Prečo by ste deťom nemali zakazovať vŕtať sa v nose

Prečo by ste deťom
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-03 20:01:23 |

Odtŕhať dieťaťu prst zavŕtaný v nose je reflexom väčšiny rodičov. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o mechanickú reakciu, ktorú sme získali z pokusov vlastných rodičov.

Vŕtanie sa v nose je považované za zlé z mnohých dôvodov – je to nehygienické, prst môže poškodiť jemnú pokožku vnútri nozdier a je tu aj riziko vzniku sínusitídy, teda infekcie dutín. Tiež to nevyzerá najlepšie. Možno vás preto prekvapí, že vŕtanie sa v nose, ako aj ochutnávanie jeho obsahu je vlastne prospešné a nemali by ste to deťom zakazovať. Dokonca by ste sa občas mali pridať...

Ste šokovaní? Nuž, veda napreduje a odborníci prišli so zaujímavými zisteniami. Ukazuje sa, že výtok z nosa nie je iba nechutným vedľajším produktom tela, ale má množstvo zdravotných výhod. Ako sa uvádza na stránke Kidspot, ľudovo povedané sopeľ je úžasným zdrojom dobrých baktérií, ktoré pomáhajú zubom a hlienom tvoriť účinnú bariéru proti zlým baktériám. Obsahuje slinné mucíny (bielkovinové látky), ktoré v skutočnosti chránia zuby pred viacerými bakteriálnymi kmeňmi. Tie sa vďaka nim neodkážu prilepiť na zuby a tak ničiť zubnú sklovinu. Na základe tohto zistenia sa výskumníci – autori štúdie, snažia teraz vytvoriť syntetický hlien, ktorý by mohol byť kľúčovou zložkou vo forme žuvačky alebo zubnej pasty. Existujú aj niektoré dôkazy, že hlien z nosa je účinný v boji proti infekciám dýchacích ciest, žalúdočným vredom a HIV.

Zoznam výhod však ešte stále nie je vyčerpaný. Podľa rakúskeho pľúcneho špecialistu, profesora Friedricha Bischingera, sú ľudia, ktorí sa vŕtajú v nose a vyberajú jeho obsah, zdraví, šťastnejší a pravdepodobne v lepšej „konzistencii“ so svojim telom. Radí, aby sme sa vykašľali na zábrany a pokojne sa občas v nose trochu povŕtali. „Jesť suché pozostatky toho, čo odtiaľ vytiahnete, je skvelý spôsob ako posilniť imunitný systém tela. Zdravotne to má veľký zmysel a je to úplne prirodzené,“ tvrdí. „Čo sa týka imunitného systému, nos je filter, v ktorom sa zhromažďuje veľké množstvo baktérií a keď táto zmes príde do čriev, funguje to ako liek,“ tvrdí.

Vŕtanie sa v nose a ochutnávanie jeho obsahu nazývame mukofágia. Stretávame sa s ňou najmä u detí, no medzi štyrmi stenami svojho príbytku sa tejto činnosti venujú aj mnohí dospelí. I keď je to spoločensky odsudzované v mnohých kultúrach, reálne sa nám podľa viacerých vedcov vďaka tomu zlepšuje imunitný systém. Ide totiž o efektívny spôsob prenosu baktérií z vonkajšieho sveta do tela a tým, že baktérie v hlienoch sú oslabené, trénujú imunitný systém bez toho, aby spôsobovali ochorenie. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Detské pľuvanie - krik a bitka nezaberajú

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia