ROZHOVOR: Bláznivá cesta okolo sveta so štyrmi deťmi

ROZHOVOR: Bláznivá cesta okolo
Blue Mountain
Zdroj: Instagram/ Courtney Adamo
2016-10-29 12:30:47 |

Courtney Adamo, Američanka žijúca v Londýne, mala už od narodenia svojho prvého dieťaťa veľký sen – raz so svojou rodinou precestuje za rok celý svet!

Toto nie je príbeh o šialených alternatívnych rodičoch, ktorí chcú silou-mocou všetko tlačiť do extrému. Toto je príbeh takmer úplne obyčajnej rodiny, ktorá sa vydala na neobyčajné dobrodružstvo, aby všetkým rodičom (a hlavne sebe) dokázali, že rozhodnúť sa založiť si rodinu neznamená vzdať sa všetkého ostatného, vrátane cestovania.

Courtney je spoluzakladateľka úspešného e-shopu Babyccinokids, no predovšetkým je matkou štyroch detí: Eastona (11), Quin (9), Ivy (7) a Marlow (3). Spolu s manželom Michaelom sa pred dvanástimi rokmi presťahovali z USA do Londýna, kde Courtney, vtedy žurnalistka na voľnej nohe, otehotnela. Sediac v kaviarni si vtedy sama pred sebou sľúbila, že ani dieťa, ani kŕdeľ detí jej nezabráni užívať si život. Svoj sen si v sebe nosila ďalších dvanásť rokov, ďalšie tri tehotenstvá, až kým jedného dňa, uprostred noci, jej manžel rozhodol: „Dobre. Urobme to. Poďme na cestu okolo sveta!“ A dobrodružstvo sa začalo...

 

 

V lete 2015 predali všetko, čo ich zaväzovalo k ich domovu v Londýne: novo zrekonštruovaný dom, auto, nábytok, dokonca aj spotrebiče. Zbalili si len tie najpotrebnejšie veci do pár kufrov a vydali sa na cestu. Prvá zástavka – ich rodisko, USA. Preskúmali Južnú Ameriku – Brazíliu, Uruguaj, Argentínu a Čile. Vianoce strávili na Novom Zélande, nasledovala Austrália, Japonsko, Srí Lanka, leto si užívali v Británii, vo Francúzsku, v Taliansku a Portugalsku, aby sa po roku vrátili domov do USA.

Ako sami tvrdia, bol to fantastický rok plný zážitkov, počas ktorého však museli čeliť rôznym prekážkam a novým výzvam – finančným, logistickým aj emocionálnym. Školopovinným deťom museli zabezpečiť samoštúdium z domu. Museli si zorganizovať čas tak, aby mohli obaja plnohodnotne pracovať z domu. Navyše, neustále čelili tomu obrovskému tlaku, aký vie vyvolať len neustále zabalený kufor, ktorý je zároveň to jediné, čo máte. Viete si to predstaviť? Adamovci však odkazujú: „Toto bol najlepší rok v našich životoch!“

Michaela a Courtney sa nám podarilo zastihnúť, keď naberali sily na farme Courtnených rodičov v štáte Washington, USA. O ich najväčších prekážkach a o tom, ako ich dobrodružstvo ovplyvnilo ich deti, sme sa porozprávali v exkluzívnom rozhovore.

Courtney, čo bolo najväčšou výzvou na vašej ceste okolo sveta?

Učenie našich detí bolo rozhodne oveľa náročnejšie, než sme si ja alebo Michael dokázali vôbec predstaviť. Náš najstarší syn Easton pristupoval k faktu, že ho teraz učí jeho otec, veľmi zodpovedne. Zato pre Quin a Ivy, ktoré sú v škole skvelé študentky, bolo veľmi náročné sústrediť sa a učiť sa doma s otcom. Zároveň bolo náročné učiť naraz troch úplne odlišných študentov – každý v inom veku, každý s inými potrebami a vedomosťami. Po pár naozaj frustrujúcich týždňoch sme to však postupne prekonali a bolo úžasné sledovať, ako napredujú. Dokonca si dovolím tvrdiť, že ich pokrok bol oveľa výraznejší, než aký dosiahnu za rok v tradičnej škole. (Ak niekoho zaujíma viac detailov a tipov na domáce štúdium, napísala som o tom príspevok na našom blogu  https://somewhereslower.com/2016/03/17/some-thoughts-and-tips-on-home-schooling/.

Za rok ste toho museli zažiť veľa. Na čo budete spomínať najradšej?

Medzi najšťastnejšie spomienky určite patria chvíle, ktoré sme strávili s novými priateľmi v každej krajine. Hoci si navždy budeme pamätať tento rok ako špeciálny rok, keď sme žili naozaj len pre rodinu, najzábavnejšie momenty boli práve zážitky s priateľmi. Nikdy nezabudneme na deň strávený na Martinovom ranči v Uruguaji, kde sme jazdili na koňoch a jedli spolu obrovské porcie jedla za veľkým, starým, dreveným stolom. Nezabudneme ani na surfovanie s Ismael v Čile. Vždy si budeme pamätať tie skvelé dni strávené s Rebeccou, Olliem a ich dvoma dcérkami na Novom Zélande – na pár dní sme zaparkovali  našu maringotku priamo na ich príjazdovej ceste a užívali si dlhé spoločné večere. Budeme s láskou spomínať na všetky tie dni plné zábavy s mnohými našimi priateľmi v Byron Bay v Austrálii. A, samozrejme, všetky tie dobrodružstva na konci leta – s priateľmi v Taliansku, vo Francúzsku a v Portugalsku. Keď sa obzriem späť, navždy budem spomínať na jeden dlhý, magický a pamätný rok s nespočetným množstvom „TOP-zážitkov“.

Cestovať so štyrmi deťmi, kuframi a tým všetkým, to nemohla byť len ničím nerušená zábavná „plavba“. Aký bol váš najhorší zážitok?

Nuž, možno to vyznie smiešne, ale ešte pred cestou mi jeden známy povedal, aby sme na cestách ocenili aj tie menej šťastné okamihy, pretože presne na tie raz budeme spomínať a smiať na nich. Je to úplná pravda!

Ale no tak, niekedy si predsa len musela zaťať zuby!

Áno, počas našej prvej noci v Južnej Amerike. Ubytovali sme sa v rozpadnom hoteli v Lime v Peru, v izbe, ktorá pripomínala skôr väzenskú celu. Bolo to také nepohodlné a noc strávená na tom miestne bola hotový horor, ale dnes je to už len zábavná spomienka... Alebo sme si na posledný týždeň v krajine prenajali dom v Uruguaji. Keď sme prišli (s autom plným jedla, vrátane mrazených rýb, ktoré sme ten týždeň sami ulovili, so všetkými kuframi a štyrmi naozaj otrávenými deťmi), v dome chýbali akékoľvek prikrývky či prestieradlá, dokonca aj uteráky v kúpeľni! V dome sa viac ako rok neupratovalo a muž, ktorý nás vítal, poznal len pár slovíčok v angličtine. Bol to hrozný moment, ale opäť platí, že dnes sa na tom už iba smejeme. Napokon sme si všetko znova zabalili, naložili do auta a tú noc sme ostali v neďalekom hoteli, ktorý, vďakabohu, mal chladničku aj mrazničku. Na druhý deň sme si prenajali nový dom. Veci sa skrátka niekedy vyriešia aj samé...

Vaša cesta okolo sveta je pomaly na konci. Čo sa vaše deti za posledný rok, ktorý vynechali školu, naučili?

Naučili sa toho toľko! Získali úplne nový pohľad na svet a na rôzne kultúry, ľudí a miesta. Spoznali toľko nových kamarátov po celom svete, že teraz sa cítia byť spojený s každým jedným svetadielom! Všetci sme sa naučili, koľko málo toho vlastne potrebujeme, aby sme boli šťastní. Každý z nás strávil rok zabalený len v malom kufri. Obliekali sme si stále dookola tie isté veci. Spali sme v cudzích posteliach a nosili sme pri sebe len drobnosti. Nikomu z nás však nechýbalo nič z toho, čoho sme sa pred rokom vzdali. Deti so sebou nemali žiadne hračky, okrem pár vecí, ktoré sa im zmestili do ich batohov, ale napriek tomu si neustále vymýšľali vlastné hry a celý rok sa zabávali. Samozrejme, nebolo jednoduché vzdať sa všetkého, o čom sme si mysleli, že potrebujeme, ale napokon to bolo naozaj oslobodzujúce. Dúfam, že si navždy budeme pamätať tieto jednoduché, no pritom nesmierne šťastné dni. Nechcem sa vrátiť domov so starým pocitom, koľko materiálnych vecí vo svojom živote „potrebujem“.

(Nech sú Adamovci kdekoľvek, vždy dodržiavajú narodeninovú tradíciu - slávnostné palacinkové raňajky pre oslávenca!

Rodinná cesta okolo sveta sa však ešte ani náhodou nekončí. Túto rodinu čakajú tento rok ďalšie fantastické zážitky – Courtney počas prázdnin v Taliansku zistila, že je tehotná a v máji očakávajú svoje piate dieťa! Navyše, ich rok spoznávania nových krajín mal aj iný dôvod – unavení z večne upršaného Londýna si chceli nájsť nový domov. Novú krajinu, v ktorej na chvíľu opäť zakotvia. Napokon sa rozhodli: „Každú krajinu sme opúšťali s motýlikmi v bruchu – bude táto krajina náš nový domov? Mohla by byť? A pri každej sme si mysleli – áno, áno, áno! Až kým sme neobjavili nádherné miesto Byron Bay, ktoré nám doslova vyrazilo dych. Takže áno. Sťahujeme sa do Austrálie!“

 

Sledujte viac príbehov o tejto šialenej a inšpiratívnej rodine na: https://www.instagram.com/courtneyadamo/https://somewhereslower.com/  

Odporúčame tiež:

Pozrite sa do očí pravde o cestovaní s deťmi

Dvanásť dôvodov, prečo s deťmi cestovať

Fotogaléria


Foto: @courtneyadamo
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia