TOTO sú recepty na NAJLEPŠIE medovníčky z celého sveta! Skvelá INŠPIRÁCIA pre gazdinky
Zdroj: gettyimages.com
Hoci sa môže zdať, že medovníky sú náš národný poklad, nie je to celkom tak. Práve naopak, med patril v minulosti medzi dôležitú súčasť stravy a okrem výživovej hodnoty sa používal aj ako liečivo.
Niet divu, že si našiel cestu aj do koláčov, tort a zákuskov a dodnes si bez neho nevieme predovšetkým pred Vianocami predstaviť pečenie či horúce nápoje. Dokonca aj tí, ktorí sa v čase adventu úplne vyhýbajú vyváraniu, nedajú dopustiť aspoň na plech medovníkov.
Práve medovníky patria medzi základné vianočné recepty v každej európskej kuchyni. Poznáte tie najznámejšie, na ktoré sa počas Vianoc tešia naši susedia? Pri troche inšpirácie si niektoré recepty môžete zapožičať aj na tohtoročné Vianoce u vás doma.
Kakaové medovníky u maďarských susedov
Klasické maďarské medovníčky sa u našich susedov nezaobídu bez kakaa. Stačí, keď k základnému receptu pridáte 2 lyžice kakaového prášku, rovnaký pomer rumu a dve lyžičky medovníkového korenia. Typickým tvarom medovníkov sú srdiečka, ktoré po vychladnutí môžete ozdobiť glazúrou.
Pardubické medovníčky nemajú chybu
K základnému receptu pridajte aj vanilkový cukor a nezabudnite cesto nechať pred pečením dobre odpočinúť. Ideálne v chlade a aspoň na 24 hodín. S cestom sa bude dobre pracovať, ak ho po vybratí z chladničky necháte aspoň hodinu odpočívať v izbovej teplote.
Pardubické medovníčky potrebujú kreatívnu ruku. Preto ich po upečení nechajte vychladnúť a zlepujte po dva kusy obľúbených lekvárom. Najviac sa bude hodiť ríbezľový. Zlepené medovníčky obaľte v čokoláde a posypte mletými orechami či kokosom.
Bazilejské medovníčky potešia aj dospelých
Medovníčky zo švajčiarskej kuchyne sa budú páčiť nielen deťom, ale predovšetkým dospelým. Do základného cesta pridajte ošúpané mandle a kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru. Namiesto klasického medovníkového korenia použite 1/2 lyžičky mletých klinčekov a 1 lyžičku škorice.
Do medovej zmesi patria aj dva štamperlíky čerešňovice. Cesto dobre vymiešajte a nechajte postáť aspoň 24 hodín. Bazilejské medovníky sa tradične nevykrajujú ale po upečení potrú cukrovou polevou a krájajú na obdĺžniky.
Norimberské medovníky sú ako šperk
Prekrásne zdobené norimberské medovníčky patria medzi pýchu a ozdobu nemeckých Vianoc. Do základného cesta patrí okrem tradičných surovín aj rum, citrónová a pomarančová kôra, hrozienka a mleté mandle. Medovníky sa pečú pomaly, aspoň 15 minút na 160 stupňov.
Na polevu budete potrebovať kvalitnú tmavú a bielu čokoládu. Obe čokolády rozpustíme samostatne. Polovicu medovníkov ozdobíme tmavou polevou. Bielu polevu potom nanášame papierovým kornútom do stredu a ťahom noža ju ťaháme k okrajom ako pavučinu. Druhú polovicu medovníkov zdobíme naopak, najprv bielou a potom tmavou polevou.