Súrodenci: Prečo tí najmladší aj najmenej poslúchajú?

Súrodenci: Prečo tí najmladší
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-10-21 11:05:31

Pristihnete sa občas pri myšlienke, že vaše najmladšie dieťa je nesamostatnejšie a neposlušnejšie ako starší súrodenci, no zároveň najrozkošnejšie? Obvykle to tak je.

Nie, nie je to pravdilo a možno práve u vás je to úplne inak. Najtypickejší scenár je však ten, že najmladší zo súrodencov, najmä ak ich je viac ako dvaja, je naozaj najneposlušnejší.

Niekedy si to možno ani neuvedomujete, no je to úplne bežné, že k najmladšiemu členovi rodiny sa rodičia správajú omnoho dlhšie ako k bábätku, než by mali. Týmto fenoménom sa zaoberá jedna zo štúdií v Austrálie. Ako experti konštatujú, ľudia často podvedome zvyknú vnímať najmladšie deti ako tie, ktoré sú menej pohotové a viac neposlušné. Rodičia sa k najmladšiemu členovi rodiny obvykle automaticky správajú ako k bábätku, aj keď už na to nie je dôvod a pri staršom súrodencovi tak nerobili.

Možnú príčinu takéhoto správania vysvetľuje Jordy Kaufman zo Swinburne University of Technology v austrálskom Melbourne. V prieskume oslovil 747 matiek a až 70 percent z nich uviedlo, že po príchode z pôrodnice s novorodencom sa im doteraz najmladšie dieťa zdalo zrazu omnoho väčšie než si ho pamätali. „Namiesto toho, aby si mysleli, že tie doteraz najmladšie deti sú väčšie, trpeli matky bábätkovskou ilúziou, kde práve naopak, podhodnotili veľkosť novorodencov,“ vysvetľuje. Dokazuje to na príklade, keď si 77 mamičiek malo tipnúť výšku jedného zo svojich detí vo veku od dvoch do šiestich rokov a zistil, že tým najmenším zhodne hádali v priemere o 7,5 centimetra menej, zatiaľ čo u starších odhadli výšku celkom presne.

Rodičia automaticky chránia najmladších

Takáto ilúzia sa podľa Kaufmana mohla vyvinúť ako obranný mechanizmus na ochranu toho najzraniteľnejšieho potomstva. „Vnímanie záležitostí okolo bábätka ako že je chutnučké a menšie, pomáha rodičom určiť priority v starostlivosti o to dieťa, ktoré to najviac potrebuje,“ konštatuje Joy Jerniganová, nezávislá novinárka zaoberajúca sa výsledkami výskumu. Experti sa zhodujú, že to nahráva matkinej utkvelej predstave, aby k najmladšiemu členovi rodiny pristupovala celé roky ako k bábätku, kým so starším súrodencom zaobchádza ako s veľkým, aj keď má dva alebo tri roky. „Náš výskum vysvetľuje, prečo sa najmladšie dieťa v rodine nikdy nezbaví nálepky bábätka pre rodičov a vždy budú k nemu tak pristupovať,“ približuje Kaufman.

Vnímanie najmladších detí v rodine nahráva kontroverznej teórii, že inteligenciu, rozhľadenosť či úspech v dospelosti ovplyvňuje aj to, koľký v poradí sa človek narodil. Hoci vedci zdôrazňujú, že je takmer nemožné túto teóriu otestovať (premenné ako pohlavie či socio-ekonomické prostredie a podobne nemožno kontrolovať), aj ďalšie štúdie identifikovali niektoré charakteristiky, ktoré majú spoločné len deti narodené v určitom poradí.

Najmladší sú prirodzene šarmantní

Profesorka psychológie Susan Krauss vytvorila profil najmladšieho dieťaťa v rodine - môže sa cítiť menej schopné a skúsené a možno je viac rozmaznávané tak rodičmi, ako aj staršími súrodencami, v dôsledku čoho si rozvíja sociálne zručnosti, vďaka ktorým dokáže prirodzene donútiť ostatných robiť veci pre neho, čo prispieva k jeho imidžu očarujúceho a populárneho človeka.

Takže, milí rodičia, ak sa vám zdá, že váš najmladší miláčik nie je až taký šikovný a občas sa vám z jeho huncútstiev točí hlava, nezúfajte. Je to úplne normálne a ako sa zdá, o jeho budúcnosť sa strachovať nemusíte. Máte to vedecky podložené. Nakoniec môže dosiahnuť omnoho viac ako starší súrodenci, lebo mu nebude chýbať prirodzený šarm, ktorý je niekedy omnoho dôležitejší ako inteligencia či pohotovosť. Ak je to však u vás naopak, tešte sa, že nepatríte do sivého priemeru.

Prečítajte si tiež:

10 chýb rodičov po rozvode, ktorými ničia život detí

Týchto 5 fráz pretaňte vašim deťom hovoriť

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: theweek.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie