Päť spôsobov ako hovoriť s dieťaťom bez slov

Päť spôsobov ako hovoriť
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-03-21 00:01:13 |

Máte pocit, že vaše dieťa vo veku batoľaťa nerozumie dôraznému NIE? Je to preto, lebo deti nás občas nepočúvajú. Vsaďte na non-verbálnu komunikáciu.

Non-verbálna komunikácia, teda komunikácia bez slov, je často účinnejšia ako akékoľvek slová. A to v každom veku. Jej používanie pomáha nielen budovať emočnú inteligenciu dieťaťa a schopnosť komunikovať, ale aj rozvíja mozog.  

1. Výrazy tváre

Nový výskum realizovaný na Concordia University ukázal, že 18-mesačné deti dokážu presne čítať výrazy tváre – a to tak dokonale, že vedia, kedy hnev alebo radosť predstierame a kedy to myslíme vážne. Ratolesti používajú „sociálne odkazovanie,“ aby zistili, či schvaľujeme to , čo robia. Takže, ak vaše dieťa bude nabudúce sedieť na podlahe v kúpeľni a hrať sa s ockovým holiacim strojčekom, výraz nesúhlasu na vašej tvári môže byť omnoho účinnejší ako zdĺhavá prednáška o nebezpečnosti používania strojčeka.

2. Gestá

Deti sú veľmi vnímavé a veľmi rýchlo pochopia gestá, ktorými im môžete sprostredkovať rôzne správy. Nemusíte sa vôbec učiť  znakovú reč, stačí používanie bežných  každodenných gest. Uakzujte mu ich pri hovorení konkrétnych slov. Začnite jednoduchšími a zrozumiteľnejšími, aby si na takúto komunikáciu zvyklo. Pošlite mu napríklad bozk, keď sa hrá na ihrisku a pozrie sa na vás alebo vždy pri odchode otecka do práce robte rukou klasické pápá. Spoločnými gestami podporíte pozitívne správania dieťaťa bez toho, aby ste museli povedali čo i len jediné slovo.

3. Držanie tela

Uzavretý postoj, keď máte ruky skrížené alebo ste naklonení dopredu, je nehostinný a ukazuje nepriateľstvo.  Ak s dieťaťom čítate knihu, hrá sa s kockami či gúľa loptu, zaujmite otvorený postoj, aby ste mu ukázali, že vnímate jeho potreby, ste citliví a ochotní zapojiť sa do učenia s ním.

4. Blízkosť

Fyzická vzdialenosť medzi vami a dieťaťom vysiela dôležitú správu. Keď vidíte, že sa hrá samo, vzdiaľte sa trochu. Dávate mu tým správu, že mu veríte natoľko, aby sa mohlo zabávať samo na vlastnú päsť. Ak si však všimnete, že si s niečím nevie poradiť, priblížte sa. Deti si veľmi dobre uvedomujú aj takéto drobnosti a budujete tým u nich sebavedomie a dôveru. Na jednej strane si viac veria, no na druhej vedia, že ak sa vyskytnú problémy, majú sa o koho oprieť.

5. Dotyky

Kontakt koža na kožu medzi mamou a dieťaťom nekončí na pôrodnej sále. Detský hmat je veľmi citlivý a hrá veľmi dôležitú úlohu v objavovaní sveta. Budujte si s ním toto spojenie prostredníctvom dotyku na rameno pre podporu či pevného objatia pre pocit bezpečia a samozrejme, nezabúdajte na veľa objatí a bozkov, ktorými mu ukazuje lásku a náklonnosť. Tieto akty sú prirodzené pre väčšinu rodičov u bábätiek, no musíme si uvedomiť, že prínos kontaktu koža na kožu je významný aj pre väčšie deti a sú dôležitým nástrojom v komunikácii s nimi. Dotyky by mali byť jedným z najdôležitejších nástrojov komunikácie až do doby, kedy sa im samo dieťa začne vyhýbať, lebo sa už na takéto prejavy bude cítiť veľké.

Deti sa rodia bez používateľskej príručky a rodičovstvo je neustálym procesom učenia sa. Určite to poznáte, jeden deň sa cítite ako rodičia roka a na druhý ste presvedčení, že ste tými najhoršími a najnemožnejším i rodičmi, ktorí všetko robia zle. Najlepšie, čo môžeme urobiť , je skúšať rôzne prístupy a techniky pre zlepšenie komunikácie s našimi deťmi . Dobrá komunikácia je základom silného celoživotného puta.


Foto: photl.com
Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia