Dorota&Greta: Najznámejšia blogujúca mama o tom, ako funguje

Dorota&Greta: Najznámejšia blogujúca mama
Ilustračné foto
2016-11-21 00:35:31 |

Miška Grešková je mamou Dorotky a Grétky. Toto inšpiratívne babské trio môžete poznať z úspešného slovenského blogu Dorota&Greta.

Miška nám porozprávala o tom, ako blogujú mamy, ako pri tom spolupracujú ich deti a ako to jedna žena na materskej vlastne všetko stíha.

Miška, kedy ste začali blogovať?

Nápad mal teraz v auguste dva roky, ale webová platforma oslávi svoje dva roky v decembri. Vznikol z minúty na minútu, pri prezeraní iného blogu. Bola to len skúška, že veď uvidím....

A akej sfére ste pracovali predtým, než ste začali blogovať? Plánujete sa k svojej práci niekedy vrátiť alebo ste sa vďaka blogu „posunuli“ inde?

Predtým ako som nastúpila na materskú dovolenku, pracovala som vo finančnej sfére. Najprv ako produktová manažérka a neskôr ako riaditeľka pobočky banky. Zatiaľ sa určite neplánujem k svojej práci vrátiť. Nikdy však nevravím nikdy...čas všetko ukáže. Práve vďaka blogu sa mi otvárajú nové možnosti, ktoré možno v budúcnosti zrealizujem.

Začali ste blogovať, keď boli vaše dcérky menšie. Ako ste to popri materstvu vôbec stíhali? (Všetky mamičky určite ocenia každú radu)

Podľa mňa sa pri deťoch, a ešte dvoch, nedá pracovať zvlášť systematicky, inak by to bolo asi na úkor času stráveným s deťmi a s rodinou. A to nechcem dovoliť. Skĺbiť sa to dokonale nedá, takže ani jednoznačný návod jednoducho neexistuje. Často som premeškala veľa blogerských akcií, ale ani jedno vystúpenie alebo dôležitú udalosť v živote mojich detí. Tak cítim, že je to správne. Áno, niekedy to predsa len robiť musím, a to je vtedy, keď spia, sú v škôlke, pozerajú rozprávku alebo sú s tatinkom.

Ste jedna z prvých, ak nie úplne prvá, mama blogerka na Slovensku. Aké boli začiatky v porovnaní so súčasnou blogerskou scénou?

Úplne prvá asi nie, ale jedna z prvých asi áno. Jednoduchšie to možno bolo v tom, že nás nebolo tak veľa, ale preto bolo možno náročne zaradiť sa a inšpirovať sa, keďže dievčenský blog tu nebol žiadny. Ja sama som zo začiatku nevedela, do čoho idem, a aj teraz občas riešim dilemy. Dnes je náročnejšie presadiť sa, vzhľadom k počtu blogerov, ktorí sú na trhu, ale určite by to začínajúcich blogerov nemalo odradiť. Ja som tomu rada, s radosťou si prečítam iné blogy, aj slovenské a české.

Ktoré sú vaše obľúbené?

Trúfam si povedať, že zo slovenských sledujem takmer všetky... mám rada Tonbogirl, Kattia Tubio, Le Mini @scoutthecity, @viviolifashion @veronikagphotography, je ich naozaj veľa. To sa nedá vymenovať, pretože ma často inšpirujú aj samotné značky a ich Lookbooky.

Váš blog patrí medzi najčítanejšie na Slovensku. Prečo je to podľa vás tak? Čo vašich čitateľov najviac baví čítať?

To je dobrá otázka. Sama na ňu často hľadám odpoveď :)). Mám veľmi rada ľudí, som spoločenská a snažím sa mať vždy dobrú náladu. Možno je to cítiť. Vidím, že ľudí bavia fotky, bavia ich moje postrehy a fotoreportáže z dovoleniek a občas aj také bezduché písanie, keď píšem o veciach, ktoré prežívame, a nie som si vždy istá, či sa majú zverejniť. Mám ich veľa takých, čo som nikdy nepustila von.

Ako vyzerá bežný deň mamičky - blogerky?

Úplne normálne. Nič špeciálne :)). Trikrát do týždňa máme krúžky, plávanie a gymnastiku, popritom trénujeme logopédiu. Ak mám čas, píšem, vybavujem maily, telefonáty a stretnutia. Ak sme spolu, chodíme po vonku s fotoaparátom na krku. Občas do toho prídu rôzne eventy a podobne, možno vtedy je deň iný a musím večer vypadnúť z domu. Je to však len párkrát do mesiaca a celkom dobre to padne.

Dcérky rastú a každá má už zrejme svoju hlavu. Ako ich stále dokážete tak prekrásne vyobliekať? Hovoria vám do výberu? Alebo inak – hovoríte do výberu vy im?

Občas si oblečú, čo poviem, občas protestujú, občas vyjednávame a občas to vzdám. Záleží od nálady, ja ich nenútim. V prípade, že chcem vonku aj fotiť, stojím si za tým, ale nemajú s tým najmenší problém, lebo vtedy vytiahnem veci prvýkrát a tešia sa, že si ich môžu obliecť.

Ako pri fotení spolupracujú vaše dcérky a ako vôbec vnímajú ten fakt, že naša mama je blogerka?

Pre nich je fotenie úplne prirodzené. Občas nemajú náladu a leziem im na nervy, tak to neriešim. Nechcem, aby mali pocit, že musia... chcem, aby si to užívali rovnako ako ja. Myslím, že oni naozaj vôbec neriešia, či som blogerka... Pre ne som v prvom rade mama, to ostatné ich nezaujíma :)).

Obliecť moderne ženu, to je pomerne jednoduché, ale deti – to je iná káva. V čom sa vaše dcérky cítia najlepšie?

No sú to malé ženy, straky... majú rady volány, trblietavé veci, tutu sukne, šaty, kožušinky... také tie sladšie veci.

Mamy blogerky sú trochu odlišné blogerky. Ich blogovanie časovo obmedzené, keďže deti časom vyrastú. Aká je podľa vás budúcnosť mamičiek – blogeriek? Čo plánujete vy?

Áno, je to časovo obmedzené. Ale ako rastú moje deti, aj „blogosféra“ sa posúva. Rastú aj detičky mojich sledovateliek. Z času na čas sa snažím integrovať príspevky aj pre ne-matky, pretože aj keď sme matky, stále sme ženy. Dokonca ja sama sa cítim byť viac ženou ako kedykoľvek predtým. Chcem pokračovať v tom, čo robím. Chcem si urobiť konečne nejaký fotokurz, trochu si vynoviť web... a možno o 10 rokov, keď bude mať Dorotka 16 rokov, preberie po mne štafetu :)).

Čo vám dalo a vzalo blogovanie?

Vzalo mi to všetok voľný čas a dalo mnoho. Ťažko to nejako zjednodušiť. Stretla som naozaj veľa ľudí, ľudí, ktorí ma ovplyvnili, veľa naučili, niektorí boli zlou a niektorí dobrou skúsenosťou, avšak za každého jedného som vďačná, lebo som tam, kde som, a tu sa mi páči.

 

 

Sledujete blog Mišky Greškovej na http://www.dorotagreta.com/

Odporúčame tiež:

ROZHOVOR: Bláznivá cesta okolo sveta so štyrmi deťmi

Inšpirujte sa: Najmódnejšie vychytávky  našich detí

 

 

Fotogaléria


Foto: Michala Grešková
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia