Dcérky strávili 12 hodín pri mŕtvom oteckovi, zobúdzali ho

Dcérky strávili 12 hodín
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Facebook/Chris Daykin
2018-01-30 14:01:56 |

Helen bojuje ako lev za to, aby škôlky a školy zisťovali, čo je s deťmi, keď sa neobjavia na vyučovaní. Dôvodom je smutný príbeh jej rodiny.

Stalo sa to pred rokom v anglickom Halifaxe, no až teraz dokáže o tom rozprávať. Mama Helen mala dobrú robotu, ktorej nevýhodou bolo akurát to, že musí často cestovať aj na viac dní mimo domova. Pre manželov to však nebol problém. Otec Chris sa obetavo staral o malé dcérky, ktoré v tom čase mali dva a štyri roky. Staršiu Pearl odviezol každé ráno do škôlky a mladšia Iris zostávala s ním doma. Presne tak to malo byť aj v osudný deň, keď nadránom zomrel na náhle srdcové zlyhanie. Helen mu ako obvykle, keď musela odcestovať, telefonovala, no Chris nebral. Vôbec ju to však neznepokojilo,  lebo predpokladala, že je zaneprázdnený.

V ich dome sa zatiaľ odohrával srdcervúci film. Dievčatká sa snažili zobudiť otecka, ktorý sa im zdal „studený“.  Dokonca ho chceli rozosmiať, tak ho aj šteklili a snažili sa ho prebrať aj tak, že mu do úst vložili tabletku na trávenie. S Chrisovým mŕtvym telom strávili 12 hodín. „Doteraz nechápem, že to zvládli a neublížili si. Boli celý deň na poschodí, určite museli byť hladné. Hrali sa so všetkými mojimi topánkami a make-upom, ale nikde inde zo spálne nešli,“ opisuje Helen, podľa ktorej deti väčšinu času venovali snahe prebrať mŕtveho Chrisa.

Kým vtedy dcérky nechápali čo sa deje, zostala im z toho trauma. „Pearl si pamätá na každý detail a často si ten deň pripomína. Nemôžem opustiť izbu bez toho, aby na mňa nekričala alebo aby nechcela byť so mnou,“ približuje.

Helen sa rozhodla docieliť presadenie zmeny v školských zariadeniach v Anglicku. Tie by sa podľa nej mali v prípade, že dieťa nepríde do škôlky bez upozornenia zo strany rodičov, telefonicky uistiť, či je všetko v poriadku. Ak sa nedovolajú na jedno číslo, mali by mať povinnosť skúsiť aj druhé a tretie. Aj v ich prípade totiž škôlka Chrisa kontaktovala, keďže Pearl neprišla do škôlky, no keď sa nedovolali, viac to neriešili. Ak by kontaktovali aj Helen, dozvedela by sa, že Pearl neprišla do škôlky a určite by situáciu riešila. Takto bola presvedčená, že dcérka je v škôlke a Chris nebral mobil len preto, lebo mal povinnosti pri malej Iris.

Ako Helen zdôrazňuje, nikto nemá istotu, že podobná situácia sa nemôže stať aj jemu. „Prosím, choďte sa opýtať do vašej škôlky, akými zásadami pri kontaktovaní rodičov sa riadia. Ak odpoveď nebude uspokojivá, trvajte na svojom. Cieľom je bezpečnosť vašich detí,“ vyzýva na Facebooku. 

Prečítajte si tiež:

Týchto 7 pravidiel by malo ovládať každé dieťa

Týchto 10 životných zručností by malo ovládať každé dieťa

Fotogaléria


Foto: Facebook/Chris Daykin, Helen Daykin
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia