Nemôže vaše dieťa zaspať? Takto mu pomôžete

Nemôže vaše dieťa zaspať?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-05 08:30:21 |

Ukladanie dieťaťa sa môže stať nočnou morou tak pre rodiča, ako aj pre samotného nespavca. Čo s tým?

Problém so spánkom sa netýka iba samotného dieťaťa. Trpia pre to aj rodičia. Niekoľkohodinové uspávanie je veľmi frustrujúce, partneri nemajú na seba večer dostatok času, lebo jeden z nich leží pri dieťati, ktoré nie a nie zaspať. Často sa to končí aj hádkou. Ako pomôcť deťom navodiť spánok? Dá sa to vôbec naučiť? Prečítajte si 10 tipov, ktoré zaručia vaše víťazstvo.

1. Zvoľte vhodný čas zaspávania

Deti v školskom veku potrebujú spať minimálne 9 hodín až 12 hodín. Väčšina detí je nastavená tak, že svoje spacie návyky nemení. Ranné vtáča bude skoro vstávať, ak keď ho uložíte v neskoršiu hodinu, nočná sova nezaspí skôr, kým na to nebude telo pripravené. Zistite, koľko spánku dieťa potrebuje, aby ráno vstalo svieže a nie unavené a večerné ukladanie prispôsobte tomu.

2. Nastavte čas prebudenia

Ak už viete, kedy vaše dieťa zaspáva a koľko času potrebuje na to, aby sa cítilo oddýchnuté, viete nastaviť aj čas, kedy bude vstávať. Ak umožníte potomkovi ísť spať trochu neskôr cez víkend a sviatky, bude to možno od vás veľkorysé, ale sami sebe nachystáte pascu. Dieťa môže vymýšľať do hlbokej noci alebo vstať príliš skoro. Urobíte najlepšie, ak ich budete ukladať a budú vstavať vždy v rovnaký čas.

3. Rutina pred spaním

Rutina je dôležitá pre dojčatá, batoľatá aj pre predškolákov. Ak budete robiť rovnaké veci pred spaním, ako je kúpeľ, rozprávka a podobne, dieťa dostane signál, že bude nasledovať spánok. Keď bude dopredu vedieť, čo príde, utíši sa, zrelaxuje, samo si nastaví ideálnu atmosféru pred spaním. Neskôr sa môže stať, že dieťa začne byť ospalé na začiatku každodennej rutiny.

4. Vypnite televízor minimálne dve hodiny pred spánkom

Výskum ukázal, že svetlo z televíznej obrazovky (alebo počítačového monitora) môže ovplyvňovať produkciu hormónu melatonín. Keď sú jeho hladiny najvyššie, väčšina ľudí je ospalá a pripravená na spánok. Iba pol hodina pozerania televízie tesne pred spánkom môže zaspatie dieťaťa oddialiť aj o dve hodiny.

5. Znížte stres pred spaním

Ďalším hormónom, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri zaspávaní, je kortizol, známy aj ako "stresový hormón". Keď sú hladiny kortizolu vysoké, telo vášho dieťaťa nebude schopné vypnúť a ísť spať. Pred spaním vykonávajte len pokojné aktivity, ktoré navodia tú správnu atmosféru na spánok.

6. Vytvorte prostredie vyvolávajúce spánok

Zatiaľ čo jedna plyšová hračka v náručí dieťaťa uľahčuje zaspávanie, príliš veľa hračiek v posteli môže spôsobiť opak. Navoďte pokojnú atmosféru, upravte posteľ tak, aby dieťa malo dostatok miesta a neublížilo si. Stlmte svetlá, prítmie pomáha deťom rozlíšiť, či je deň alebo noc a uľahčuje zaspávanie.

7. Prispôsobte teplotu izby

Cyklus spánku vášho dieťaťa nie je závislý iba od svetla, ale závisí aj od teploty v miestnosti. Neobliekajte dieťa do veľa vrstiev a neprikrývajte ho hrubou prikrývkou. Izbová teplota by nemala byť vyššia ako 23 stupňov. Ak bude teplota o niečo nižšia, o to viac podporíte hlboký spánok dieťaťa.

8. Ochráňte dieťa pred strachmi

Ak jednoduché uistenie, že strašidlá neexistujú, nefunguje, kúpte špeciálnu hračku. Tá bude dieťa celú noc strážiť, odoženie zlé sny. Postriekajte izbičku pred spánkom sprejom proti strašidlám. Použite aromatické oleje ako je mäta, levanduľa, rumanček alebo medovka.

9. Nesústreďte sa na zaspatie

Rovnako ako dospelí, aj deti môžu mať problémy s vypnutím mozgu na noc. Namiesto zvyšovania úzkosti dieťaťa tým, že trváte na tom, že je čas na spánok, skúste navodiť relaxačnú atmosféru a pokúste sa upokojiť telo aj mozog dieťaťa.

10. Buďte na pozore, ak ide o poruchy spánku

Ak aj napriek vašim najlepším snahám má dieťa aj naďalej ťažkosti so zaspávaním, spánkom v noci alebo nočné mory, môže ísť o skutočnú poruchu spánku. Navštívte pediatra a poraďte sa s ním o ďalšom postupe. 

Prečítajte si tiež:

Prvá noc vo vlastnej izbe. Ako ju zvládnuť?

7 praktických tipov, ako uspať bábätko


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia