Hľadáme Messiho, Samka alebo Harryho Pottera

Hľadáme Messiho, Samka alebo
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2017-07-23 14:30:42 |

Messiho dobrodružstvo začalo v Argentíne, keď mal 5 rokov. Jeho vrstovníci boli o hlavu vyšší a mohutnejší.

Messi sa napriek tomu nevzdal a pod vedením si vylepšil techniku. Po čase s ľahkosťou prekľučkoval s loptou celé ihrisko a dal gól. Taktikou jeho spoluhráčov sa stala prihrávka Lionelovi, o viac sa nestarali. Vo veku 8 rokov mu diagnostikovali Aspergerov syndróm. Neskôr si ho všimol slávny klub Newell's Old Boys, kde bol do 13-tich rokov. V tom čase Messiho trápila vážna choroba. Nerástol a nepriberal na váhe. Išlo o hormonálnu poruchu, ktorá ambicióznemu chlapcovi spôsobovala vážnu komplikáciu. Pomohli mu až lekári v Španielsku, kam sa presťahoval s rodinou.

(Lionel Messi)

Samko je nepočujúci a žije na Slovensku. Od svojich 8 rokov chcel hrať florbal. Veľmi sa túžil začleniť do kolektívu zdravých detí. Mal obavy, že ho neprijmú, že s ním tréneri nebudú schopní komunikovať. Myslel na to, či mu pridružené zdravotné problémy dovolia byť plnohodnotným členom tímu. S podporou rodiny, priateľov, trénerov a učiteľov, ale najmä vlastnou usilovnosťou Samko tieto obavy a prekážky zdolal. Spoločne s tímom to v roku 2016 dotiahli až na majstra Slovenska.

(Samko a Michal Dudovič)

Takéto príbehy pripomínajú rozprávku o Harrym Potterovi. Ten okrem čarovania vynikal aj v metlobale. Bez podpory a dôvery profesorky McGonallovej by sa k nemu však nedostal. Všetci traja hrdinovia sa možno cítili ako outsideri, ale mali silnú motiváciu, sebadisciplínu, psychickú vyspelosť oproti rovesníkom. Niekto, kto v nich veril alebo im dal šancu, posilnil ich sebadôveru.

OZ SOM INÝ rozbehlo crowdfuningovú kampaň, aby mohlo v lete počas augusta hľadať talenty ako Messi, Samko alebo Harry Potter na florbalovom tábore. Podporiť ich môžete darom na startlab.sk cez link www.startlab.sk/talenty. Ak sa rozhodnete výzvu aj zdieľať, použite  #hladameMessiho

Podporovatelia môžu, podľa výšky príspevku, získať pitný režim a srdečný pozdrav detí z tábora. Budete sa môcť stať členom družstva osobností a v ich drese si zahrať turnaj počas florbalového tábora. Niekto si možno vyberie večeru so známymi osobnosťami - ambasádormi tábora -  Robom Pappom, Zuzanou Haasovou, Dušanom Pašekom a Elenou Podzámskou, ktorí tiež pomáhajú hľadať Messiho.  Alebo niekoho zaujme kurz slovenského posunkového jazyka pre jednotlivca alebo skupinu či škola florbalu pre 6-členný tím.

 

Zakladateľ OZ SOM INÝ Peter “PYXO” Ostružiar hovorí: “V občianskom združení SOM INÝ veríme, že hoci sme všetci iní, unikátni a jedineční máme niečo spoločné - odhodlanie. Sme odhodlaní meniť nevýhodu – či už sa jedná o postihnutie, chudobu, či stratu sociálneho statusu - na výhodu. V tomto duchu chceme na tomto tábore objavovať športové talenty a motivovať ich. Florbalový tábor je miestom, kde deťom ukážeme, ako rozvíjať svoj talent počas spoločného týždňa, ale aj po návrate domov.“

 

Občianske združenie SOM INÝ organizuje letný florbalový tábor ako súčasť svojho dlhodobého programu Integrácia talentov. Tábor bude prebiehať od 14. do 18. augusta 2017 v Trenčíne. Zúčastniť sa ho môže 60 detí - dievčatá aj chlapci od 7 rokov, zo špecializovaných škôl (so sluchovým postihnutím, s poruchou autistického spektra, deti s poruchami učenia), deti z detských domovov, ale aj zdravé deti. Vítaní sú aj učitelia, ktorí absolvujú tréning aktivít zameraných na florbal a jeho pravidlá. Pod vedením profesionálnych trénerov získajú know-how k vytvoreniu florbalových tímov na školách. Integračný rozmer tábora podporí tím odborníkov - tréneri, animátori, lekár, detský psychológ a špeciálni pedagógovia. Pripravený je aj bohatý sprievodný program.

Talentom ako je Messi alebo Samko, môžu byť aj ďalšie slovenské deti so znevýhodnením. Dajme im spoločne dôveru a šancu.

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia