Zákazy nestačia, nebezpečenstvo treba vysvetliť

Zákazy nestačia, nebezpečenstvo treba
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-24 13:01:35 |

Nikto z nás nedokáže dohliadať na deti 24 hodín každý deň. Ak chcete ratolesti udržať v bezpečí, najúčinnejšie je im potenciálne nebezpečenstvá vysvetliť.

Mnoho každodenných predmetov, ktoré berieme ako samozrejmosť, predstavujú potenciálne nebezpečenstvo zranenia alebo dokonca aj smrti dieťaťa. Každý uzná, že dohliadať na drobcov nonstop je reálne nemožné, preto je veľmi dôležitá prevencia. Nový výskum naznačuje, že kľúčom k udržaniu detí v bezpečí je vysvetľovať im hroziace nebezpečné situácie. Ako výskum ukazuje, vysvetlenie rizík je omnoho účinnejšie ako keď drobcom hovoríme, aby niečo nerobili, no nevysvetlíme im dôvody prečo to robiť nemajú. Pri vysvetlení je omnoho vyššia pravdepodobnosť, že nás budú počúvať. Bohužiaľ, tragédie spojené s úrazmi sú realitou, preto odborníci skúmajú rôzne možnosti ako k téme nebezpečenstva pristupovať a hľadajú možnosti ako ho eliminovať. Dúfajú, že svojimi odporúčaniami pomôžu počet nehôd so zraneniami alebo až smrteľnými následkami aspoň znížiť.

Deti po vysvetlení zmenia názor

Psychologička Jodie Plumert z univerzity v Iowe spolu s kolegami skúmali ako sa k nebezpečným situáciám stavajú rodičia a deti. Všímali si 63 mám a ich ratolestí vo veku od 8 do 10 rokov. Ukázali im fotky, na ktorých sa deti nachádzali v nebezpečných situáciách, ktoré sa líšili v úrovni nebezpečenstva – na jednej bolo malé dieťa snažiace sa sekerou rozseknúť klát, na inej sa dieťa rútilo na skateboarde dolu po príjazdovej ceste, na ďalšej chcelo strmhlav skočiť do vody a podobne. Mamy a deti samostatne hodnotili pomocou stupnice od 1 do 4 nebezpečnosť tej-ktorej situácie. Potom ich dali zase dokopy a požiadali ich o vzájomné hodnotenie nebezpečnosti. Mamy požiadali, aby deťom situácie na fotkách vysvetlili a poukázali na možné dôsledky. Asi tretinu času sa síce názory rodičov a detí na nebezpečnosť situácie rozchádzali, no po rozhovore a vysvetlení  deti svoj názor na možné riziká zmenili. „Rodič je skutočne schopný vysvetliť dieťaťu, prečo je niečo nebezpečné,“ hovorí Plumert a zdôrazňuje, že rozdielny pohľad na situácie je výbornou príležitosťou na vzdelávanie detí.  

Vedci sú presvedčení, že o niečo viac rodičovského vedenia môže znamenať veľký krok v bezpečnosti ratolestí. Vysvetľovanie je dôležité najmä u živších detí, ktoré sú na zranenia náchylnejšie. Okrikovanie nemá na ne takmer žiadny vplyv, no vysvetľovanie zanechá v nich stopu. 

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: medicaldaily.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia