FOTOHÁDANKA Povedali jej, že nemôže mať deti, o tri mesiace otehotnela! Spoznávate našu hereckú legendu?

Kto je na obrázku?
Kto je na obrázku?
2024-02-28 15:00:00 |

Patrí k najobdivovanejších slovenským umelkyniam, no v živote nemala na ružiach ustlané. Prešla si niekoľkými ťažkými životnými etapami, o ktorých ste možno ani netušili.

Narodila sa v Hornej Štubni do učiteľskej rodiny. Kým otec Jozef vyučoval literatúru, mama Hermína nemčinu. Chvíľu bývali v učiteľskom byte, no neskôr sa presťahovali do Banskej Štiavnice, kde jej o šesť rokov neskôr pribudla sestrička Magda.

Na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v roku 1963 vyštudovala herectvo, ktorému sa venuje dodnes. Svoje dlhoročné skúsenosti z divadla, rozhlasu, televízie a filmu do roku 2021 odovzdávala ďalším generáciám - na Divadelnej fakulte VŠMU pôsobila ako pedagogička na katedre herectva.

Prvýkrát sa vydala za vdovca, ortopéda Ivana Horského, ktorému zomrela manželka na rakovinu, keď mala ich dcérka Evička iba 11 mesiacov. Dvojica sa vzala po niekoľkotýždňovom randení a herečka sa zrazu stala mamou 3-ročného dievčatka. Chcela mať aj spoločné deti, no lekár zhodnotil, že to pri jej váhe 46 kilogramov nebude možné. Herečka sa tak po predstavení vykrmovala mäsom a pila špeciálne čaje. Po troch mesiacoch prišiel zázrak a obrovské šťastie.

Manželom sa narodil syn Tomáš. A hoci rodina bola pre herečku na prvom mieste, žiarlivostným scénam zo strany Ivana to nezabránilo. Problémy vo vzťahu sa prejavili aj na jej vzhľade. Vlasy jej začali vypadávať natoľko, že jej maskérka chcela v divadle nasadiť parochňu. Uvedomovala si, že manželstvo bolo veľkým omylom, a tak ho ukončila.

Radosť zo života a lásky našla neskôr po boku kostýmového výtvarníka Milana Čorbu, s ktorým mala syna Juraja. Všetci si všimli, že po jeho boku konečne žiari. „Neznáša pretvárku. Odpúšťať nevie. Je spoľahlivá a nezištná. Rada sa delí. Neznáša nepravdu, lož, pretvárku, prešľapovanie na mieste. Neznáša, keď príliš hlasno hovorím. Je tolerantná, vie prijať osud,“ opísal ju vo svojich spomienkach manžel, ktorý v roku 2013 odišiel do umeleckého neba. 

Ak ste hádali, že na archívnej fotografii s rodičmi pózuje Emília Vášáryová, udeľujeme vám jednotku s hviezdičkou.

 

 


Autor: © Zoznam/S

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia