Poznáte vianočné tradície? Učte ich aj deti

Poznáte vianočné tradície? Učte
Ilustračné foto Ilustračné foto
2013-12-24 00:01:46 |

Deti milujú Vianoce pre ich tajomno a rituály s nimi spojené. Ktoré udržiavate vo vašej rodine na Štedrý deň?

Štedrý deň patrí k tým najkrajším v roku, deti sú od rána plné očakávaní, odvšadiaľ cítiť vôňu ihličia a sviatočných jedál. Nepokazte si ho nervozitou a neustálym okrikovaním ratolestí. Hovorí sa, že kto ako prežije tento deň, tak bude žiť po celý rok. A predstava, že budete nasledujúcich 365 dní nervózni veru nie je príjemná. Radšej skúste deti zamestnať prípravami na večer, na ktorých sa určite s radosťou budú podieľať. Takmer v každej rodine sa zachovali aspoň niektoré z bohatých tradícií, na ktoré sa treba poctivo nachystať.

Pripravte si lodičky z orechových škrupiniek

S malými bábätkami veľa príprav asi nenarobíte, no väčšie deťúrence už pokojne zapojte. Môžte si spoločne pripraviť lodičky z orechových škrupiniek. Je to veľmi jednoduché. Orechy opatrne rozpoľte, do každej škrupinky dajte buď kúsok plastelíny alebo nakvapkajte vosk a prilepte malú sviečku. Večer ich vložte do sklenej nádoby alebo aj do umývadla a nechajte ich zapálené plávať. Podľa tradície, komu popláva loďka najďalej, odíde do cudziny alebo dosiahne niečo výnimočné, loďka pri kraji nádoby znamená pobyt doma a ak sa do loďky naberie voda a potopí sa, znamená to chorobu alebo smrť.

Zviažte stôl povrazom alebo reťazou

Ratolesti môžu pomáhať mamičkám pri leštení tanierov, príborov či pohárov, z ktorých sa bude večerať alebo pri čistení ovocia. Nechajte ich poumývať a poutierať jabĺčka, pomaranče, mandarinky. Do misiek môžu ponasýpať sušené ovocie. Oteckom deti určite rady pomôžu pri zháňaní vhodného povrazu či reťaze na zviazanie všetkých nôh stola, čo má zabezpečiť súdržnosť rodiny v celom nasledujúcom roku. Ak pripravujete na večeru kapra, nechajte deti vyumývať šupinky a vložiť ich pod obrus, aby ste si zabezpečili dostatok peňazí na budúci rok. A nezabudnite ich zobrať trochu na vzduch, aby im večera lepšie chutila. Vyšlite buď ocina alebo niekoho z rodiny, aby ste mali viac času na prípravy.

Potomstvo môžete poveriť aj veľmi dôležitou úlohou, aby vyzerali prvú hviezdu, ktorá sa objaví na oblohe. Dovtedy by mali jesť veľmi striedmo a bez sladkostí. Ak to vydržia, zamestnajte ich hľadaním zlatého prasiatka, ktoré môžu aj nakresliť.


Niektoré zo zvykov a tradícií spojených so Štedrým dňom

- Štedrá večera v kresťanských rodinách by mala začínať modlitbou.

- Každý člen rodiny by mal pred večerou dostať na čelo krížik medom, aby zabezpečil zdravie, pokoru a dobrotu.

- Do všetkých kútov príbytku sa hádžu orechy, ktoré majú zabezpečiť šťastie a hojnosť.

- Prestrite o jeden tanier navyše pre náhodného hosťa alebo na pamiatku tých, ktorí nás už opustili.

- Nohy stola sa zväzujú špagátom či reťazou, aby sa zabezpečila súdržnosť rodiny.

- Na stole by nemal chýbať obrus a pod ním bankovka a šupinky z kapra, aby ste mali dostatok peňazí. Šupinky sa zvyknú nosiť aj v peňaženke.

- Na konci večere sa rozkrajuje naprieč jablko – ak má jadrovník tvar hviezdice, znamená to zdravie, ak je vnútro červivé, znamená chorobu a krížik veľké problémy až smrť. Jabĺčko sa rozdelí na toľko častí, koľko ľudí je pri stole a každý tú svoju zje, aby vždy našiel cestu domov.

- Dávajte si pozor na črepy, v tento deň vraj prinášajú nešťastie.

- Na Štedrý deň nevešajte opratú bielizeň, lebo podľa tradícií ten, komu patrí, zomrie. Mamičky by rovnako nemali nič šiť.

Mamičky, ak chcete pripraviť deťúrencom prekvapenie navyše, zapečte do vianočky mincu. Ten, kto ju nájde, bude zdravý a bohatý celý nasledujúci rok.


 


 

 

 

 

 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia