Mamičky, viete aké zmeny vás čakajú?

Mamičky, viete aké zmeny
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-01-07 00:01:11 |

Zmeny v dávkach a príspevkoch nie sú síce veľké, ale o pár eur si v tomto roku prilepšíte. Niektoré sumy zostávajú rovnaké.

Materský príspevok

Výška materskej je rozdielna podľa toho, koľko ste pred nástupom na materskú zarábali. Predstavuje 65 percent vymeriavacieho základu a jeho výška sa odvíja od počtu mesiacov v týždni. Ak vymeriavací základ nie je, počíta sa z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Rozhodujúcim je obvykle predchádzajúci kalendárny rok pred rokom, v ktorom žene nárok na materský príspevok vznikol.

Maximum, na ktoré máte nárok, je tento rok 800 eur v mesiaci, ktorý má 31 dní a 774 eur v 30-dňových mesiacoch. Materský príspevok vám bude priznaný len vtedy, ak ste boli v období dvoch rokov pred pôrodom 270 dní nemocensky povinne alebo dobrovoľne poistená. Pri jednom dieťati má žena na materskú nárok po dobu 34 týždňov, pri dvojičkách a viacerých súčasne narodených deťoch 43 týždňov. Ak vychovávate dieťatko sama, budete príspevok dostávať 37 týždňov.

Materský príspevok je poistná dávka a vypláca ju Sociálna poisťovňa. Nárok naň si uplatníte prostredníctvom žiadosti vystavenej gynekológom, ktorú potvrdí váš zamestnávateľ a doručí Sociálnej poisťovni (príslušnej pobočke). Ak ste samostatne zárobkovo činná osoba alebo ste dobrovoľne poistená, podávate žiadosť sama. Po narodení bábätka nezabudnite oznámiť poisťovni jeho rodné číslo. Materský príspevok sa vypláca mesačne pozadu.

Rodičovský príspevok

Tento štátny príspevok, ktorý nesúvisí s predchádzajúcim platom matky a jeho výška je jednotná, od 1. januára tohto roka o niečo stúpol. Mamičky si oproti minulému roku prilepšia mesačne o 3,60 eura. Rodičovský príspevok na jedno dieťa je 204,20 eura, na dvojičky 254 eur a na trojičky či viac súčasne narodených detí 304,80 eura. Rodičom, ktorí najmenej tri po sebe idúce mesiace nedbajú o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky starším súrodencom, sa rodičovský príspevok na mladšie dieťa automaticky zníži na polovicu a dostanú 101,60 eura. Rodiny, ktorým bolo staršie dieťa pre zanedbanú starostlivosť odobraté a zverené na výchovu inej osobe, nedostanú rodičovský príspevok vôbec.

Na rodičovský príspevok majú mamičky nárok po skončení poberania materskej a to až do troch rokov veku dieťaťa a ak má zdravotné problémy, až do šiesteho roku. Ženy, ktoré nespĺňajú podmienky priznania materského príspevku, môžu o tento príspevok požiadať hneď po narodení bábätka.

Príspevok vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny príslušný podľa miesta pobytu mesačne pozadu. Mamička ho dostane za celý kalendárny mesiac, aj keď podmienky nároku naň boli splnené len za časť kalendárneho mesiaca. Prvý vyšší príspevok za tento rok teda dostanete vo februári.

V prípade, že pracujete alebo ste študentkou na strednej alebo vysokej škole a dieťatko navštevuje jasle, škôlku či vám ho niekto varuje, môžete namiesto rodičovského príspevku poberať príspevok na starostlivosť o dieťa. O tom, ktorá možnosť je pre vás výhodnejšia, rozhodujete sama. Jeho maximálna výška je 230 eur. Podmienkou na získanie tejto výšky príspevku je dokladovanie výdavkov spojených so starostlivosťou o dieťa. Keď ich nepreukážete, dostanete 41,10 eura. Príspevok na starostlivosť možno poberať rovnako ako rodičovský príspevok do troch rokov dieťatka a ak má zdravotné problémy, do šiestich rokov. Výhodný je najmä pre rodiny, v ktorej sú dve deti do troch rokov. Kým rodičovský príspevok v takom prípade možno poberať iba jeden, príspevok na starostlivosť možno poberať na každé dieťa.

Prídavok na dieťa

V tomto roku sa zvýšil o 42 centov a jeden z rodičov tak bude dostávať na výchovu a výživu každého nezaopatreného dieťa mesačne 23,52 eura. Majú naň nárok aj rodičia, ktorí nepracujú alebo sú na dôchodku. Po dovŕšení 16 rokov, kedy končí povinná školská dochádzka, je nutné pravidelne dokladovať nástup dieťaťa do ďalšieho ročníka na škole. Ak potomok študuje, napríklad na vysokej škole, môžete ho dostávať do jeho 25. roku.

Daňový bonus

O sumu daňového bonusu sa daňovníkovi znižuje daň. Bonus sa poskytuje na každé vyživované dieťa v rodine žijúce s daňovníkom v domácnosti. V súčasnosti je daňový bonus 21,41 eura mesačne, k zmene príde po 30. júni 2014. Vtedy sa totiž upravuje výška životného minima, od ktorej daňový bonus závisí.

Príplatok k prídavku na dieťa

Na tento príspevok majú nárok len zamestnaní rodičia (jeden z nich), ktorí si z nejakého dôvodu nemôžu uplatniť daňový bonus. Tohtoročný nárast predstavuje 19 centov na dieťa a jeho výška je 11,02 eura. Vypláca sa do 25. roku.

Príspevok pri narodení dieťaťa

Od 1. januára tohto roka sa táto jednorazová štátna sociálna dávka zlúčila s príplatkom k príspevku pri narodení dieťaťa. Nárok naň má každá mamička, ktorej bábätko sa dožije najmenej 28 dní. Pri dieťati z prvého až tretieho pôrodu dostanete 829,86 eura, pri dieťati zo štvrtého a ďalšieho pôrodu vám patrí 151,37 eura. Túto sumu dostane aj matka, ktorej dieťa sa nedožije 28 dní. Ak porodíte dvojičky alebo viac bábätiek súčasne, na každé dieťa sa zvýši už spomínaná výška príspevku o 75,69.

Príspevok pri narodení dieťaťa je jednorazová štátna sociálna dávka, ktorú vypláca príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Podmienkou na jeho získanie sú pravidelné prehliadky u gynekológa od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva. Okrem toho treba bábätku uzatvoriť dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Nárok na získanie príspevku zaniká po šiestich mesiacoch od narodenia dieťatka. Žiadosť oň sa podáva písomne úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príspevok na viac súčasne narodených detí

Príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva na zvýšené výdavky, ktoré vznikajú pri starostlivosti o súčasne narodené tri alebo viac detí či počas dvoch rokov opakovane narodené dve alebo viac detí súčasne. Vypláca sa raz ročne, výška príspevku je 110,36 eura. Rodičia ju budú dostávať každý rok až do veku detí 15 rokov. Treba oň požiadať do šiestich mesiacov od vzniku nároku.

Ošetrovné na dieťa

Na ošetrovné dieťaťa máte nárok počas desiatich kalendárnych dní. Jeho maximálna výška v tomto roku je 218 eur. Sociálna poisťovňa vám sumu vyplatí mesačne pozadu. Potrebné doklady musíte poisťovni predložiť spravidla do 3. až 5. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa dávka vypláca.

 

 


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia