Žiadne povinné škôlky, búria sa rodičia malých detí

Žiadne povinné škôlky, búria
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-23 14:30:25 |

Verejnosť v ankete rezortu školstva na sociálnej sieti rozhodla, že je proti zavedeniu povinnej predškolskej dochádzky. Zapojilo sa do nej okolo 6900 hlasujúcich.

V ankete sa tvorcovia z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR verejnosti pýtali, či sú za zavedenie povinnej predškolskej dochádzky, t. j., že sa deti budú vzdelávať v rukách odborníkov, alebo sú proti. Za zavedenie povinnej predškolskej dochádzky bolo 31 percent hlasujúcich, proti 69. Ľudia okrem toho pridali pod anketu aj 320 komentárov.

"Určite túto anketu nepoužijeme pri tvorbe zákonov. Anketa slúži len pre interné potreby ministerstva a má informatívny charakter," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová po tom, čo rezort zverejnil anketu. Zároveň vysvetlila, že dôvodom jej zverejnenia je fakt, že téma zavedenia povinnej predškolskej dochádzky od piateho roku dieťaťa je momentálne v oblasti školstva veľmi aktuálna a dotýka sa prakticky celej spoločnosti. Rezort školstva zverejnil anketu v stredu 15. mája.

Podľa novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú na májovú schôdzu parlamentu predložili koaliční poslanci Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd), by malo byť predprimárne vzdelávanie v materských školách pre päťročné deti povinné. Touto právnou úpravou by sa predĺžila povinná školská dochádzka zo súčasných desiatich rokov na 11, pričom povinná školská dochádzka v materskej škole by trvala jeden školský rok. Poslanci parlamentu posunuli novelu zákona do druhého čítania. 

Mimovládne prorodinné organizácie spustili proti návrhu rezortu petíciu, ktorú môžu podpísať občania, rodičia, ale aj organizácie na stránke: https://www.podpisem.sk/neurazajte-rodicov-povinnymi-skolkami/.

"Návrh porušuje princíp subsidiarity a zasahuje do rodičovských práv ako aj práv detí.  Rodičia sú primárnymi vychovávateľmi a im patrí autorita vychovávať deti.  A deti majú právo vyrastať a rozvíjať sa vo funkčnej rodine  s otcom a matkou a spolu so svojimi súrodencami.  Zmysel štátu je v tom, aby pomáhal rodinám, ktoré z rozličných dôvodov, napríklad kvôli zabezpečeniu živobytia, nedokážu svojpomocne zabezpečiť starostlivosť o svoje deti, napríklad prostredníctvom systému škôlok, nie v tom, aby na seba preberal rodičovské kompetencie a nútil rodičov, aby mu povinne odovzdávali deti pod svoju kuratelu," uviedol predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa Juraj Šúst. 

Podľa Antona Chromíka, predsedu Aliancie za rodinu  „návrh uráža matky a otcov, lebo predpokladá, že nie sú schopní ani len pripraviť svoje deti na školskú dochádzku. Nikto sa nebráni ukladaniu povinností tým rodičom, ktorých deti pomoc pri príprave na školu potrebujú, ale hádzať všetkých rodičov do jedného vreca ako neschopných je výsmech a urážka." Negatívne vnímajú návrh aj v Inštitúte pre ľudské práva a rodinnú politiku. Stanislav Gunčaga, z ASOCIÁCIE OTCA MAMU DEŤOM poznamenal: „Mnohým rodičom vyhovuje starať sa o deti doma a všetkým rodičom vyhovuje nechať si niekedy dieťa zo škôlky doma bez sankcií úradov.“

Správca Nadácie Slovakia Christiana Andrej Ralbovský je presvedčený, že "návrh zákona oslabuje právo rodičov na výchovu vlastných detí a neprimeraným spôsobom zasahuje do autonómie rodiny." Podľa Roberta Mátéffyho, predsedu  INŠTITÚTU LEVA XIII. by škôlka mala ostať alternatívnou výpomocou pre rodiča a nie byť nástrojom na kriminalizáciu rodičov, ak svoje dieťa chcú vychovávať v rodine. 

O tom, že zavedenie povinnej predškolskej dochádzky je najmä pre rodičov dôležitou témou svedčia mnohé debaty. "Ja osobne túto hystériu nechápem. Som učiteľka a zároveň matka a môžem povedať, že mnohé deti prichádzajúce do prvej triedy z domáceho prostredia nemajú kolektívne návyky, stretávam sa u nich s väčšími problémami pri samoobslužných činnostiach a ťažšie sa zapájajú do vyučovacieho procesu. Nemyslím si, že do škôlok dávajú deti iba neschopní alebo chudobní rodičia, ako sa nám snažia mimovládky nahovoriť," povedala pre špuntík.sk Alena H. (40) z Bratislavy.

"Obidve moje deti do škôlky chodili, myslím, že v kolektíve rovesníkov je deťom určite lepšie ako keď sú nonstop s rodičmi. Veľa sa naučia, spoznajú, nájdu si nových kamarátov.. S návrhom napriek tomu nesúhlasím, Nemám rada, keď mi niekto diktuje čo musím a nemusím urobiť. Dokážem sa sama rozhodnúť. Ak je niekto presvedčený, že dá dieťaťu viac, ak si ho nechá doma, je to jeho osobná vec a štát by nemal do toho zasahovať," zareagovala na návrh mama dvch detí, 29-ročná Dominika F z Nitry.

Prečítajte si tiež:

Spánkový graf: Koľko spánku dieťa potrebuje?

Toto robí predškolákom problémy: Patrí medzi nich aj ten váš?

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia