Na výbere kolobežky si dajte záležať: Deťom hrozia zranenia!

Na výbere kolobežky si
Ilustračné foto
Zdroj: soi.sk
2015-08-22 00:30:31 |

Po tropickom lete prichádzajú chladnejšie dni a tak sa s deťmi presúvame na ihriská a do parkov. To je čas trojkoliek, kolebežiek či bicyklov.

Kolobežkovanie deti milujú a kolobežka sa zdá rodičom ako bezpečnejšie riešenie než bicykel. Často to tak však nie je, lebo deti rady testujú „čo to dá“ a neraz sa vyberú na nej aj bez prilby. Experti dokonca zistili, že kolobežkovanie je najčastejšou príčinou zranení pri vonkajších detských hrách.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) na svojej stránke aktuálne upozorňuje na niekoľko kolobežiek, ktoré môžu byť pre ratolesti nebezpečné. Ak ste niektorú z nich svojmu potomkovi kúpili, odneste ju späť do predajne. Tam vám musia vrátiť kúpnu cenu výrobku a vy môžete vybrať dieťaťu bezpečnejší model kolobežky.

Kolobežka Sparkle & Glitz

Táto detská kolobežka ružovej farby s tromi kolieskami (jedno predné, dve zadné) z PVC a plastovými rukoväťami má pôvod v Číne. Na nášľapnej časti sú vyobrazené biele hviezdičky. Kolobežka je balená v ružovej kartónovej škatuli, na ktorej sú uvedené identifikačné údaje, označenie CE, krajina pôvodu, piktogram vekovej kategórie 0-3 roky a nápis Sparkle & Glitz, 3 Wheel Scooter. 

Pri skúškach sa z rúrok zvliekli ochranné rukoväte, čím vzniklo riziko pichnutia. Pri skúškach dynamickej pevnosti sa na prístupných miestach objavili nebezpečné ostré hrany a rúrky kormidla sa zvalili. 

 

Športová kolobežka Spartan Sport folding Scooter, Art. no. 319

Táto skladacia hliníková kolobežka bielej farby s kovovými rukoväťami s čiernou penovou ochranou a dvomi ružovo – čiernymi kolieskami má tiež pôvod v Číne. Kolobežka má nášľapnú brzdovú sústavu pôsobiacu na zadné koleso z čierneho kovu na uchytenej pružine, dve kolieska čiernej farby. Na nášľapnej časti je logo SPARTAN SPORT v ružovo – fialovom farebnom prevedení. Kolobežka je balená v ružovo – bielej kartónovej škatuli s veľkým nápisom SPARTAN SPORT a identifikačnými údajmi.

Nebezpečná je preto, lebo pri jej skladaní a rozkladaní hrozí riziko poranenia prstov a počas skúšky odolnosti došlo k prasknutiu zadnej časti kolobežky.

 

Detská kolobežka Zinc Attax s vystreľovačom

Ďalšia kolobežka vyrobená v Číne je oranžovej farby s čiernym plastovým vystreľovačom umiestneným na kormidle. Vystreľovač má zásobník na 8 penových nábojov a vkladajú sa doň 4 AA batérie. Rukoväte sú vyrobené z mäkkej čiernej peny. Výška kormidla je nastaviteľná, kolobežka je vybavená dvomi oranžovými plastovými kolieskami, na zadnom kolese je brzdový mechanizmus. Balená je v oranžovej plastovej škatuli s vyobrazením výrobku, označením CE a identifikačnými údajmi.

Skúšaním bolo zistené, že rúrky kormidla sa ohli a objavili sa ostré hrany. Medzi pohyblivými časťami sú prístupné otvory, do ktorých je možné vložiť prst, čo môže spôsobiť porezanie.

 

Detská kolobežka LOFTY®

Pôvod tejto kolobežky je neznámy. Má jedno predné a dve zadné kolieska bielej farby s konštrukciou  ružovo – modrej farby. Nášľapná plocha je plastová bez brzdného systému. Na riadidlách je pripevnená modrá tabuľka s nápisom Good Girl, na ráme kolobežky je nápis LOFTY®. Kolobežka je balená v priehľadnom plastovom sáčku, v ktorom je vložený leták s piktogramom vekovej kategórie 0 - 3 roky, označením CE a návodom na montáž.

Kolobežka nevyhovela požiadavkám na stabilitu - pri skúšaní došlo k jej prevráteniu. Pri skúškach došlo k oddeleniu malých častí, ktoré úplne zapadnú do valca na malé časti a tak hrozí aj udusenie. Výčnelky na kolobežke môžu spôsobiť odery alebo poranenia.

 

Športová kolobežka LIFEFIT®, Model: Bunny 120

Skladacia športová kolobežka v zeleno – žltom farebnom prevedení s dvomi plastovými kolieskami žltej farby má pôvod v Číne. Na riadidlách sú umiestnené penové rukoväte žltej farby. Kolobežka je balená v zelenej kartónovej škatuli s vyobrazením výrobku a identifikačnými údajmi.

Vzdialenosť medzi pohybujúcimi sa prvkami sklápacieho mechanizmu nevyhovuje požiadavkám normy, preto pri skladaní a rozkladaní kolobežky hrozí riziko poranenia. Počas skúšky praskol spoj medzi doskou a kormidlom a došlo ku vzniku praskliny.

 

Detská kolobežka Scoop Scooter

Kolobežka neznámeho pôvodu pre deti s telesnou hmotnosťou do 50 kg je čiernej farby s dvomi čiernymi plastovými kolieskami a čiernymi rukoväťami. Kolobežka je balená v čierno – červenej kartónovej škatuli s nápisom stuf Deluxe a nalepeným štítkom, na ktorom sú uvedené identifikačné údaje.

Skúšaním bolo zistené, že rúrky kormidla nevyhovujú požiadavkám normy v časti blokovacieho zariadenia a otvorov v pohyblivých častiach, preto výrobok pre dieťa predstavuje riziko poranenia prstov.

 

Športová kolobežka EXIFUN Scooter X3 Boy

Táto skladacia športová kolobežka neónovozelenej farby s dvomi plastovými kolieskami s gumovým povrchom priehľadnej zelenej farby bola vyrobená v Číne. Na nášľapnej a riadiacej časti sa nachádza označenie EXIfun scooter X3. Na riadidlách sú umiestnené penové rukoväte šedej farby a označenie X3 scooter. Kolobežka je balená v kartónovej škatuli bielej farby s vyobrazením výrobku a údajmi o identifikácii: EAN kód: 8585042735148, X3-13-B; SS13.

Pri skúške praskol spoj medzi kormidlom a prednou trubicou. V sklápacom mechanizme je nevhodná vzdialenosť medzi pohybujúcimi sa prvkami, preto pri skladaní a rozkladaní kolobežky hrozí riziko poranenia.

Fotogaléria


Foto: soi.sk
Zdroj: sk, az, soi

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia