Štúdia: Autizmus nesúvisí s očkovaním

Štúdia: Autizmus nesúvisí s
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-03-28 12:01:22 |

Deti s autizmom môžu mať nepravidelné zhluky neurónov v mozgu. Nálezy naznačujú, že abnormality mozgu u detí s autizmom možno siahajú do prenatálneho vývoja .

V aktuálnej štúdii, ktorú zverejnili tento týždeň v časopise New England Journal of Medicine, použili vedci mozgové tkanivá 22 detí, ktoré zomreli vo veku 2 až 15 rokov pre astmu, problémy so srdcom, utopili sa alebo podľahli úrazu. Polovica z nich mala autizmus, druhá nie. Experti objavili vo vzorkách tkaniva z oblastí mozgu dôležitých pre reguláciu sociálneho fungovania, emócií a komunikácie nepravidelné zhluky buniek (škvrny) napovedajúcich o vzniku autizmu. Abnormality zistili v 10 z 11 autistických mozgov. Nešlo vždy o rovnaký defekt, líšili sa prípad od prípadu. V mozgových tkanivách detí bez autizmu našli defekt iba v jednom prípade a aj toto dieťa malo v anamnéze nevysvetliteľné silné záchvaty.

„Keďže výsledky poukazujú na biologické príčiny ešte počas prenatálneho vývoja, výrazne spochybňujú rozšírené predstavy o vzniku autizmu, vrátane vedeckej teórie, podľa ktorej by za tým mohlo byť očkovanie v detskom veku,“ hovorí hlavný autor štúdie, vedecký pracovník na University of California v San Diegu Eric Courchesne.

Abnormality vznikajú už počas prenatálneho vývoja

Podľa autorov štúdie abnormality na mozgu boli detekované počas druhého alebo tretieho trimestra tehotenstva, najpravdepodobnejšie však vznikajú už v prvej polovici druhého trimestra. „Môžu to byť génové mutácie a faktory životného prostredia spolu,“ povedal Courchesne.

Vedci hľadajú príčiny vzniku autizmu celé desaťročia a mnohí sú presvedčení, že počiatky siahajú do obdobia pred narodením. Predchádzajúce výskumy naznačujú, že okrem genetiky k významným faktorom patria infekcie v tehotenstve, predčasný pôrod a vyšší vek otca pri počatí. Riaditeľka centra pre autizmus v New Yorku Melissa Nishawala  verí, že nové zistenia môžu pomôcť vedcom nájsť biomarkery spojené s autizmom a v budúcnosti bude možné vznik autizmu ovplyvniť.

Ďalší experti, ktorí neboli do štúdie zapojení, zdôrazňujú, že sú potrebné rozsiahlejšie štúdie na potvrdenie toho, že autizmus skutočne spôsobuje nezvyčajný vývoj mozgu v prenatálnom období. K zisteniam sú skeptickí, lebo posmrtné mozgové tkanivá sa líšia od tkanív živého organizmu.

Dôležitá je včasná diagnostika 

V posledných rokoch sa výskyt autizmu výrazne zvýšil. Mnohí odborníci sa však domnievajú, že nárast súvisí skôr s lepšou informovanosťou a stanovením diagnózy, než so skutočným nárastom detí s touto poruchou. Priemerný vek detí, kedy je možné autizmus diagnostikovať, sú štyri roky, aj keď je možné odhaliť ho už v dvoch rokoch veku. Výskumy naznačujú, že čím skôr dieťa s autizmom dostanú terapiu, tým lepšie možnosti na obmedzenie svojich deficitov má. Rodičom, ktorí majú obavu, že ich ratolesť môže trpieť autizmom, odporúčajú preto poradiť sa s lekárom čo najskôr. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: cbsnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia