RADÍME VÁM Moja 13-ročná dcéra nemá vlastný ŽIVOT, je stále na Instagrame! Čo mám s ňou robiť?

IIustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2024-01-05 11:00:00 |

Máte problém vo výchove či vo vzťahoch a potrebujete poradiť, či získať odstup a iný pohľad? Napíšte nám a naša redaktorka a študujúca terapeutka vám poradí.

Moja dcéra má 13 rokov a väčšinu času trávi na telefóne sledovaním Instagramu a TikToku. Obávam sa o ňu a mrzí ma, že jej uteká dôležitý čas v živote, ktorý by mohla venovať koníčkom a priateľom. Ako s ňou o tom hovoriť?

Hoci sa nám rodičom občas zdá, že sme proti svetu internetu a sociálnych sietí bezmocní, nie je to  celkom tak. Samozrejme, vždy záleží na intenzite vzťahu, aký sme si s dieťaťom vybudovali, pretože vzťah, kde bol nezáujem či veľa iných, “dôležitejších” povinností, sa v puberte opravuje ťažko. Sociálne siete sú lákadlom, závislosťou aj zrkadlom dnešnej doby, preto sa nebojte otvoriť túto tému doma.

Pýtajte sa, koho dcéra sleduje, čo ju zaujíma a aké zážitok na sociálnych sieťach má. Možno ju baví sledovanie vtipných videí, možno sa zameriava na ľudí vo svojom okolí. Alebo si volí sledovanie instagramových hviezd, ktoré ponúkajú bublinu, ktorá je pre ňu nedostupná - drahé oblečenie, cestovanie, zážitky.

Využite sociálne siete v dcérin prospech

Veci, ktoré si v bežnej realite často nemôže teenager dovoliť. Tu reálne existuje riziko, že dieťa podľahne klamu, že veci idú v živote jednoducho, že nekonečné dovolenkovanie a nakupovanie je zmyslom života. V takom prípade sa nebojte dať jej spätnú väzbu, že podobným ilúziám prepadajú aj dospelí, a často preto nemajú šancu žiť svoj vlastný život.

Sociálne siete nás veľakrát ťahajú k tomu, aby sme odložili vlastné radosti a starosti, a žili životom iných. Nakoniec, presne na tom, je ich algoritmus postavený. Pýtajte sa jej, čo z toho, čo na sieťach vidí, sa jej páči, čo jej naopak prekáža, a či ju aj k niečomu dobrému inšpirujú.

Veď na sociálnych sieťach sa dajú sledovať aj hodnotné veci - ta mnohé stačí spomenúť účty, kde ľudia vzdelávajú prostredníctvom Instagramu iných ľudí v cudzom jazyku, variť, dávajú rady na profesionálne fotenie alebo inšpirujú k možnosti dobrovoľníčiť a pomáhať druhým.

Ak miluje sociálne siete, nech sa nebojí využiť ich pre seba. Niečo nové sa naučiť, sledovať videá v cudzom jazyku či vyskúšať si založiť svoj profil a zdieľať nejaký koníček či zručnosť.

Otvorte tému manipulácie

Ako rodič sa nebojte edukovať a pozrite si s dcérou napríklad film Fake Famous, ktorý ukazuje realitu za dokonalými fotografiami, ktoré nám Instagram či TikTok ponúka. Nič nie je také ružové, ako sa zdá a pohľad na to, ako sa zmení identita a vyžarovanie človeka vo chvíli, keď zhasnú svetlá kamery, stojí určite za to.

Výborný je tiež dokument Social Dilemma, ktorý odhaľuje to, akým spôsobom sociálne siete zväzujú ľudí a čo využívajú, aby nás hodiny udržali za telefónom. Prečo sme ochotný obetovať čas s rodinou či priateľmi, aby sme sledovali, ako sa cudzia žena líči či cestuje na dovolenku?

Možno si nielen dcéra ale aj vy uvedomíte, s akou mierou manipulácie a nátlaku tvorcovia sociálnych sietí v skutočnosti útočia na svojich užívateľov.

Je problém "iba" Instagram?

A na záver: voľte aktívny prístup. Pýtajte sa, ako by chcela či potrebovala vaša dcéra tráviť voľný čas.

Mnoho detí dnes trávi čas uväznených v satelitných domoch ďaleko od spolužiakov či kamarátov, ktorých by inak mali na konci ulice. Alebo mesto, kde žijeme, neponúka alternatívu pre deti ako športoviská či zaujímavé krúžky.

Niekedy sú na vine chýbajúce priateľstvá, hanblivosť či túžba mať “parťáka” na koníčky. To neznamená, že sa hneď musíte presťahovať či hľadať deťom priateľov, niekedy stačí len nájsť problém, a hľadať tvorivé riešenia.

Potrebujete s nimi pomôcť? Napíšte nám, radi odpovieme na vaše otázky.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia