POZOR na MOBILY! Viete, kto a prečo SLEDUJE vaše dieťa?

POZOR na MOBILY! Viete,
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-12-04 15:00:00 |

Tančeky, napodobovanie piesní, humorné recepty a cestovateľské minivlogy. TikTok je suverénne najúspešnejšia sociálna sieť na svete a v používaní predbehla dokonca samotný Google. Na TikToku sa dnes nachádzajú 2 miliardy ľudí, pričom miliarda z nich je aktívna minimálne raz za mesiac.

Pôvodnú sieť musical.ly v roku 2017 odkúpila čínska spoločnosť, a od tej doby nielen neskutočne rýchlo rastie, tvorí nových milionárov, ale aj zneužíva dáta svojich užívateľov a úplne mení myslenie a správanie mladých užívateľov. Len pre predstavu, 65% ľudí na TikToku je mladších ako 30 rokov, a táto sociálna sieť vyslovene mieri na deti a dospievajúcich. Za účelom zárobku, pochopiteľne.

 

Algoritmus, ktorý mieri na pozornosť vašich detí

Nie je žiadnym tajomstvom, že sociálne siete majú veľmi dobre premyslené, ako zaujať vašu pozornosť. Avšak narozdiel od Facebooku, Youtube a ďalších sa TikTok vašich detí nepýta, čo ich zaujíma.

Vie to veľmi dobre, pretože celý jeho systém je nastavený tak, že návštevníci si nevolia svojich obľúbených tvorcov, ale TikTok so svojím neuveriteľne premysleným algoritmom ponúka videá podľa toho, čo si užívateľ dopozerá dokonca, prípadne pri ktorom videu vydrží čo najdlhšie.

Následne vytvára v podstate nekonečnú špirálu videí, ktoré ponúka svojmu užívateľovi. Pre bežné dieťa to znamená v podstate nekonečný prísun zábavy a rozptýlenia. Priemerný užívateľ tu strávi denne 95 minút denne, a to pri videách, ktoré majú niekoľko sekúnd až minút.

 

Sústredení v škole? Zabudnite!

Jeden z obľúbených českých tvorcov nechal svojich divákov používajúcich TikTok hlasovať, ako dlho vydržia na tejto sociálnej sieti. Ukázalo sa, že až štvrtina z nich sledovala sieť až tri hodiny denne.

Pre dieťa, ktorého mozog je zvyknutý na rýchle prestrihy, krátke informácie, množstvo podnetov a neustály pohybový stimul na videu je prakticky nemožné, aby sa v škole vydržalo 45 minút sústrediť na jeden predmet.

Rovnako v prípade, že pozerá takýto typ videí pred spaním, sa nedokáže organizmus uvoľniť a dieťa má problém zaspať. Mozog je jednoducho príliš prestimulovaný, čo vedie k nedostatočnému počtu hodín, ktoré venuje spánku. Výsledkom je opäť len horšia sústredenosť. Naviac TikTok rovnako ako ostatné sociálne siete mieri primárne na emócie užívateľov.

Rozladené, nervózne a podráždené dieťa, ktoré hodiny sleduje rovesníkov v značkovom oblečení a na dovolenkách, či dvadsiatnikov živiacich sa tančekmi a ukazovaním súkromia bezpochyby so svojím bežným životom spokojné nebude. 

Na druhej strane z neho bude veľmi aktívny zákazník firiem a značiek, ktoré na nespokojnosti mladých užívateľov zarábajú veľké peniaze.

Nebezpečné trendy, ktoré (možno) skúšajú aj vaše deti

TikTok funguje na princípe algoritmov, kde má atraktívny nápad za cieľ zasiahnuť čo najväčší počet užívateľov. Niektoré trendy majú za úlohu užívateľov inšpirovať, aby video s konkrétnym trendom, aké videli, nahrali aj oni. Pred niekoľkými rokmi sa deti napríklad natáčali pritom, keď zadržiavali dych a skúšali, či sa im podarí omdlieť.

Jedným z trendom bol aj “invisible filter”, ktorý ma zakryť reálnu osobu na videu. Takýmto spôsobom vznikali videá, keď sa užívatelia vyzliekali na videu, ktoré potom zdieľali v podstate s celým svetom. Hoci na videu nebolo vidieť nič, reálne užívatelia vôbec netušia, komu “nefiltrovaný” obsah putoval.

Mladí užívatelia sa tiež zapájajú do trendov ako je brúsenie zubov pilníkom, dávanie kovových mincí do zásuvky a iných. TikTok následne všetky videá užívateľov vlastní.

 

Kto sleduje vaše deti?

Viaceré krajiny už označili sociálnu sieť TikTok za bezpečnostné riziko. Jednak preto, lebo čínska firma sa vie bez akýchkoľvek problémov dostať k citlivému obsahu, a to nielen tomu, čo zdieľate priamo na sieti. Vďaka inštalácii získajú firmy z celého sveta prístup k vašej komunikácii, fotografiám, ale aj kontaktom na vašich blízkych.

Samozrejme, rodičia predovšetkým dospievajúcich nemajú absolútne žiadnu kontrolu nad tým, ku komu sa dostane zdieľaný obsah ich detí, čo predstavuje riziko. Už počas vlády Donalda Trumpa sa v Amerike verejne hovorilo o zákaze sociálnej siete TikTok na trhu.

A to najmä preto, lebo TikTok vie o svojom používateľovi prakticky všetko od IP adresy až po tú skutočnú, dokonca aktivitu mobilnej klávesnice. To, čo si množstvo užívateľov neuvedomuje, je, že TikTok sleduje svojich užívateľov kamerou.

Údajne tiež vie, aké majú sledujúci  emocionálne reakcie pri sledovaní videí, aby im mohol ponúknuť ďalší obsah. Zostáva už len otázka, kto a na čo využíva informácie a dáta, ktoré sleduje a zdieľa aj vaše dieťa.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia