Také malé a také nebezpečné: Čo ak vaše dieťa ulovilo kliešťa

Také malé a také
Ilustračné foto Thinkstock.com
Zdroj: Thinkstock.com
2023-06-08 20:00:00 |

Príjemné teplo nás láka von, deti sa tešia na výlety či opekačky. Často si však z lesa prinesú domov neželaný darček. Niekedy si ho všimneme, až keď je už parádne nacucaný a vyzerá ako hnedý hrach. Do trenčianskej nemocnice prijali v týchto dňoch až osem ľudí s podozrením na kliešťovú encefalitídu. Pozor na kliešte!

V prvom rade by sme sa mali pred rizikom nákazy prisatými kliešťami poistiť ešte pred cestou do lesa. Dnes je už bežné očkovanie proti kiešťovej encefalitíde. Keďže však stále mohutnie nelogická laická vlna proti očkovaniu ako takému, mnohé mamičky sa rozhodnú svoje deti takto nechrániť. V tom prípade sa držme nasledujúcich rád:

Deťom obliekajme do lesa tričká s dlhým rukávom a dhé nohavice, ktoré zastrčíme do ponožiek. Hlavu treba chrániť šiltovkou alebo klobúčikom. Deti sú nižšieho vzrastu ako my a môžu nechtiac zavadiť hlavou o visiace konáre. A my už vieme, kto na nich striehne. Odev by mal byť svetlej farby, aby bol nežiaduci hmyz jasne viditeľný. Nezabudnime na účinný repelent, vyhýbajme sa kríkom a predieraniu sa cez listnaté porasty.

Ak už dieťa "ulovilo" kliešťa, je dôležité čo najskôr ho vybrať. Na rozdiel od lymskej boreliózy, ktorá vypukne do 24 hodín, sa totiž kliešťová encefalitída zjaví do dvoch. Býva nebezpečná, preto dieťa po návrate z lesa pozorne prehliadnime, nevynechajme vlasatú časť hlavy, podpazušie, okolie uší či podkolenné jamky. Nájdeného kliešťa vytiahneme pinzetou vykývaním do strán. Odtrhnutú hlavičku vyberieme ihou ako triesku a ranu dôkladne vydezinfikujeme. Pri akýkoľvek ťažkostiach vyhľadáme lekára!


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: RÚVZB

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia