Ako byť veľkorysý a nerozmaznať pri tom dieťa?

Ako byť veľkorysý a
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-07-16 12:01:58 |

Rodičia by najradšej dali deťom všetko. Občas to však s veľkorysosťou preženú a z rozkošného usmievavého dieťatka vyrastie rozmaznanec, s ktorým si nevedia dať rady.

Dôsledky príliš veľkorysej a benevolentnej výchovy môžu byť vážne – okrem toho, že v detstve sú z takýchto ratolestí večne ufňukaní sťažovatelia, v dospelosti budú veľmi pravdepodobne patriť k finančne závislým a nezodpovedným ľuďom. Ani rodiny, ktoré „nemusia hľadieť na peniaze,“ by nemali kúpiť deťom každú vec, na ktorú ukážu. Niektorí rodičia chcú, aby ich deti mali všetko zadarmo, no v reálnom svete to tak nefunguje, upozorňujú psychológovia. Spolu s finančnými poradcami a terapeutmi navrhujú niekoľko spôsobov, ako sa vyhnúť zbytočnému „pokazeniu“ detí. Ktoré sú to?

1. Pochopte sami seba

Pochopenie vlastných motívov, prečo potrebujete dieťa zahŕňať materiálnymi darčekmi, vám môže pomôcť tento zvyk prelomiť a zvoliť iný prístup. „Opýtajte sa sami seba prečo sa snažíte dieťaťu dopriať všetko, na čo si zmyslí,“ radí sociálna psychologička Susan Newman. Obvykle materiálnymi vecami rodičia podľa nej nahrádzajú deťom nedostatok času, ktorý im venujú. K ďalším dôvodom patrí snaha dopriať ratolestiam to, čo sme si sami nemohli v detstve dovoliť a potreba držať krok s deťmi priateľov, blízkych či susedov. „Ak máte pocit viny, snažte sa naplánovať čas tak, aby ste mohli vziať dieťa do parku či na ihrisko alebo uvarte spoločne večeru namiesto toho, aby ste mu stratený čas vynahrádzali darčekmi. Veci ch uspokoja len na chvíľu, no spoločné chvíle majú na ich šťastie trvalý vplyv. Môžete sa teda snažiť ako chcete, kupovať tie najdrahšie veci, čas strávený spolu nemáte šancu ničím nahradiť,“ konštatuje.

2. Rozprávajte sa o peniazoch

Veľkou chybou rodičov je, ak s deťmi nehovoria o peniazoch preto, aby sa ratolesti na túto tému príliš neupli. Materiálno je niečo, čo pred deťmi neutajíte. Deti si čoskoro všimnú, že susedov dom je väčší či menší a podobne. Dôležité je hovoriť s nimi o materiálnych hodnotách vo vašej vlastnej rodine. Vysvetľujte im, čo si vážite viac ako peniaze a prečo je láska, zdravie či dobré vzťahy viac ako všetky peniaze sveta. Ukazujte im príklady ľudí, ktorí síce nie sú bohatí, no oplývajú inteligenciou, láskavosťou či zmyslom pre humor. Neponižujte pred deťmi ľudí, ktorým sa nedarí. Ukážte im ako žijú deti v rozvojových krajinách či sirotincoch, no napriek tomu sa dokážu usmievať.

3. Vzdelávajte svoje deti

Ak máte obavy, že vaše dieťa nedokáže získať realistický pocit, ako nastaviť finančné priority, hovorte s ním o skutočných životných rozhodnutiach. Vysvetlite im, že často je nutné robiť kompromisy – napríklad, ak si chceme kúpiť nové auto, nemôžeme ísť na dovolenku. Keď patríte k rodinám, ktoré nemusia nad financiami vôbec premýšľať, vysvetlite im, že to nie je samozrejmosť a aj vy ste sa museli k tomu tiež nejako dopracovať. Veďte ratolesti k hospodáreniu s peniazmi už od útleho detstva. Pri menších školákoch je vhodným spôsobom vreckové, s ktorým si musia nejaký čas vystačiť a  u starších sú skvelým spôsobom napríklad predplatené minúty na mobile. Je veľmi pravdepodobné, že v prvých mesiacoch „samostatného hospodárenia“ vreckové a predplatené minúty minú veľmi rýchlo. Odolajte nutkaniu zachraňovať ich a vyčkajte až do času, ktorý ste si stanovili na nové vreckové či nové minúty na telefón. Toto je podľa finančných expertov spôsob, ako sa môže vaša ratolesť raz samostatne dopracovať k finančnej nezávislosti a úspechu.

4. Buďte pre deti príkladom

„Deti si rozvíjajú svoj postoje k peniazom dennodenným pozorovaním činnosti svojich rodičov,“ hovorí expertka na financie Ann Freel. Dospelí si to často neuvedomujú, no deti si ch všímajú pri nákupoch a iných aktivitách spojených s peniazmi. Ak plánujete kúpu auta, hovorte o tom s deťmi. Vysvetlite im, že to nie je rozhodnutie, ktoré možno urobiť zo dňa na deň, ale musíte nejaký čas každý mesiac šetriť a odpustiť si niečo iné alebo ste museli pribrať aj nejakú inú prácu, aby ste si to mohli dovoliť. Zoberte deti so sebou na nákupy a porovnávajte ceny. Možno tak urobiť aj pri on-line nakupovaní. „Aj keď si môžete dovoliť nakupovanie bez toho, aby ste museli ceny sledovať, ich porovnávaním ukazujete deťom hodnotu peňazí,“ vysvetľuje Feel. Vyhnite sa impulzívnym nákupom drahých vecí.

5. Naučte sa hovoriť "nie"

Jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť „kazeniu“ detí peniazmi, je naučiť sa povedať im aj „nie.“ Pre mnohých rodičov, ak si môžu dovoliť kúpiť ratolesti naozaj takmer všetko a nespôsobí im to v peňaženke prievan, to nie je vždy ľahké. Ak však potomkom doprajete všetko, čo si zažiadajú, nikdy si peniaze vážiť nebudú. Dôležité je, aby obaja rodičia, ale aj starí rodičia, boli na jednej vlne. Keď jeden povie na niektorú vec nie a druhý mu ju kúpi, je to zlý vzor. „Nedovoľte, aby vás deti postavili proti sebe, keď ide o peniaze,“ zdôrazňuje finančný expert Thomas Henske.

Keď chce napríklad váš syn kopačky za 200 eur, spýtajte sa ho, prečo mu nestačia niekoľkonásobne lacnejšie. Tým môžete odštartovať debatu o relatívnej hodnote vecí. Snažte sa mu vysvetliť, že z rodinného rozpočtu je potrebné zaplatiť množstvo ďalších vecí, preto je nutné pred kúpou rozmýšľať nad tým, čo je prioritné. Ak sa drahých tenisiek nechce vzdať, môžete mu navrhnúť, že napríklad na polovicu mu prispejete vy, no druhú polovicu peňazí si musí zarobiť sám. Niekedy je však potrebné jednoducho povedať „nie“ a nevyjednávať.

6. Učte ratolesti zarobiť si peniaze

Učte deti to, že jediným spôsobom ako získať peniaze, je zarobiť si ich, radia odborníci. Menšie ratolesti môžete finančne odmeniť za prácu primeranú ich veku, ktorú odvedú doma, starších potomkov veďte k tomu, aby si peniaze zarobili na letných brigádach. Dovoľte im minúť ich na niečo špeciálne, napríklad na výlet do zahraničia a podobne. Keď budú používať „vlastné“ peniaze, naučia sa stanoviť si finančné ciele a priority.

7. Ukážte deťom ako peniaze možno využiť na pomoc

Ak to váš rodinný rozpočet dovoľuje, povzbudzujte ratolesti k tomu, aby pomáhali sociálne slabším ľuďom. Zaveďte v rodine pravidlo, že napríklad dvakrát do roka spolu s deťmi prispejete na charitu, darujete hračky do detských domovov, chorým deťom či rodinám v núdzi. Predostrite im možnosti a nechajte ich rozhodnúť, kto bude príjemcom. 


Foto: flickr.com
Zdroj: online.wsj.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia