Budú žiaci drať povinne školské lavice až do 18-tky?

Budú žiaci drať povinne
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-25 13:30:05 |

S návrhom, aby vzdelávanie bolo povinné do 18 rokov, prichádza opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Spustili k tomu aj petíciu.

Dôvodom pre návrh predĺžiť povinnú školskú dochádzku na 18 rokov je podľa kresťanských demokratov to, že mladí, ktorí vo veku 16 rokov ukončia povinnú školskú dochádzku a nechodia ďalej do školy, sú neuplatniteľní na trhu práce. „Táto skupina je neuplatniteľná na trhu práce, pretože reálne nemá možnosť získať žiadne zamestnanie, keďže nemá žiadnu zručnosť, ktorou by sa mohla živiť," vysvetlila  podpredsedníčka KDH Mirka Szitová. Podľa jej slov často takýto mladí končia v sociálnom systéme a sú dlhodobo nezamestnaní. Povinná školská dochádzka v súčasnosti trvá do dovŕšenia 16. roku.


Máte už pre čerstvých prvákov pomôcky nakúpené?


Po novom by mladí ľudia boli v systéme vzdelávania do 18 rokov. Žiaci, ktorí sa ďalej nechcú vzdelávať teoreticky, by mali ešte dva roky možnosť absolvovať dvojročné vzdelávanie v učebných odboroch, prípadne v spolupráci so strednými školami, u certifikovaných zamestnávateľov a živnostníkov v regióne. Po ukončení takejto prípravy na povolanie budú podľa Szitovej ako dospelí oveľa lepšie pripravení na uplatnenie na trhu práce.


Už je najvyšší čas začať s prípravami na škôllkarsky život?


Pedagógov na základných a stredných školách, ako aj rodičov oslovia petíciou. Podpisy chcú mať vyzbierané do polroka a následne ju spolu s poslaneckým návrhom predložia do parlamentu.

 


Foto: thinsktock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia