Odpoviete správne na túto hádanku pre deti?

Odpoviete správne na túto
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2016-02-06 10:45:30

Dokážete sa popasovať s týmto hlavolamom, ktorý učitelia dávajú školákom, aby si otestovali ich logické myslenie? Väčšina dospelých má so správnou odpoveďou problémy.

Hlavolam je jednoduchý – úlohou je uhádnuť, do ktorej strany ide žltý autobus. Ten má identické okná a svetlá na obidvoch stranách a tak v prvom momente nemáte tušenie, do ktorej strany môže ísť. Je tu však jedna maličkosť, ktorá na rozdiel od dospelých deťom takmer hneď napadla. Tak čo, všimli ste si ju aj vy alebo ste ju prehliadli?

Až 80 percent detí vo veku do 10 rokov, ktorým redaktori National Geographic ukázali obrázok autobusu, dokázalo okamžite hlavolam rozlúštiť s správne. A kam teda smeruje? Správna odpoveď znie – doľava! Prečo? Lebo na obrázku nie sú vidieť dvere pre cestujúcich a to znamená, že musia byť na druhej strane. Aj tu však existuje výnimka. Keby odpovedali ľudia z Veľkej Británie, správna odpoveď by bola, že autobus ide doprava, lebo v tejto krajine sa jazdí po ľavej strane cesty a volant je na pravej strane na rozdiel od ostatných krajín.


Vylúštite tento hlavolam skôr vy alebo vaše dieťa?


Hlavolam s autobusom nie je ničím novým, no stal sa hitom a riešia ho ľudia na sociálnych sieťach po celom svete. Konkrétny údaj o tom, aké percento dospelých dokáže okamžite správne odpovedať nie je k dispozícii, no priznávajú, že obrázok im narobil problémy. Dôvodom je podľa expertov to, že deti si dokážu lepšie všímať a interpretovať vizuálne podnety ako dospelí, ktorí pracujú viac s abstraktným myslením. Výskum dvoch londýnskych univerzít zistil, že deti mladšie ako 12 rokov vnímajú vizuálne informácie odlišne ako dospelí. Vytvárajú si úsudky, ktoré sú síce menej presné, ale rýchlejšie.

Podobný hlavolam sa objavil v médiách aj vlani. Test bol určený deťom v materskej škole. Tiež mali určiť, ktorým smerom ide autobus na obrázku. Vtedy až 90 percent drobcov odpovedalo, že autobus ide doľava, lebo nevidia dvere.

Tak ako ste na tom vy? Možno by nezaškodilo vrátiť sa občas viac do detstva, čo poviete?

Fotogaléria


Foto: National Geographic/youtube.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie