dôvodov, ktoré by bolo možné menovať na podporu nejakej tej výchovnej  a rovnako veľké množstvo protiargumentov, prečo tak nerobiť. Nedávny výskum patrí práve k nim.

Univerzity v Texase a v Michigane skúmali riziká spojené s telesnými trestami pre deti. Experti zistili, že každá facka a každé plesnutie po zadku či po ruke nesie so sebou niekoľko „neúmyselných“ následkov. Šéfka výskumu Elizabeth Gershoff  zdôrazňuje, že každý jeden fyzický trest ovplyvňuje duševné zdravie dieťaťa a podpisuje sa na jeho nižších kognitívnych schopnostiach. Hrozí tiež riziko, že ak sa k fackám a buchnátom uchyľujeme častejšie, dieťa postupne prijíma fyzické zneužívanie ako normu vo svojom neskoršom živote. Takže, aj keď k fyzickým trestom obvykle pristúpime s cieľom zlepšiť správanie ratolesti, reálne urobíme ďalší krok k dosiahnutiu opačného výsledku. „Čím častejšie je dieťa fyzicky trestané, tým je agresívnejšie a správa sa horšie,“ konštatuje Gershoff.

Pripomína, že dosahovanie disciplíny u detí bitkou vedie k „väčšej agresii, uzatváraniu sa do samoty, k problémom s okolím, ako aj k problémom s duševným zdravím a k negatívnym vzťahom s rodičmi.“ Ak dieťa stratí vo vás prirodzenú autooritu a nedôveruje vám, skôr sa vrhne na drogy, alkohol či začne viesť túlavý spôsob života, na ktorý nebudete mať dosah. Odborníci tiež zdôrazňujú, že bité deti majú výrazne nižšie kognitívne schopnosti (myslenie) a nižšie sebavedomie.  


Výprask nemá žiadny pozitívny efekt, ničí detskú dušu


Ako dosiahnuť u detí disciplínu?

Sem-tam nejaká tá výchovná pravdepodobne dieťaťu neublíži. Určite však existujú aj účinnejšie spôsoby, ako dosiahnuť u detí disciplínu. Jediné riešenie neexistuje, vždy je potrebné hľadať to, ktoré vyhovuje konkrétne vám. Jedným z najdôležitejších predpokladov je bezpodmienečná láska a komunikácia. 

Prečítajte si tiež:

Poradíme vám, ako dosiahnuť prímerie pri súrodeneckých potýčkach

Tieto 3 veci v správaní dieťaťa neignorujte

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia