Môj syn BOJKOTUJE školu! Som z toho nešťastná: Čo robiť? TOTO sú rady odborníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto. ZDROJ: gettyimages
Zdroj: gettyimages.com
2023-09-12 11:00:00 |

Martin je čerstvý tretiak a akoby mi ho niekto vymenil. Prvé dva roky školu doslova hltal, rád sa učil, rád do nej chodil. A teraz je každé ráno naštvaný, vymýšľa si rôzne bolesti a choroby, len aby nemusel do školy ísť.

Keď som sa ho pýtala, čo sa stalo, že sa mu prestalo v škole páčiť, tak mi len povedal, že čítať, písať a počítať už vie a že ostatné si nájde na internete, že taká prírodoveda ho absolútne nezaujíma a vedieť pekne písať je už skutočne nezmysel, keď sa aj tak píše už len v mobile alebo na počítači.

Priznám sa, že mi dochádzajú argumenty, pretože si niekde v kútiku aj ja myslím, že sa deti učia kopec nezmyslov a že možno je naozaj na čase prehodnotiť učebné osnovy. Ale aj tak ma Martinov postoj znepokojuje, lebo takáto ignorácia podľa mňa tiež nie je v poriadku.

„Súhlasím s vami, že ignorovať školu a tvrdiť, že učenie je zbytočné, nie je úplne konštruktívny postoj,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková.

„Pri písaní a kreslení sa cibrí aj jemná motorika, ktorá je dôležitá pre rôzne užitočné zručnosti, učením sa precvičuje pamäť a núti naše mozgové bunky pracovať, nehovoriac už o čítaní a prerozprávaní prečítaného textu. Čítanie s porozumením je predsa základ akejkoľvek mailovej či inej písanej komunikácie, je dôležité pri rôznych návodoch a zmluvách, s ktorými sa v živote bude aj váš syn určite často stretávať,“ vysvetľuje odborníčka.

Nie vždy je teda najdôležitejší obsah, ale skôr princíp toho, čo sa deti v škole naučia. Napokon, ani ten obsah nie je vždy na zahodenie, základné vedomosti napríklad aj z takej prírodovedy sú pre život potrebné, čo sa nám možno nezdá, lebo ich používame úplne bežne a neuvedomujeme si, čo by to znamenalo, keby sme ich nemali.

„Chápem aj vaše pochybnosti o súčasných školských osnovách, ale to už musíme nechať na odborníkoch, kam ich časom posunú. Možno by ste svojmu synovi mohli vysvetliť, že pochybnosti síce môžeme mať, zároveň ale musíme rešpektovať súčasný spôsob výučby, ak totiž chceme mať také vzdelanie, aké by nám umožnilo robiť v živote to, čo nás baví, kde by sme mohli uplatniť svoj potenciál,“ hovorí Faková.

Skončiť vzdelanie v základnej škole totiž málokomu vyhovuje, najmä, ak má reálne na viac. Potom totiž môže svoju ignoráciu oľutovať a niekedy už môže byť aj neskoro. Toto však musia pochopiť najmä rodičia, aby to vedeli svojim deťom naozaj vysvetliť.     


Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia