O dĺžke jesenných prázdnin rozhodnú riaditelia škôl

O dĺžke jesenných prázdnin
Zdroj: Thinstock.cz
2017-10-17 13:30:48 |

Základné a stredné školy čakajú onedlho jesenné prázdniny. Riaditelia ich môžu zo závažných, najmä organizačných a prevádzkových dôvodov, predĺžiť.

Jesenné prázdniny budú tento rok pre žiakov na celom Slovensku podľa pedagogicko-organizačných pokynov rezortu školstva od 28. októbra do 1. novembra. Školské brány sa opäť otvoria vo štvrtok 2. novembra a tak sa dá podľa riaditeľa sekcie rezortných činností Združenia miest a obcí Slovenska Zdenka Krajčíra predpokladať, že časť riaditeľov bude chcieť využiť svoju kompetenciu udeliť riaditeľské voľno. Jesenné prázdniny by tak na svojich školách predĺžili o ďalšie dva pracovné dni.

Takéto rozhodnutie v zmysle školského zákona  umožňuje riaditeľovi poskytnúť voľno zo závažných, dôvodov najmä organizačných a prevádzkových. „Preto rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna nemôže byť iba svojvôľou, ale vecným vyargumentovaním relevantných dôvodov,“ upozorňuje Krajčír. Zároveň pripomína, že pri takomto rozhodnutí vzniká oznamovacia povinnosť tak zriaďovateľovi školy, ako aj odboru školstva príslušného okresného úradu v sídle kraja.

V takomto prípade sú rodičia v časovom predstihu informovaní o rozhodnutí riaditeľa školy, v dôsledku čoho sa zvykla rozširovať ponuka voľnočasových mimoškolských aktivít, kde môžu deti tráviť prázdninové dni. Ide hlavne o aktivity realizované v rámci školských zariadení, ako sú školské kluby detí a centrá voľného času, a to bez ohľadu na ich zriaďovateľa.

            

foto thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia