Toto tu ešte nebolo! Autíčkom na operáciu

Toto tu ešte nebolo!
Ilustračné foto
2018-02-02 16:01:46 |

Žiadne nosidlá, ale elektrické autá. Takto sa dopravujú na vyšetrenia malí pacienti na detských oddeleniach niektorých nemocníc.

Pobyt v nemocnici nemusí byť vždy iba nepríjemnou záležitosťou. Najmä, ak sa dieťa dostane do takej, kde ho nečakajú iba vyšetrenia, ale aj zábava. Menší stres a tým aj menej liekov na upokojenie, ktoré deťom treba podávať, je cieľom zavádzania nového spôsobu prepravy detských pacientov prostredníctvom elektrických autíčiek.

Pozitívne skúsenosti s tým majú napríklad na detskom oddelení nemocnice vo francúzskom Valenciannes, kde vymenili nosidlá za autíčka na popud samotných lekárov. Zatiaľ majú tri a prispel na ne aj miestny futbalový klub. „Je to hravý spôsob, ako dosiahnuť, aby deti mysleli na niečo iné a ako ich dostať na operačnú sálu bez stresu a vo väčšom pokoji,“ hovorí chirurg Nabil Elbeki. Ako konštatuje, pred vstupom do operačnej sály reálne dávajú deťom menej liekov na upokojenie a niekedy dokonca nie sú potrebné vôbec žiadne.

Malí pacienti si možnosť priviesť sa autíčkom na operáciu, veľmi pochvaľujú. Lepšia je dokonca aj komunikácia s rodičmi, ktorí sú samozrejme tiež v strese.

Podobný luxus si užívajú aj pacienti v detskej nemocnici v San Diegu, kde na nich čaká celá flotila mini áut luxusných značiek. Vyberať si môžu spomedzi BMW, Mercedesu a Lamborghini. Skúsenosti sú rovnako veľmi pozitívne a lekári jednoznačne konštatujú výrazné zníženie stresu u svojich malých pacientov.

Vozenie sa detí na vyšetrenia či na operáciu elektrickým autom je jednou z množstva možností, ktoré detské nemocnice pre svojich pacientov vymýšľajú. Napríklad v spomínanej nemocnici v San Diegu ponúkajú napríklad aj plávanie s delfínmi, ktoré patrí tiež k metódam odbúravani stresu u detí. 

Prečítajte si tiež:

Hrôza v pôrodnici: Bábätku odtrhli hlavu

​S touto knihou zvládnete choroby bez stresu

Fotogaléria


Foto: YouTube.com, Facebook.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia