Šesťročnú Emily zabila obyčajná chrípka

Šesťročnú Emily zabila obyčajná
Ilustračné foto
Zdroj: foto: facebook.com
2018-02-06 13:30:36 |

Určite ste zaregistrovali, že tu máme chrípkovú epidémiu. Na prvý pohľad bežná choroba je zákerná a môže aj dovtedy zdravé dieťa bez chronických problémov zabiť.

Aj Slovensko sa zaradilo ku krajinám, v ktorých zúri chrípková epidémia, ktorá zatvára škôlky a školy. Deti sa tešia, no môže byť nebezpečná.


Chrípka opäť úraduje: Účinnejšiu prevenciu ako toto nenájdete


Chrípka je zákerná v tom, že stav sa môže zvrtnúť vo veľmi krátkom čase. Tak sa to stalo aj u 6-ročnej Emily zo Severnej Karolíny. Dievčatko netrpelo žiadnou chronickou chorobou ani nemávalo často zdravotné problémy. Pred týždňom však Emily dostala chrípku. Mama s ňou pre istotu navštívila lekárku, ktorá jej predpísala lieky. Zdravotný stav usmievavej školáčky sa v piatok náhle zhoršil, keď sa jej začalo ťažko dýchať. Lekári z privolanej záchranky mamu ubezpečili, že ide o klasický symptóm chrípky a odporučili dbať na pitný režim. Podľa ich slov mala byť Emily do týždňa fit. Namiesto toho po pár hodinách zomrela.

„Jeden deň je v poriadku, teda až na teplotu, klasickú nádchu a kašeľ a zrazu je preč,“ uviedla zdrvená mama Rhonda pre televíznu stanicu ABC11. Je presvedčená, že nič dôležité nezanedbali, ale chrípka je nevypočitateľná. Bratov Emily, ktorí majú 8 a 10 rokov, dá mama pre istotu hneď zaočkovať.

Emily je jednou z 30 detských obetí aktuálneho chrípkového vírusu, ktorý útočí v USA. Podľa odborníkov ide o jeden z najhorších vírusov, aké sa v histórii objavili.

Zúfalstvo prežíva aj Sarah Day, mama 12-ročného Dylana, ktorého jej tiež zobrala chrípka. Chlapec zomrel 20. januára. Zničená Sarah vyzýva všetkých rodičov, aby si uvedomili riziko smrteľnej sepsy. Dylan odišiel tri dni po diagnostikovaní chrípky, ktorá prerástla do sepsy. "Ak ste chorí vy alebo vaše dieťa a stav sa nelepší, kontaktujte lekára, môže to byť sepsa," zdôrazňuje. Ako píše na sociálnej sieti, jej syn bol tým najúžasnejším chlapcom na svete a musel zomrieť takýmto strašným spôsobom.

 

 

Aké sú hlavné príznaky sepsy?

Na tele sa nachádzajú fľaky, prípadne je koža úplne bledá alebo s modrastým nádychom.

Telo je na dotyk abnormálne studené.

Dýchanie je veľmi rýchle a plytké.

Na koži sa nachádzajú vyrážky, ktoré sa pri stlačení nestratia.

Objavujú sa kŕče.

Vďaka ktuálnym smutným príbehom ľudia na sociálnych sieťach zdieľajú svoje smutné príbehy

U nás je v súčasnosti tiež chrípková epidémia, minulý týždeň stúpla podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR chorobnosť o 75,6 percenta. Zatvorených bolo 258 škôlok a škôl. 

Prečítajte si tiež:

Takto ochránite dieťa pred častými chorobami

Cesnak: Kedy môže dieťaťu ublížiť

Fotogaléria


Foto: facebook.com, Twitter
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia