Na otehotnenie má vplyv aj strava budúceho otecka

Na otehotnenie má vplyv
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-01-02 00:01:49 |

Výživa mužov priamo ovplyvňuje spermie. Podľa výskumov muži so zlými stravovacími návykmi, ktorí pravidelne pijú alkohol, ich majú nekvalitnejšie.

Okrem toho, že spermie sú u mužov s nezdravým životným štýlom nekvalitnejšie, majú ich aj menej, sú lenivejšie a semena je tiež omnoho menej. Najviac poškodenie svojich spermií riskujú tí, ktorí vypijú denne viac ako dva alkoholické drinky. Ešte pred nejakými pätnástimi-dvadsiatimi rokmi bolo normálne nájsť v milimetri ejakulátu stodvadsať miliónov spermií, dnes je to u zdravého muža približne 20 až 30 miliónov, veľmi výnimočne ich je maximálne 60 miliónov. U nezdravo žijúcich mužov je toto číslo rádovo nižšie. Ak sa teda snažíte o bábätko, mali by si budúci oteckovia dávať na svoju stravu pozor. Neplodnosť je totiž rovnako mužská, ako aj ženská záležitosť. Muži sa na nej podieľajú zhruba z jednej tretiny.

Diétovať treba minimálne tri mesiace dopredu

Docentka pôrodníctva a gynekológie na Feinberg School Northwestern University of Medicine v Chicagu Lisa Mazzullo odporúča, aby budúci otcovia užívali každý deň multivitamín s obsahom zinku a selénu po dobu najmenej troch mesiacov pred počatím. Štúdie naznačujú, že tieto minerály môžu napomôcť zdravému vývoju spermií. Tri mesiace preto, lebo tak dlho trvá ich celkový vývoj. „Spermie, ktoré dnes váš partner ejakuluje, boli vlastne vytvorené pred 90 dňami,“ hovorí Amy Ogle, dietologička zo San Diega v Kalifornii, ktorá je spoluautorkou knihy Pred tehotenstvom: 90-dňový sprievodca pre páry o tom, ako sa pripraviť na zdravé počatie.

Ktoré živiny sú najdôležitejšie?

Strava muža, ktorého partnerka sa snaží otehotnieť, by mala byť vyvážená, pestrá a výživná. Tvoriť by ju mali ryby, zelenina a celozrnné výrobky, ktoré znamenajú viac aktívnych spermií. Na druhej strane, strava s vysokým obsahom trans - mastných kyselín môže počet spermií v ejakuláte znížiť.

Špecifické informácie pre budúcich oteckov

Jedzte veľa potravín bohatých na vitamín C a ďalších antioxidantov. Tieto živiny pomáhajú predchádzať defektom spermií a zvyšujú ich pohyb. Dva a pol decový pohár pomarančovej šťavy má asi 124 miligramov vitamínu C. Cieľom je získať ho aspoň 90 mg denne, u fajčiarov by to malo byť minimálne 125 miligramov.

Dbajte na dostatočné množstvo zinku. Jeho nedostatok má za následok to, že sa spermie zhlukujú, čo prispieva k neplodnosti. Výborným zdrojom je extra chudá hovädzia sviečková, fazuľa, kuracie stehná či ustrice.

Veľmi dôležitú úlohu zohráva kyselina listová. Podľa výsledkov štúdií muži, ktorým tento kľúčový B-vitamín chýba, majú problém produkovať zdravé spermie. Denne je vhodné získať ich minimálne  400 mikrogramov z raňajkových cereálií, z listovej zeleniny, strukovín či pomarančového džúsu. Dobrým nápadom je brať kyselinu listovú aj vo forme multivitamínového doplnku pre poistenie jej dostatku.

V každom prípade je potrebné obmedziť alkohol. Príležitostné pitie je všeobecne považované za bezpečné, ale štúdie ukazujú, že denné popíjanie vína, piva alebo tvrdého alkoholu môže znížiť hladinu testosterónu a zdravých spermií a zvýšiť počet abnormálnych spermií v ejakuláte.

Užívajte každý deň multivitamíny. Tabletky určite niesú náhradou za zdravú výživu, ale vďaka nim budete mať istotu, že telu dodávate všetky potrebné živiny. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia