Trojročné deti dokážu odhadnúť charakter človeka

Trojročné deti dokážu odhadnúť
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-20 12:01:07 |

Spoliehate sa pri nadväzovaní priateľstiev na prvý dojem? Vedzte, že za presnosťou vášho odhadu nie sú životné skúsenosti. Ľudí podľa ich tváre dokážu odhadnúť už trojročné deti.

Tím vedcov z harvardskej univerzity v novej štúdii dokázal, že deti od útleho veku dokážu výborne odhadnúť charakter človeka jednoducho tým, že sa pozrú na jeho tvár. Ak si teda váš drobec nevie niekoho obľúbiť, nesnažte sa to zmeniť. Nejde len o jeho rozmar, ale zdá sa, že za tým bude niečo viac. Experti už dlhšie tvrdia, že dospelí pravidelne hodnotia povahové črty ľudí podľa ich zovňajšku, no domnievali sa, že túto schopnosť si dlhodobo budovali životnými skúsenosťami. Psychologička Emily Coghill však dokázala, že ide skôr o impulzívne úsudky, ktoré sa objavujú od útleho detstva.

Pri výskume vedci pracovali so vzorkou 99 dospelých a 141 detí vo veku 3 až 10 rokov. Najčastejšie sa respondenti zhodli na odhade dôveryhodnosti ľudí, ktorých portréty im vedci ukazovali. Teraz plánujú takto testovať ešte mladšie deti, aby zistili, v akom veku sa schopnosť odhadnúť človeka objavuje. „Získané údaje naznačujú, že už novorodenci môžu podľa tváre predpokladať, ako sa bude správať človek, ktorého vidia,“ dodala Emily Coghill.


Foto: flickr.com
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia