10 spôsobov, ako zachrániť zlé ráno

10 spôsobov, ako zachrániť
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-13 00:30:09 |

Rána sú obvykle tou najzložitejšou časťou dňa. Často dokážu pokaziť celý deň tak rodičom, ako aj deťom. Skúste ráno deťom spríjemniť a všetci budete spokojnejší. Ako na to?

1. Začnite ráno príjemnou vetou adresovanou ratolesti: „Keď ťa vidím, hneď mi je lepšie“, „Dobré ránko slniečko moje, aká/ý si dnes pekná/ý“, „Ty más talent pre jedinečné kombinácie oblečenia“ a podobne, samozrejme podľa veku dieťaťa.

2. Ak je dieťa nevrlé, poverte ho nejakou zo svojich obvyklých ranných úloh – napríklad ponalievať čaj alebo mlieko do hrnčekov, pridať ovocie do ovsených vločiek, vložiť desiatu do desiatového boxu – jednoducho, zamestnajte jeho myseľ nejakou jednoduchou aktivitou.

3. Vytiahnite nejaký príbeh z detstva. „Keď si bol/a malý/á...“ Veselé spomienky obvykle vyvolajú úsmevy na perách. Stačí, keď ratolesti pripomeniete, že v útlom detstve volala napríklad palacinky slovom ťuťulinky. Uvidíte ten výbuch smiechu.

4. Keď je atmosféra dusná tak, že by sa dala nervozita krájať, vytiahnite do boja mlčaním. Nehovorte nič. Len vydržte. Je veľký predpoklad, že dieťa tým vyprovokujete ku komunikácii.

5. Rozhodnite sa, či stojí za to snažiť sa za každú cenu urobiť dobrú atmosféru. Ak prídete k záveru, že dieťa o to nestojí, zhlboka sa nadýchnite a zachovajte pokoj. Vyhnite sa kriku, hádkam a výčitkám. Stačí, keď sa nedáte mrzutosťou potomka vyprovokovať ku kriku. Hovorte čo najpokojnejším tónom, vďaka čomu sa môže upokojiť aj dieťa.

6. Odľahčite atmosféru uvoľnením napätia s mierotvorným pozvaním, ako napríklad: „Ako by si to urobil/a? Ukáž mi to, prosím Ťa.“ 

7. Dajte potomkovi dve-tri minúty. Sadnite si vedľa neho, objímte, pohladkajte. Pozrite sa mu do očí. Dve minúty síce nie sú veľa a ranná mrzutosť počas nich nevyprchá, ale aj tento krátky príjemný čas v uponáhľanom nervóznom ráne môže zmeniť človeku celý deň.

8. Buďte obzvlášť veľkorysí s odpustením v rannej hodine. Práve v tejto časti dňa totiž najčastejšie ľudia bez rozmyslu povedia niečo, čo naozaj tak nemyslia alebo reagujú zbytočne podráždene.

9. Vždy, keď vám už stoja vlasy dupkom a najradšej by ste rannú mrzutosť ratolesti vyriešili ručne-stručne, uvedomte si, že ten podráždený človiečik je vašim dieťaťom, ktoré sa od vás učí reagovať. Preto mu namiesto toho ponúknite štipku trpezlivosti a ohľaduplnosti.

10. Ak sa situácia ráno zhoršuje, rátajte v duchu do desať pred tým, než vypustíte nahnevanú, sarkastickú alebo kritickú poznámku. Rozmyslite si, či to situáciu zlepší alebo zhorší. Pár sekúnd na rozmyslenie môže urobiť naozaj veľa!

No a čo je najdôležitejšie – nech už je dieťa mrzuté každé jedno ráno, dávajte  mu stále čo najviac lásky. Tá prekoná všetko!

 

Prečítajte si tiež:

Stále zaľúbení rodičia na deti menej kričia

Zbavte sa piatich návykov, ktoré kazia deti

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia