Chystá sa vaše dieťa po prvý raz do letného tábora?

Chystá sa vaše dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-07-10 00:30:05 |

Prihlásili ste dieťa do letného tábora a teraz sa bojíte, či to zvládne? Zahoďte strach a sústreďte sa na to, aby ste ho na nové dobrodružstvo pripravili.

Rodičia hrajú veľmi dôležitú úlohu v príprave detí na pobyt v letnom tábore. Pred tým, než ratolesť po prvýkrát do nejakého prihlásia, rozmýšľajú najmä nad tým, či je už dostatočne stará na to, aby mohla čo i len jednu noc spať mimo domu. Jednoznačné odporúčanie, aký vek je na tábor vhodný, neexistuje. Líši sa to od dieťaťa k dieťaťu. Na jednej strane sú šesťročné deti, ktoré bez problémov strávia pár nocí mimo domova, na druhej môžu byť desaťročné, ktoré ešte nie sú psychicky na to pripravené. Všeobecne je však priemerný vek detí, ktoré už sú schopné užiť si táborový život, osem rokov.

Ideálnou alternatívou ku klasickým táborovým pobytom sú denné tábory, v ktorých je pripravený program pre deti počas dňa, no v noci spávajú doma. Takýto tábor môže byť odrazovým mostíkom k bezproblémovému pobytu v klasickom letnom tábore v nasledujúcich rokoch.


Letné tábory: Čo tak vyskúšať Múzu?


Ako môžete posúdiť, či je potomok na tábor pripravený?

V prvom rade by ste sa mali uistiť, že dieťa dokáže stráviť určitý čas mimo domova. Môžete ho na víkend odviezť k starým rodičom, iným príbuzným alebo priateľom a uvidíte, ako sa bude u nich správať a reagovať na to, že nie ste spolu. Ak bude za vami plakať alebo bude smutné, týždeň v tábore sa môže stať pre dieťa skôr nočnou morou než príjemným zážitkom.

Umožnite dieťaťu podieľať sa na výbere tábora. Dajte mu viac tipov, opíšte mu, na čo je ktorý zameraný, ako ďaleko je od domova a čo môže od pobytu v ňom očakávať. Všímajte si, ako ratolesť reaguje. Ak prejaví nadšenie a má záujem tábor vyberať a rozhodovať sa o ňom, je to pozitívna správa. Naopak, ak sa o tábore baviť nechce alebo znervóznie, je to znak, že by ste mali svoje rozhodnutie prehodnotiť.


Šokujúce video ukazuje, aké sú deti naivné


Ako možno dieťa motivovať?

Dovoľte ratolesti pýtať sa na všetko o tábore a odpovedajte jej. Je dôležité, aby bola informovaná. Čím viac dieťa dopredu pochopí ako to na tábore chodí, tým lepšie bude naň pripravené. Nadšenie v ňom vzbudíte aj tým, keď mu dovolíte vyberať veci, ktoré si so sebou zoberie ako napríklad toaletné potreby, plavky či spacák.

Podporujte v dieťati pozitívne myšlienky na tábor. Nikdy mu nehovorte, že ak sa mu tam nebude páčiť, prídete ho zobrať domov. Tým ho nastavíte na myšlienku, že čokoľvek sa mu tam znepáči, môže hneď odísť. Treba rátať s tým, že každé prepadne občas túžba po domove a prvé čo urobí, bude vás žiadať, aby ste ho prišli zobrať. Naopak, hovorte mu o tom, že ho čakajú nové zážitky, skvelý čas a nájde si nových priateľov.

Rovnako pozitívne reagujte aj vtedy, keď už dieťa na tábore bude. Ak mu budete do telefónu rozprávať o domove, dieťa pocíti túžbu vrátiť sa. Lepšie je pýtať sa ho na zážitky a priateľov z tábora a rozprávať sa o jeho živote tam.

Keď už hovoríme o priateľoch, deti, ktoré sa chystajú do tábora po prvý raz, by mali ísť s niekým, koho poznajú – napríklad so spolužiakom, kamarátom zo susedstva či sídliska a podobne. Budú sa cítiť pohodlnejšie a istejšie. Ideálne je zvoliť pre prvý tábor v živote miesto, ktoré nie je príliš ďaleko od domova.

Tábor je výbornou školou života

Deti nie sú jediné, kto prežíva pred pobytom v tábore úzkosť. Rodičia, ktorí posielajú ratolesť na pár dní preč po prvý raz, sú takisto nervózni. Vhodné je preto poznať šéfa a ďalších ľudí, ktorí s deťmi budú tráviť čas. O svojich obavách deťom nehovorte a buďte veselí.

Pobyt dieťaťa v tábore prináša veľa výhod. Okrem nových zážitkov, vedomostí či kamarátov je to aj príprava na budúcnosť, kedy z rodičovského hniezda vyletia. Tábor je skvelý spôsob, aby deti začali získavať základné životné skúsenosti, ktoré sa im neskôr zídu.

Prečítajte si tiež:

Hurá s deťmi pod stan: Musíte to vyskúšať!

Dieťa cez prázdniny nenechávajte bez dozoru doma

 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: greenvilleonline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia