Ako môže vzťah s mamou v detstve ovplyvniť vašu budúcnosť

Ako môže vzťah s
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-05-13 13:30:00 |

Mama je tou najdôležitejšou osobou v živote a každý, kto má to šťastie, že s ňou vyrastá, dostáva čosi navyše. Tak ako iné vzťahy, aj tento špeciálny formuje našu budúcnosť.

Môže vzťah medzi vašou matkou a vami ovplyvniť váš manželský život? Aký to mal vplyv na výber partnera?

Manželský terapeut Andrew G Marshall je presvedčený, že ako sa ženy správajú v detstve k svojej matke, určuje to vzor pre ich budúce vzťahy. Vzťah medzi matkou a dcérou  patrí medzi najcenenejšie putá na svete. No nie vždy je to všade ružové. Niekedy sa milujú, inokedy nenávidia, sú najlepšie kamarátky i najväčší nepriatelia. Najdôležitejší vzťah na svete a pritom tak komplikovaný. Aký máte vzťah so svojou matkou? Bola ste v detstve jej miláčik, alebo ste spolu bojovali? Aký typ dcéry ste podľa doktora Marshalla? Nájdete sa?

Najlepšia dcérenka

Keď ste boli dieťa, vaša mama vás vždy podporila, povedala vám, aká ste úžasná, možno ste aj boli jej obľúbené dieťa. Dnes sa spolu veľa rozprávate, zverujete jedna druhej, dokonca si požičiavate oblečenie.

Vplyv na vzťahy: Puto medzi vami a vašou matkou môže spôsobiť, že nedokážete byť sama sebou. Môžete byť závislá na chválení iných. Budete robiť veci, s ktorými nesúhlasíte, v snahe vyhnúť sa konfliktu. Často sa budete cítiť na roztrhanie, pretože sa budete snažiť potešiť matku, rovnako ako aj partnera. Pravdepodobne to bude silná osobnosť, bude presvedčený, že vaša matka je vo vašom vzťahu navyše.

Riešenie: Pamätajte, že nie je nič zlé na tom, keď poviete nie, alebo nebudete súhlasiť. Ocení to aj partner, keď bude vedieť, čo si v skutočnosti myslíte. Akonáhle prejavíte svoje názory nahlas, vznikne priestor na rozhovor a spolu nájdete kompromis, alebo uzavriete dohodu.

 

Perfektcionistka

Vyrastali ste v rodine, kde ste boli pod neustálym tlakom, museli ste byť vo všetkom najlepšia, nosiť zo školy len dobré známky? Možno bola vaša matka chorá, nestabilná a pre vás bolo lepšie robiť všetko na povel, ako počúvať kritiku.

Vplyv na vzťahy: Vždy ste dva alebo tri kroky popredu. Keď nie sú veci  naplánované, ľahko vybuchnete. Ťažko tolerujete priority vášho partnera, ktoré sú iné ako vaše, bývate príliš kritická.

Riešenie: Začnite s tým, že budete mať súcit sama so sebou. Je nemožné byť "perfektná". Ak  si to uvedomíte, aj vaša úzkosť pominie. Uľahčíte život aj vášmu partnerovi, keď vám nebude vadiť, že nekoná podľa vašich náročných štandardov.

Rebelka

Zatiaľ čo niektoré dcéry urobia čokoľvek, aby zachovali s matkou mier, vy ste vždy kráčali opačným smerom, bočili ste z radu a zámerne ste sa búrili. Pravdepodobne, ste boli často obviňovaná z vecí, ktoré ani neboli vašou chybou. Neustále ste vyrastali s pocitom, že ľudia naokolo sú z vás sklamaní.

Vplyv na vzťahy: Ľahko vzkypíte hnevom, ale sa rozplačete za veci, ktoré iní považujú za nepodstatné. Partner častokrát nerozumie, že aj úplne nevinný komentár „ ja by som to urobil ináč“ vás vytočí. Ste zvyknutá na častú kritiku.

Riešenie: Namiesto automatickej obrany alebo útoku, keď váš partner hovorí niečo, čo si myslíte, že je kritické, overte si priamou otázkou, či ste vyvodili naozaj správny záver. Ak sa postavíte bežným situáciám zoči voči, bude sa vám žiť lepšie, lebo nebudete riešiť hlúposti.

Sirota

Z akéhokoľvek dôvodu máte s vašou matkou veľmi vlažný, priam žiadny vzťah. Možno že zomrela, keď ste boli mladá, opustila vás, alebo trpela dlhodobou popôrodnou depresiou. Tak či onak, pravdepodobne sa cítite ako by ste ani matku nemali.

Vplyv na vzťahy: Je pre vás ťažké dôverovať ľuďom. Máte len niekoľko blízkych priateľov a keď vás niekto sklame, je takmer nemožné, aby si opäť získal vaše srdce. Očakávate, že všetci od vás utečú. Niet divu, že ste si okolo seba postavili vysoký múr na svoju ochranu. Je pre vás ťažké nájsť si partnera.

Riešenie: Ak ste sa cítili celé detstvo ako odmietnuté dieťa, pravdepodobne budete mať pocit, že s vami nie je niečo v poriadku. Zamyslite sa nad posolstvom, ktoré ste si vzali z detstva,: "Každý, koho milujem, ma opúšťa". Zistíte, že toto je len floskula, cez ktorú ste filtrovali svoj život. Pozrite sa na  túto správu dospelými očami a pochopíte, že táto informácia je nepresná a skreslená. Začnite dýchať a žiť.

Čierna ovca

Vy a vaša matka sa neustále hádate, pretože ste odlišné. Možno ste si vybrali kariéru, ktorá je pre ňu nepochopiteľná, alebo vaše politické zmýšľanie je diametrálne odlišné od matkinho. Občas sa dokonca pýtate, či v nemocnici nedošlo k zámene novorodencov a domov si vás vzala nesprávna matka.

Vplyv na vzťahy: Teraz ste dospelá, obklopujete sa ľuďmi, ktorí vás rozumejú. Pravdepodobne ste sa vydali za niekoho, kto je úplne iný ako vy, z inej kultúry alebo existuje medzi vami veľký vekový rozdiel. Keď budete v strese, alebo unavená, pravdepodobne vám zažnú vadiť isté veci v jeho správaní. Zrazu zistíte, že úlohy medzi vami a vašou matkou sa obrátili  a teraz ste tá, ktorá sa ocitol v rozpore s niekým iným.

Riešenie: Ak prídete z rôznych prostredí, skúste si vybudovať komunikačný most, začnite používať formulku "v mojej rodine sme to urobili takto, ako ste to urobili vo svojej rodine?" Namiesto unáhlených záverov a výčitiek, zaspal si na gauči, lebo si sa so mnou nechcel rozprávať? Sa rovno opýtajte, prečo si zaspal?

Vytúžené dieťa

Ste tá dcéra, ktorej matka je vždy pripravená pomôcť. Keď necháte na posteli hromadu neožehleného oblečenia, okamžite sa do toho pustí. Keď ste chodili do školy, čítala povinné čítanie, aby vám pomohla s čitateľským denníkom. Teraz ste dospelá, i napriek tomu vás neustále chráni.

Vplyv na vzťahy: Trpíte naučenou bezmocnosťou. Budete buď závislá od vášho partnera na praktických veciach, ako jazda autom po diaľnici, alebo sa budete na neho hnevať, lebo budete očakávať, že urobí všetko lepšie. Prípadne si budete držať potenciálnych partnerov od tela, pretože sa obávate, že prevezmú  zodpovednosť za vás ako vaša matka.

Riešenie: Prevezmite zodpovednosť za určité činnosti, budete prekvapená, ako vám to zvýši sebavedomie. Diskutujte so svojím partnerom, či sa cíti pohodlne, nie je preťažený a nájdite rovnováhu medzi vami. Hlavne si verte.

Drsňáčka

Máte priateľský vzťah s vašou matkou, ale nechodíte spolu na nákupy a telefonické hovory sú o praktických veciach, namiesto toho, aby ste si  vyliali srdce. Viete, že vás miluje, aj keď to nikdy nehovorí.

Vplyv na vzťahy: Vo vašej rodine sa neprejavovali city, takže ste si nie vedomá tých svojich. Rovnako môžete predstierať, že ste tak zaneprázdnená, že sa nemáte čas zaoberať nejakými citmi.

Riešenie: Pripravte si romantickú chvíľku s manželom. Rezervujte si víkend bez detí. Držte sa za ruky, alebo si dajte spoločný kúpeľ. Keď príde čas na romantickú chvíľku, zabudnite na to, že poviete,“ treba najskôr upratať kuchyňu“, vypustite to z hlavy, neporiadok počká, venujte sa jeden druhému.

Oteckova dcérenka

Ak vás vaši kolegovia počuli v telefóne smiať sa na vtipoch vášho otca, asi si mysleli, že hovoríte s novým partnerom. Máte oveľa bližšie k otcovi ako k matke a váš vzťah s ňou trpí.

Vplyv na vzťahy: Ste pravdepodobne žena s mužskou dušou, priateľstvá so ženami ignorujete. Ak ste vydatá, váš manžel sa môže cítiť ohrozený, najmä ak s každým problémom bežíte za oteckom.

Riešenie: Nadviažte priateľstvo so ženami a trávte viac času s matkou. Vypočujte si svojho manžela, čo mu vadí na vašom vzťahu s otcom.

Ako vychádzať s matkou, ak s ňou máte problém?

1. Pokúste sa lepšie porozumieť svojej matke, aj tomu ako ju ovplyvnilo jej detstvo. Opýtajte sa jej, aký mala vzťah s matkou. Je pravdepodobné, že zistíte, že jej správanie nie je len reakciou na vás.

2. Napíšte list, ktorý nebudete posielať. Napíšte všetko, čo ste zažili, aj pekné, aj zlé, všetko čo ste nedokázali povedať. Budete sa cítiť ľahšie, uľaví sa vám.

3. Odpusťte jej vo svojom srdci. V tom čase si myslela, že pre vás robí to najlepšie.

4. Namiesto toho, aby ste čakali, že sa zmení, zmeňte niečo vy. Napríklad, predtým, než vybuchnete, keď sa vám nepáči, čo hovorí, rátajte v duchu do desať a zdržte sa komentára.

5. Povedzte svojej matke, čo si na nej ceníte. Skúste skutočný kompliment ako, Milujem spôsob, akým čítaš deťom rozprávky...

 

gettyimages.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia