10 múdrych pravidiel, ktoré dodržiavali naši rodičia

10 múdrych pravidiel, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-12-30 13:05:25 |

Keď sa sami staneme rodičmi, uvedomujeme si, že mnoho vecí, ktoré naši rodičia robili, mali väčší zmysel, než sme im pripisovali. Na ktoré by sme nemali zabúdať?

Časom si snáď každý z nás prizná, že mnohé z pravidiel, na ktorých naši rodičia trvali a nám pili nervy, sú vlastne úžasné rady do života, ktorých sa oplatí držať.

1. Viac múch chytíš na med ako na ocot

Ak od niekoho niečo chcete, je lepšie byť zdvorilý, úctivý a nie príliš náročný. Deti sa musia naučiť byť zdvorilými, keď od svojich rodičov niečo očakávajú, byť vďačné za to, čo dostanú, a akceptovať to, ak niečo nemôžu mať. Deti by nikdy nemali dostávať záchvaty hnevu, aby si vynútili to, čo chcú, najmä od rodiny.

2. Je dôležité naučiť sa hodnotu peňazí

Keď deti dostanú v živote všetko, čo chcú, môžu sa „pokaziť“ a naučiť sa očakávať lepšie veci, než reálne môžu mať. Dokonca aj v detskom veku by sa mali naučiť dôležitosti správy peňazí, napríklad šetriť na niečo, čo chcú.

3. Využívajte svoje vzdelanie

Vzdelanie je dôležité, aby pomohlo dieťaťu dosiahnuť v živote ciele bez ohľadu na to, čo chce robiť. Či už skončí vysokú školu, strednú školu s maturitou alebo učňovku, malo by byť povzbudzované k tomu, aby si plnilo povinnosti, robilo domáce úlohy, správalo sa v škole slušne a prevzalo zodpovednosť za to, ako funguje v triede.

4. Nikdy nezabúdajte na poďakovanie

Vždy je dôležité naučiť dieťa poďakovať. Za to, keď dostane darček, za to, keď mu vy alebo niekto iný pomôže. Malo by sa naučiť vďake a rešpektu. Má to aj pragmatickú stránku: ľudia sú ochotnejší odpustiť, ak vedia, že to ten druhý ocení.

5. Každý robí chyby ... treba sa z nich poučiť

Každý robí chyby a je to v poriadku. Deti musia vedieť, že najdôležitejšie nie je nerobiť chyby, ale poučiť sa z nich a neopakovať ich. Z tohto dôvodu je niekedy dôležité nechať dieťa urobiť chybu a nie ho vždy za každú cenu pred ňou chrániť. Len tak sa môže poučiť. Ak zabudlo na domácu úlohu, nemali by ste ju zaňho vypracovať. Ak si zabudne pripraviť do školy pomôcky, nenoste mu ich na poslednú chvíľu. Nechajte ho niesť zodpovednosť na vlastnej koži.

6. Dodržte to, čo dieťaťu poviete

Ak dieťaťu poviete, že ak vás neposlúchne, potrestáte ho, musíte sa držať toho, čo ste povedali. Pamätajte, že deti potrebujú, aby ich rodičia boli rodičmi, nie priateľmi, ktorí im všetko dovolia. Musia sa naučiť, že každé konanie má následky.

7. Spoločné stolovanie je dôležitejšie ako sa zdá

Príjemná rodinná večera, kde všetci sedia spolu, pomáha rodine budovať medzi sebou spoločenstvo a komunikovať. Pridanou hodnotou je to, že deti sa učia zdravým stravovacím návykom a etikete.  

8. Pretože som to povedal/a

Rodičia majú zvyčajne praktický dôvod na to, keď hovoria svojim deťom „nie“, a fráza „pretože som rodič“ sa môže javiť malicherná, ale existuje dôvod, prečo by ju rodičia mali bez výčitiek svedomia občas použiť. Deti musia rešpektovať autoritu a naučiť sa, že nemôžu mať vždy to, čo chcú a neznamená to, že rodičia ich neľúbia. Jednoducho sú veci a činnosti, ktoré im nedovolia a bodka. Majú na to dôvody, ktorým deti ešte nerozumejú.

9. Domáce práce pomáhajú budovať charakter

Aj keď je práca v škole dôležitá, rodičia, ktorí neočakávajú, že ich deti budú pomáhať v domácnosti, aby sa mohli venovať štúdiu, nerobia dobre. Deti sa musia nielen naučiť zodpovednosti, ale je dôležité, aby sa naučili o seba postarať v mladom veku, ale je tiež dôležité, aby sa naučili starať sa o seba, keď vyrastú.

10. Varenie patrí k základným zručnostiam

Už päťročné dieťa by malo dokázať pripraviť malé občerstvenie. Len vtedy, keď dieťaťu dovolíte asistovať vám v kuchyni, si dokáže vážiť jedlo a pochopí jeho hodnotu. Učte ho, že za jedlo by malo byť vďačné, lebo pre každého nie je samozrejmé, že mu predkladajú iba to, čo miluje. Je to dôležité aj preto, aby sa vedelo správať, keď je niekde hosťom. Je veľmi urážlivé odmietnuť jedlo, ktoré niekto s láskou pripravoval.

Prečítajte si tiež:

Je vaša rodina šťastná? Prezradí to týchto 10 znakov

Urobte všetko pre to, aby deťom nechýbalo spoločné stolovanie

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia